:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Jekino >> PERSBERICHT: DESMOND EN HET MOERASMONSTER EN HOPPET
PERSBERICHT: DESMOND EN HET MOERASMONSTER EN HOPPET
Bron: Jekino - Datum: 2009-11-02 - Geplaatst door: Werner
DESMOND EN HET MOERASMONSTER
DVD-release 08/09/2009

Synopsis
Het varkentje Desmond is dol op sauna’s en appelcake. Samen met z’n vrienden woont hij in het woud. Tot de rust brutaal wordt verstoord... Wie heeft Desmonds appelen gejat? Waar zijn de nagellak van de koe, Willie’s gitaar, de bokshandschoenen van de haas,...? Woont er een monster in het moeras dat het leven van de bosdieren wil verpesten? Er wordt een val gebouwd om het monster te vangen...

Zweedse animatiefilm van Magnus Carlsson.
Nederlandse versie. Vanaf 4 jaar.
2006. 68’.

Een stoet koddige bosbewoners draaft op in deze charmante animatiefilm voor een heel jong publiek.

Storyline
Desmond en zijn vrienden uit het Frambozenbos hebben er genoeg van. Ze willen niet langer geterorriseerd worden door het vreselijke monster uit het moeras. Tenminste... als dat beest echt bestaat; niemand heeft het ooit in levende lijve gezien. Maar wie zou anders de appels van Desmond gejat hebben? Wie heeft de enorme collectie nagellak van Bessie Koe of de elektrische gitaar van Willie gestolen? Sebastian Haas’ bokshandschoenen zijn ook al verdwenen... Nee, ze hebben er genoeg van! Er zal een val gebouwd worden om dat verschrikkelijke wezen te vangen.

Helmut Eland, de voorzitter van de gemeenteraad, weigert dit ridicule idee te steunen. Hij vindt het een verspilling van kostbare werkuren. Maar wanneer zijn favoriete dorpsbewoonster, de zeer nette mevrouw Krokodil, hem bij het plan wil betrekken, zwicht hij al snel voor haar charmes. De werkzaamheden worden echter verstoord door de komst van Oom Alligator. Voor Kleine Krook, het zoontje van mevrouw Krokodil, is hij niet bepaald ‘een goed voorbeeld’.

De val is klaar. Het lokaas wordt een reuze appelmuffin. Allen verbergen zich in een nabij gelegen hol en wachten geduldig tot het monster opduikt. De deur gaat op slot en Helmut krijgt de sleutel in bewaring. Aanvankelijk is iedereen wild enthousiast maar het wachten duurt lang en... de verveling slaat toe.

Sebastian Haas vindt het maar niks dat hij zijn verjaardag in een hol moet vieren. Iedereen herinnert zich nog hoe Sebastian hen ooit allemaal voor de gek hield door elke dag opnieuw zijn verjaardag te vieren. Want cadeautjes en taarten zijn toch zo leuk... Het verhaal liep goed af toen Sebastian berouw kreeg en aan iedereen z’n excuses aanbood.

24 uur later zitten ze nog altijd in hun hol... te staren naar een reusachtige appelmuffin. Daar krijg je wel honger van. Helmut moet ter hulp komen maar... belandt natuurlijk zelf in de val. Nu staan de zaken er pas écht slecht voor. Volgens Willie is Helmut de ‘slechtste’ eland die er bestaat.

Willie worstelt wel ’s vaker met problemen. Iedereen is namelijk goed in iets: Desmond is de beste muffinbakker, Bessie de beste nagellakster, Sebastian is de snelste... Maar Willie is in helemaal niks de beste! Dus wordt hij ‘de beste in slecht zijn’. In tegenstelling tot wat hij gehoopt had, maakt zijn slechte gedrag hem niet bepaald populair. Hij had zo gewenst dat iedereen hem cool zou vinden... Samen met de andere bosbewoners vindt hij iets waar hij wél goed in is.

Gelukkig kan Kleine Krook door een gaatje uit het hol kruipen en Helmut uit de val bevrijden. Nu zullen ze snel van hun herwonnen vrijheid kunnen genieten... tot plotseling Oom Alligator opduikt...

Door een samenloop van omstandigheden wordt het mysterie van het moerasmonster nu snel opgelost. Dat denkt men tenminste... Maar wie steekt daar, terwijl de eindgeneriek al over het scherm loopt, plots z’n vreselijke klauw in beeld...?

