:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Bridge Entertainment >> PERSBERICHT: HARD LABEUR
PERSBERICHT: HARD LABEUR
Bron: Bridge Entertainment - Datum: 2007-04-13 - Geplaatst door: Werner
HARD LABEUR

Vanaf 24 april is de kwaliteitsserie Hard Labeur, een 7-delige serie uit 1985, verkrijgbaar in een handige dvd-verzamelbox. Hard Labeur vertelt de harde, onverbloemde kroniek van het plattelandsleven in Vlaanderen aan het einde van de 19e eeuw.
Hard Labeur is gebaseerd op de naturalistische roman van Reimond Stijns(1850 – 1905). De serie werd opgenomen in de omgeving van Oudenaarde, de geboortestreek van Reimond Stijns en de authentiekelocatie van het verhaal. De dvd-box bestaat uit twee dvd's met daarop de 7 afleveringen van Hard Labeur en wat extra's waaronder een interview met Jo De Meyere, diverse trailers,... goed voor meer dan 6u kijkplezier! De dvd-box Hard Labeur is vanaf 24 april verkrijgbaar in de reguliere handel.

De vreemdeling Speeltie (Jo De Meyere) keert samen met een groep van Vlaamse grensarbeiders vanuit Frankrijk terug naar een klein, geοsoleerd dorp in de buurt van Oudenaarde. Hij trouwt er met de jonge boerin Mie van Erpe (Chris Lomme) en samen willen ze door hard labeur aanzien en rijkdom verwerven. Speeltie ontpopt zich echter tot een kille en gewelddadige bruut die met iedereen afrekent die zijn ambitie in de weg staat: de kreupele oom Tist (Alex Wilequet), die zich vragen stelt over de identiteit van Speeltie, de kleine Wannie (Rens Rouffaer), die een frank gestolen heeft, en later zelfs zijn eigen dochter Lize (Els Olaerts), die ongewenst zwanger is. Wanneer de kinderen volwassen worden, zijn de spanningen in het gezin niet langer onder controle te houden...

Legendarische TV-reeksen en Vlaamse toppers uit de Belgische Filmgeschiedenis die niet mogen ontbreken in uw DVD-Collectie!

Op 25 november 2003 besloten de VRT en Vintage Films samen te werken om een hele reeksklassiekers van de Vlaamse televisie en de Vlaamse films op DVD uit te brengen onder de noemer "VRT Klassiekers".
De "VRT Klassiekers" bundelen een aantal legendarische jeugd - en fictiereeksen, evenals een aantal langspeelfilms die een duidelijke stempel in onze herinnering hebben gedrukt en die bijgedragen hebben aan het huidige TV –en filmklimaat. De "VRT klassiekers" zijn doorheen de jaren uitgegroeid tot een groot succes, want samen zijn deze titels al goed geweest voor een verkoop van meer dan 260.000 dvd-boxen, met als grootste knallers de eerste reeksen van Kapitein Zeppos, Wij Heren Van Zichem en De Collega's. Ook bij de detailhandel hebben de "VRT Klassiekers" hun vaste plekje in de rekken veroverd.

