:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: EERSTE DRIE KOINOBORI-RELEASES
PERSBERICHT: EERSTE DRIE KOINOBORI-RELEASES
Bron: Filmfreaks - Datum: 2007-11-20 - Geplaatst door: Werner
KIONOBORI
Eindelijk is het zover! Met heel veel trots presenteren wij u ons nieuwe label Koinobori. Koinobori, A Collection Of Japanese Cinema Classics verzamelt het beste van de Japanse cinema met hoogtepunten uit het oeuvre van Japanse grootmeesters als Akira Kurosawa, Takeshi Kitano, Hideo Gosha, Keisuke Kinoshita en Masaki Kobayashi. Iedere uitgave uit deze collectie bevat een uitgebreide filmbespreking en biografie van de regisseur.

Koinoboriverwijst naar de vlaggenstokken met karpervissen die overal in Japan te zien zijn.

Vanaf 3 december zijn volgende releases verkrijgbaar:
• Human Condition I t/m III (Masaki Kobayashi, 1959-1961)
• Vengeance Is Mine (Shohei Imamura, 1979)
• The Idiot (Akira Kurosawa, 1951)HUMAN CONDITION 1 t/m III

In 1943 accepteert de Japanse staalbedrijfklerk en pacifist Kaji (Tatsuya Nakadai) in ruil voor vrijstelling van dienstplicht een heikele klus: de productie opkrikken in de Loh Hu Liong-ertsmijn, gelegen in de door Japan bezette, Chinese provincie Mantsjoerije. Vergezeld door zijn geliefde arriveert Kaji in het afgelegen oord, waar de arbeiders worden uitgebuit en door de opzichters mishandeld. In zijn strijd voor humanere werkomstandigheden raakt de jonge idealist tussen meerdere vuren tegelijk. Explosief wordt de situatie wanneer de wrede militaire politie 600 ondervoede burgergevangenen voor dwangarbeid bij de mijn aflevert. Terwijl de Sovjet-invasie nadert moet Kaji zijn principes handhaven en zien te overleven.

Het in 1959-1961 gedraaide drieluik The Human Condition van perfectionist Masaki Kobayashi (Kwaidan, Harakiri) was indertijd een groot succes. De nauwgezette enscenering, fraaie fotografie en intense vertolking van Nakadai maken het ook bijna vijftig jaar later tot een compromisloos meesterwerk waarvan de thema's geen dag zijn verouderd.

DVD Details:
Regie: Masaki Kobayashi
Herkomst: Japan, 1959-1961
Speelduur: 567 min.
DVD9, NTSC
Geluid: Japans 2.0
Nederlands ondertiteld

Extra:
• 16-pagina boekjeVENGEANCE IS MINE

In de herfst en winter van 1963/1964 trok de sociopatische verkrachter en moordenaar Iwao Enokizu 78 dagen lang een bloedig spoor door Japan, totdat hij op een koude januaridag door de politie kon worden opgepakt. Deze geruchtmakende zaak vormde de basis voor Vengeance Is Mine. In deze originele mengeling van thriller en drama toont regisseur Shohei Imamura (The Ballad Of Narayama) in een serie flashbacks Enokizu's achtergrond en geweldsuitspattingen. Behalve karakterstudie van een geesteszieke rebel, is Imamura's veelbekroonde film ook een grimmig portret van de Japanse onderklasse, waar egoïsme en schijnheiligheid net zo aanwezig zijn als elders in de samenleving. Acteur Ken Ogata (Mishima: A Life In Four Chapters) geeft de angstaanjagende hoofdfiguur perfect gestalte.

DVD Details:
Regie: Shohei Imamura
Herkomst: Japan, 1979
Speelduur: 140 min.
DVD9, PAL
Geluid: Japans 2.0
Nederlands ondertiteld

Extra:
• 16-pagina boekjeTHE IDIOT

WO II-oorlogsveteraan Kameda (Masayuki Mori) is te elfder ure door gratie aan het vuurpeloton ontkomen. De frontervaringen en bijna-executie hebben zijn karakter radicaal veranderd, maar tegelijkertijd een epilepticus van hem gemaakt. Tijdens de treinreis terug naar zijn geboortestad in het noordelijke Hokkaido trekt hij op met rauwdouwer Akama (Toshirô Mifune). Eenmaal thuis draait het leven van beide mannen om dezelfde vrouw: Taeko (Setsuko Hara), de ongelukkige concubine van een oudere man. Kameda, die niet meer kan liegen, wordt geconfronteerd met de harde werkelijkheid: in een wereld van manipulatie en gekonkel is het onmogelijk om een eerlijk en goed mens te zijn.

Voor The Idiot (1951) verplaatste Akira Kurosawa de negentiende-eeuwse Russische roman van Fjodor Dostojewski naar het Japan van na de Tweede Wereldoorlog. De briljant gefotografeerde film kende een moeilijke ontstaansgeschiedenis en is door zijn droomachtige wintersfeer een bijzondere titel in het oeuvre van Kurosawa (Rashômon, Seven Samurai).

DVD Details:
Regie: Akira Kurosawa
Herkomst: Japan, 1951
Speelduur: 203 min.
DVD9, NTSC
Geluid: Japans 2.0
Nederlands ondertiteld

Extra:
• 16-pagina boekje