De bewoners van Frambozenbos
Varken Desmond
Neemt afwisselend sauna- en modderbaden.
Bakt appelmuffins als de beste.

Mevrouw Krokodil
Heeft een mooie cd-collectie.
Alleenstaande moeder van Kleine Krook.

Kleine Krook
Zoontje van mevrouw Krokodil. Heeft een levendige fantasie. Zijn kinderlijk eenvoudige invallen zijn vaak van onschatbare waarde.

De koe Bessie
Runt een nagelstudio.

De vos Willie
Vindt zichzelf erg cool. Speelt gitaar.

De haas Sebastiaan
Sportief type. Hij bokst en is een hardloper

De eland Helmut
Gemeenteraadslid. Doet gewichtig.
Heeft een oogje op mevrouw Krokodil.

Timmervrouw Martha
Haar handigheid is onmisbaar bij het bouwen van allerlei constructies.
Een stoere dame.

Oom Alligator
Bezoeker in het bos, woont elders.
Oom van Kleine Krook met criminele neigingen.

Het monster
Laat zich nooit zien, maar spreekt des te meer tot de verbeelding van de bewoners van het Frambozenbos.

Credits
Directed by Magnus Carlsson
Written by Magnus Carlsson
Produced by Magnus Carlsson
Maritha Norstedt
Executive Producer Magnus Carlsson
Director of Photography Claudio Fransson
Production Company The Jolly Patron AB
Co-produced by Film i Väst
Edited by Frederik Morheden
Animation by Dockhus Animation AB
Special effects by Farmland
Sound Editing & Design by Anders Larsson
Sound mix by Anders Larsson

English Title: Desmond & The Swamp Barbarian Trap
Original Title: Desmond & Träskpatraskfällan

Beeldformaat 1.85:1
Geluid: Dolby SRD
Speelduur: 68’
Herkomst: 2006, Zweden

Nederlandse versie
Nederlandse geluidproductie: Wim Pel Productions
Vertaling: Hans Cassa
Dialoogregie: Hein van Beem
Techniek: Tijn van de Wetering
Productie: Birgit Schoolmeesters
Eudia Winter
Met de stemmen van: Marjolein Algera, Mitchell Van Dungern Bille, Jerrel Houtsnee, Marcel Jonker, Kiki Koster, Lucie De Lange, Kees Van Lier, Just Meijer, Ron Pelzer, Ingeborg Wieten

Regisseur: Magnus Carlsson
Magnus Lars Johan Carlsson werd op 20 april 1965 geboren, is getrouwd en heeft 2 zonen.

In 1988 begon Magnus Carlsson te werken als animatiefilmmaker. Sindsdien werkte hij mee aan een lange lijst animatiefilms en tv-series voor zowel de nationale als de internationale markt. De door hem gecreëerde tv-serie The Three Friends And Jerry werd in meer dan 100 landen verkocht en de serie Lisa kwam in meer dan 75 landen op het scherm. Maar zijn meest gekende animatie-product is ongetwijfeld de videoclip van Paranoid Android van Radiohead waarvoor hij genomineerd werd voor verscheidene MTV Music Awards.

Magnus won al diverse awards en nominaties zoals de Chaplin Prize, de Expressen’s Gold Stinger TV Prize, de Alis Prize en de Golden Beetle (Swedish Film Academy Award).

Vandaag werkt Carlsson voor 2 van zijn eigen bedrijven, nl. MCP AB en The Thin Baron AB. Naast zijn activiteiten in de animatiefilmsector, werkt hij ook als regisseur van langspeelfilms, scenarist en illustrator.

Desmond en het moerasmonster is het feature animatiedebuut van Magnus Carlsson en is de eerste lange stop motion animatiefilm geproduceerd in Zweden. Het was Magnus’ ambitie om een film te maken waar ouders én kinderen zich samen mee konden amuseren. Hij hoopt dat hij daarin geslaagd is.