Inmiddels zijn er niet minder dan 24 uitgaven verschenen waaronder:
Jeugd – en Fictiereeksen
• Kapitein Zeppos reeks 1, 2 & 3
Kapitein Zeppos gaat de strijd aan tegen het kwade, met o.m. Senne Rouffaer, Raymond Bossaerts, Vera Veroft, Truus Demedts.
• Wij Heren Van Zichem reeks 1, 2 en 3
De meest bekeken Vlaamse tv-reeks ooit, met o.m. Luc Philips, Jo De Meyere, Jenny Tanghe, Bob Storm, Dora Van Der Groen.
• Johan & De Alverman
16 afleveringen magie, liefde en fantasie met o.m. Frank Aendenboom, Jef Cassiers,
Cyriel Van Gent, Rosemarie Berghmans.
• De Kat
De Kat trekt ten strijde tegen de milieuvervuiling. 16 afleveringen vol spectaculaire actie, met o.m. Rik Andries, Diane Delhem, Domien de Fruyter, Gerda Marchand.
• Fabian Van Fallada
Wanneer Fabian onterecht wordt beschuldigd van diefstal snelt de schone Anne en de toverkracht van Mammelies hem te hulp. 13 afleveringen vol liefde, humor, mantel- en degenactie, met o.m. Jef Demedts, Fanny Winkeler, Yvonne Lex, Marilou Mermans.
• De Collega's reeks 1 en 2 en 3
De intriges en malversaties van Jomme Dockx, Philemon Persez, Mireille Puis en de andere collega's, met o.m. Manu Verreth, Rene Verreth, Nellie Rosiers, Jaak Van Assche.
• Schipper Naast Mathilde
In de jaren '50 volgde zowat iedereen het verhaal van de gepensioneerde schipper Matthias, zijn zachtaardige zus Mathilde en de aangenomen dochter Marieke. 9 unieke afleveringen uit de beginjaren van de televisie, met o.m. Nand Buyl, Jet Cabanier, Rene Peeters, Tuur Bouchez
• Heterdaad reeks 1
10 afleveringen vol misdaad en motieven, teamwork en collegialiteit, met o.m. Gilda De Bal, Ben Van Ostade, Jo De Meyere, Oswald Versyp, Dirk Tuypens.
• Paradijsvogels reeks 1 en 2
Het dagelijkse leven van gewone Vlaamse mensen: simpele, wat karikaturale volksfiguren, wier levensritme bepaald wordt door geloof, het werk, het cafι, het geld en natuurlijk de liefde, met o.m. Jef Burm, Anton Peeters, Alex Wilequet, Machteld Ramoudt.
• De Bossen Van Vlaanderen
Het mysterie rond de onopgehelderde moorden van Beernem, met o.m. Jo De Meyere, Frank Aendenboom, Ingrid De Vos, Guy Van Sande.
• Recht Op Recht
Het reilen en zeilen van het succesvolle advocatenkantoor Leducq & Partners, met o.m. Filip Peeters en Veerle Dobbelaere.
• Axel Nort
Het intrigerende verhaal van Detective Axel Nort en zijn hulp Dirk Talboom, met o.m. Nand Buyl, Johny Voners, Jan Reusens, Denise Deweerdt.
• Het Zwaard van Ardoewaan
Woeste landschappen en sombere burchten vol mysterieuze personages maken van deze reeks een overweldigende ervaring met o.m. Jef Demedts, Frans Maas, Vera Veroft.

Vlaamse Filmklassiekers
• Zaman
Regisseur Patrick Le Bon laat ons kennis maken met het Antwerpse politiemilieu en in het bijzonder met de politierechercheur Zaman, met o.m. Marc Janssen, Herbert Flack, Gerda Lindekens, Mieke Bouve.
• Het Gezin Van Paemel
Omdat zijn zoon zich aansluit bij de socialistische beweging, wordt de kromgewerkte boer Van Paemel door de lokale kasteelheer van zijn erf verdreven en moet hij zijn intrek nemen in een armoedige stulp, met o.m. Senne Rouffaer, Chris Boni, Marijke Pinoy, Ille Geldhof.
• De Leeuw Van Vlaanderen
Historische film van Hugo Claus, naar het boek van Hendrik Conscience met o.m. Frank Aendenboom, Jan Decleir, Julien Schoenaerts, Jo De Meyere.
• Rolande Met De Bles
Het verhaal over de passionele liefde van edelman Renier de la Marache voor de Parijse schoonheid Rolande, met o.m. Jan Decleir en Dora Van der Groen.

