:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Warner >> PERSBERICHT: 100STE VERJAARDAG JOHN WAYNE
PERSBERICHT: 100STE VERJAARDAG JOHN WAYNE
Bron: Warner - Datum: 2007-05-04 - Geplaatst door: Werner
JOHN WAYNE 100!

Op 26 mei zal het precies 100 jaar geleden zijn dat Marion Robert Morrison geboren werd in Winterset, Iowa. Op zich niet zo'n opzienbarende gelegenheid, ware het niet dat hij zich later in zijn leven ontwikkelde tot hét icoon van het Amerikaanse westerngenre.

Marion, die dankzij een footballbeurs in L.A. studeerde, sukkelde eigenlijk in het filmvak via een studentenjob als requisiteur op de terreinen van Fox. Hij leerde er de opkomende regisseur John Ford kennen en trad, onder meer in zijn films, af en toe op als figurant. Enter "John Wayne", alias "The Duke" (naar zijn hond).

Ford bracht Wayne in 1930 onder de aandacht van regisseur Raoul Walsh als optionele hoofdacteur voor zijn epische Western The Big Trail. Hoewel de film niet echt hoge toppen scoorde, gaf hij wel een duidelijk beeld van Wayne's potentieel. Vanaf dan besloot de studio dat hij voortaan enkel nog door het leven zou gaan als John Wayne. Toch bleef hij nog negen jaar lang hangen in het circuit van B-films, -series en bijrollen. Het was opnieuw zijn vriend Ford die hem alsnog zijn grote doorbraak bezorgde door hem in 1939 als Ringo Kid te casten in Stagecoach. Wayne speelde zijn meer ervaren mede-acteurs bijna van het scherm en zat meteen gebeiteld in zijn status als super- en specifiek westernster. Zijn naam prijkt dan ook nog steeds in de lijst van Beste Acteurs Allertijden.

Wayne maakte zijn handelsmerk van trage en met lage stem gebrachte dialogen en vestigde tijdens zijn 50-jarige carrière het op heden ongebroken record van het meest aantal hoofdrollen: in totaal 142. Hij genoot drie oscarnominaties en True Grit leverde hem de Oscar voor Beste Acteur op.

Wie zijn kunnen nog eens wil aanschouwen, kan dit dankzij de volgende Warner Home Video dvd-releases:
• Cahill U.S. Marshal (1973)
• Chisum (1970)
• The Cowboys (1972)
• McQ (1974)
• Rio Bravo (1959): Op 11 juli ook verwacht in Special Edition 2-disc versie
• The Searchers (1956), S.E. 2-disc
• Three Godfathers (1948)
• The Train Robbers (1973), S.E. 2-disc


Recent nieuws van dezelfde bron