HOPPET
een film van Petter Naess
DVD-release 08/09/09

Synopsis
In een bergdorp in Koerdistan staart Azad vol bewondering naar een foto van de Zweedse hoogspringvedette Kajsa Bergqvist. Azad is zelf een talentvolle hoogspringer; zijn broer Tigris staat hem voortdurend bij met goede raad. Op een dag vliegen bommenwerpers over de bergen. De jongens ontsnappen ternauwernood aan een bombardement. In het spoor van enkele landgenoten gaan ze op de vlucht en belanden bij toeval in Zweden.
Het leven lacht hen niet toe: bij de familie die hen onder hun hoede nam, zijn ze niet welkom, Tigris weigert sinds het bombardement te praten en de contacten met hun nieuwe landgenoten lopen niet zo vlot. Azad blijft hardnekkig trainen. Misschien komt dankzij zijn hoogspringtalent alles weer op z’n pootjes terecht...

Hoppet was de winnaar van talrijke prijzen op internationale jeugdfilmfestivals, o.a. op het jongste Europees Jeugdfilmfestival Vlaanderen. Een absolute topfilm in het genre.

Zweedse speelfilm van Petter Naess.
Met oa. Ali Ali, Ronas Gemici, Mehmet Aras en Peter Stormare
Nederlandstalige ondertitels
2007. 88 min.

Cast & credits
Azad Ali Abdulsalam (aka Ali Ali)
Tigris Ronas Gemici
Hussein Mehmet Aras
Bosse Per Fritzell
Kajsa Bergqvist Kajsa Bergqvist
Vader Dler Resul
Naza Telar Hirani
Såma Baran Hiwa Kader
Raman Mariwan Tofik
Duitse douanier Heinrich Schafmeister
Cornelia Nellie Stenvall
Helga Lina Welander
Markus Richard Jarl
Hotdog verkoper Peter Stormare

Originele titel Hoppet
Director Petter Naess
Producers Anders Berg, Lotta Nilsson, Joachim Stridsberg
Screenwriter Moni Nilsson-Brännström, Kurt Öberg
naar een idee van Rewas Kader
Director of Photography Marius Johansen Hansen
Editing Inge-Lise Langfeldt
Composer Nils Petter Molvaer
Co-Producers Tanya Badenbyck, Leander Carell, Silje Hopland, , Patrick Knippel
Executive Producer Yngve Andersson

Production Company Happy Zingo Productions
Co-Production Cinenord Spillefilm AS & Schmidt Katze Filmkollektiv

Herkomst: Zweden/Noorwegen/Duitsland 2007
Nederlandstalige ondertitels
Beeldformaat: 1.85:1
Geluid: Dolby SRD
Speelduur: 89 min.

Awards
De film werd geselecteerd voor de competitie in verschillende jeugdfilmfestivals overal ter wereld. Hij oogstte alom succes en won o.a. volgende awards:

Young People’s Jury Award Giffoni (Italië)
Audience Award Kristiansand (Noorwegen)
Don Quijote Award Lucas (Duitsland)
Golden Slipper Zlin (Tjechië)
1st Prize Live Action Chicago (VS)
Beste Film Europees Jeugdfilmfestival Vlaanderen (België)

Regisseur Petter Naess
In het leven van Petter Næss geldt de Noorse schansspringer Björn Virkol (actief in de jaren ’60 en ’70) als groot voorbeeld. Volgens Petter Næss getuigt het van veel lef om je met je hoofd vooruit in het niets te storten. Voor hem is skispringen de perfecte combinatie van waanzin en verstandelijk afwegen. Beroepsmatig is de Russische regiedocente Irina Malotschewskaja zijn belangrijkste inspiratiebron.

Petter Næss werd in 1960 in Noorwegen geboren. Hij begon zijn loopbaan als theateracteur en -regisseur. Zijn debuutfilm Absolutt Blamandag werd met 2 Amandas onderscheiden. Hij verwierf internationale faam met zijn tweede speelfilm Elling (2001; Noorse inzending voor de Oscars). Kevin Spacey verwierf de rechten voor een Amerikaanse remake. Dat was voor 20th Century Fox de aanleiding om Naess te contracteren voor 3 speelfilms, waarvan Mozart And The Whale de eerste was. Dankzij zijn speelfilm Just Bea (2004) mocht hij talrijke prijzen in ontvangst nemen op internationale kinder- en jeugdfilmfestivals. Maar Hoppet, zijn 6de film al, overtrof ruimschoots dit succes. Zijn recente film Gone With A Woman (met Peter Stormare) was de Noorse inzending voor de Oscars 2008.