De VRT Klassiekers die binnenkort worden verwacht:
• Heterdaad reeks 2
• Maria Speermalie
• Paradijsvogels reeks 3

HARD LABEUR
Een greep uit de cast

Jo De Meyere – Speeltie
Ugo Prinsen – Kerkbaljuw
Roger Bolders – Nold Vercleijen
Lucas Vandervorst – Bien de Poelier
Walter Cornelis – Gust Viane
Oswald Versyp – Nand Bavijne
Chris Lomme - Mie
Loes Vandenheuvel – Wieze Marie
Oswald Maes – Burgemeester Vercleijen
Peter Rouffaer – Mitie, de oudste zoon
Doris Van Caeneghem – Juffer Sofie
Dirk Roofthooft - Lowietje
En anderen..

Reimond Stijns – auteur van het boek
Reimond Stijns werd geboren op 10 mei 1850 te Mullem, waar zijn vader onderwijzer was. Hij studeerde aan de Bischoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Aanvankelijk werkte Reimond Stijns samen met zijn schoonbroer Isidoor Teirlinck, eveneens leraar te Brussel. Zo publiceerden zij in 1844 samen "Arm Vlaanderen", een politieke tendensroman over de schoolstrijd die toen woedde tussen katholieken en liberalen. Vanaf 1886 ging Stijns zijn eigen weg en produceerde hij zijn beste werken, waaronder Hard Labeur, dat hij in 1904 schreef. Reimond Stijns was de eerste vertegenwoordiger van de naturalistische school in onze letterkunde. Echt naturalist was hij echter niet. Zijn werk was regelmatig doorspekt met romantische motieven. Meestal ontleende hij zijn onderwerpen aan het leven van de gewone man, in hoofdzaak de landbouwers.

Pierre Platteau - scenarist
Pierre Platteau baseerde zich op het boek Hard Labeur van Reimond Stijns voor het scenario van de serie Hard Labeur, dat in in 1985 schreef. Pierre Platteau schreef onder meer de scenario's van:
• De Zuiverste Nacht ('79)
• Mijn Mooie Bioscoop ('80)
• De Eerste Sleutel ('80)
• De Piramide ('81)
• Daar Is Een Mens Verdronken ('83)
• De Vulgaire Geschiedenis Van Charelke Dop ('85)
• Kapers Op De Kust ('88)
• Oog In Oog ('91)

Vincent Rouffaer - regisseur
Hard Labeur werd geregisseerd door Vincent Rouffaer. Vincent Rouffaer regisseerde o.a. De Leraarskamer in '91 en Cello & Contrabas in '92. Naast deze langspeelfilms werkte Vincent Rouffaer ook als regisseur mee aan televisieserieszoals: Kongo in '97 en Witse.

Marga Neirynck - dramaturg
De dramaturgie van Hard Labeur gebeurde onder leiding van Marga Neirynck.

Winnie Enghien - Producer
Winnie Enghien produceerde naast Hard Labeur ook nog andere tv-reeksen zoals De Bossen Van Vlaanderen ('91), Het Park ('93) en Thuis ('95)

Synopsissen
Aflevering 1:
Bij de seizoensarbeiders die uit Frankrijk terugkeren is er een vreemdeling, Speeltie genaamd. Hij beweert uit deze streek afkomstig te zijn en wil zich in het dorp vestigen. Hij laat al snel zijnoog vallen op Mie van Erpe, een jonge boerin. Zij willen samen door 'hard labeur' rijkdom en aanzien verwerven. Maar de kreupele oom van Mie is een obstakel voor een mogelijk huwelijk, hij weet immers meer over het verleden van Speeltie.

Aflevering 2:
Speeltie en Mie zijn getrouwd en goed op weg hun ideaal te verwezenlijken. Zij werken veel en hard en Speeltie wordt gerespecteerd. Dit leven is echter niet wat Mie er zich van had voorgesteld. Speeltie is zonder genade voor de kinderen. Wanneer kleine Wannie hem bestolen heeft, gaat Speeltie te ver...

Aflevering 3:
De tragische gebeurtenissen met Wannie zitten Speeltie dwars. Deze zouden zijn plannen op lange termijn definitief kunnen dwarsbomen. Hij stelt alles in het werk om te verbergen wat er werkelijk gebeurd is, maar het is duidelijk dat niet iedereen in het dorp Speeltie gelooft...

Aflevering 4:
Om meer geld in het laatje te brengen, wordt het nakomertje Lize naar de kantschool gestuurd. Ze voelt zich al vlug op haar gemak in haar nieuwe omgeving, alwaar ze zowel vijanden als goede vrienden heeft gemaakt. Met Lowietje, een van de bevoorrechte kostgangers, schiet ze zeer goed op. Wanneer Lize voor het eerst terug naar huis gaat, raakt ze letterlijk en figuurlijk op de dool...

Aflevering 5:
Op de kantschool krijgt bijna iedereen in de gaten wat er werkelijk met Lize aan de hand is. Enkel juffrouw Sofie kan en wil niet geloven dat Lowietje tot zoiets in staat zou zijn. Lize moet in elk geval weg van de kantschool. Er blijft haar geen enkele keuze dan terug naar huis te gaan...

Aflevering 6:
Het ziet ernaar uit dat het jarenlange 'hard labeur' eindelijk vruchten zal afwerpen. Maar de kinderen van Speeltie en Mie zijn volwassen geworden en komen in opstand tegen hun vader. Speeltie moet uit alle macht vechten om te beletten dat zijn kinderen zijn ambitie dwarsbomen. Maar hij wordt een dagje ouder. Bij een gevecht op de kermis geeft Mittie een rivaal een ongelukkige slag...

Aflevering 7:
Mittie zal na het incident op de kermis waarschijnlijk met het gerecht in aanraking komen. Uitgerekend op het moment dat Mie en Speeltie hun droom, De Kasteelhoeve, binnen hun bereik zien. Net nu zetten de kinderen hun eisen nog meer kracht bij. Het wordt een strijd opleven en dood.

Jo De Meyere
Loopbaan
Televisie: o.a.
• Midas ('67)
• Wij, Heren Van Zichem ('69)
• De Alchemist ('71)
• Een Mens Van Goede Wil ('73)
• Geloof, Hoop En Liefde ('77)
• Het Pleintje ('86)
• Alfa Papa Tango ('90)
• Flikken ('07)
Film: o.a.
• Dood Van Een Non ('75)
• De Zaak Alzheimer ('03)

Chris Lomme
Loopbaan
Televisie: o.a.
• Schipper Naast Mathilde ('55)
• Het Zwaard Van Ardoewaan ('72)
• Moeder, Waarom Leven Wij ('93)
• Ons Geluk ('95)
• Urbain ('05)
• Katarakt ('06)
• Gastrollen in o.a. Witse, F.C. De Kampioenen, Aspe, Wittekerke, Recht Op Recht...
Film: o.a.
• De Witte ('80)
• Blueberry Hill ('89)
• She Good Fighter ('95)...

Naast acteren is Chris Lomme actief in poλzie en literatuur. Regelmatig geeft ze lezingen uit werken van Belgische poλten en schrijvers.

Ugo Prinsen
Loopbaan
Televisie: o.a.
• Kapitein Zeppos ('64)
• De Drie Musketiers ('68)
• De Kat ('73)
• De Paradijsvogels ('79)
• Adriaen Brouwer ('86)
• De Bossen Van Vlaanderen ('91)
• Gastrollen in o.a. De Collega’s ('78), Langs De Kade ('88), Het Park ('94), Thuis ('00), Witse ('04)
Film: o.a.
• Boerenpsalm ('89)

Roger Bolders
Loopbaan
Televisie: o.a.
• Johan En De Alverman ('65)
• Wij, Heren Van Zichem ('69)
• Paradijsvogels ('73)
• Liefde Onder De Olmen ('76)
• De Vader ('87)
• Gastrollen in o.a. De Kotmadam ('92), F.C. De Kampioenen ('93), Kongo ('97), Flikken ('03), Witse ('06)
Film: o.a.
• Mira ('71)
• De Loteling ('73)
• Kaas ('99)

Lucas Vandervost
Loopbaan
Televisie: o.a.
• De Paradijsvogels ('79)
• Het Einde Van De Reis ('81)
• Adriaan Brouwer ('86)
• Gastrollen in o.a. Heterdaad ('94), Recht Op Recht ('00)

Walter Cornelis
Loopbaan
Televisie: o.a.
• Tijl Uilenspiegel ('61)
• Wij, Heren Van Zichem ('69)
• De Vorstinnen Van brugge ('72)
• De Paradijsvogels ('79)
• Adriaen Brouwer ('86)
• Terug Naar Oosterdonck ('97)
• Gastrollen in o.a. De Collega's ('78), Postbus X ('88), Alfa Papa Tango ('90), F.C. De Kampioenen ('95)

Oswald Versyp
Loopbaan
Televisie: o.a.
• De Paradijsvogels ('79)
• Onder Ons ('80)
• Willem Van Oranje ('83)
• Adriaen Brouwer ('86)
• Langs De Kade ('88)
• Thuis ('05)
• Gastrollen in o.a. Het Park ('93), RIP ('94), Flikken ('99), Sedes & Belli ('03)

Loes Vandenheuvel
Loopbaan
Televisie: o.a.
• Klinkaart ('84)
• Postbus X ('88)
• Oei ('89)
• F.C. De Kampioenen ('90)
• Gastrollen in o.a. Langs de Kade ('93)
Film: o.a...
• Paniekzaaiers ('86)
• De Zevende Hemel ('93)
• Brylcream Boulevard ('95)

Oswald Maes
Loopbaan
Televisie: o.a.
• Suiker ('80)
• De Koffer Van Pamela ('81)
• Adriaen Brouwer ('86)
• De Bossen Van Vlaanderen ('91)
• Thuis ('00)
• Gastrollen o.a. in Langs De Kade ('90), RIP ('94)
Film: o.a.
• Mira ('71)

Peter Rouffaer
Loopbaan
Televisie: o.a.
• Tantes ('84)
• De Bossen Van Vlaanderen ('91)
• Wittekerke ('93)
• Kongo ('97)
• Thuis ('06)
• Gastrollen o.a. in Heterdaad ('96), F.C. De Kampioenen ('99), Recht Op Recht ('01),
Flikken ('03)
Film: o.a.
• Blinker En Het Bagbag-juweel ('00)
• Suske En Wiske ('04)

Doris Van Caeneghem
Loopbaan
Televisie: o.a.
• Het Manneke ('61)
• Het Salon ('71)
• Bruiloft ('72)
• De Collega's ('78)
• De Leeuw Van Vlaanderen ('85)
• Stille Waters ('01)
• Gastrollen o.a. in Postbus X, Alfa Papa Tango ('90), Recht Op recht ('00), Flikken ('06)
Film: o.a.
• Max ('94)
• Film 1 ('99)

Dirk Roofthooft
Loopbaan
Televisie: o.a.
• Adriaen Brouwer ('86)
• De Bossen Van Vlaanderen ('91)
• Moeder, Waarom Leven Wij ('93)
• Het Verdriet Van Belgiλ ('95)
• Het Paradijs ('99)
• Gastrollen in o.a. Heterdaad ('97)
Film: o.a.
• Hombres Complicados ('97)
• Rosie ('98)
• Olivetti 82 ('01)
• Verder Dan De Maan ('03)
• Suske & Wiske ('04)

UIT HET ARCHIEF

Recent nieuws van dezelfde bron