:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: RELEASES JULI 2010
PERSBERICHT: RELEASES JULI 2010
Bron: Filmfreaks - Datum: 2010-06-14 - Geplaatst door: Werner
PIET ESSER: VERBEELDEN VAN HET ZIEN

Piet Esser: Verbeelden Van Het Zien is een bijzondere documentaire over één van de belangrijkste Nederlandse portretbeeldhouwers van de twintigste eeuw. Essers werken zijn door heel Nederland op pleinen en in musea te bewonderen. Piet Esser (1914 – 2004) leidde generaties Nederlandse beeldhouwers op. Hij werd geprezen om zijn prachtige kunst maar ook verguisd door de opkomende moderne kunstenaars in de jaren '60. Privéopnamen van Essers kleindochter Marte Visser vormen de eigenzinnige basis voor de documentaire. Esser vertelt over zijn werk en zijn grote liefde Dora. Essers zoon Daniël, kunsthistoricus dr. Jan Teeuwisse en oud-leerlingen delen hun herinnering aan Esser als vader, leraar en kunstenaar. De jaren '60 zijn het decor van deze film: een veranderende wereld, protesterende studenten en de kunstwereld die verhardt. De tijdsgeest straft meedogenloos diegene die de moderne trend niet volgt. Piet Esser bleef echter moedig overtuigd van zijn visie op kunst en zette zijn werk in Frankrijk voort. Deze documentaire geeft een beeld van een fascinerend man en het historische conflict van de kunstwereld in de jaren zestig.

DVD details:
Regie: Hansje Ran
Label: Phantavision i.s.m. Ran Films
Herkomst: Nederland, 2010
Speelduur: 53 minuten
Geluid: Nederlands stereo 2.0
Beeld: 4:3
Engels ondertiteld
Releasedatum: 5 juli 2010


RESISTANCE(S) III

Resistance(s) III is het derde deel van een collectie experimentele korte films en videokunst uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Negen kunstenaars, van wie zowel hun culturele als hun creatieve achtergrond zeer uiteenlopen, leveren intieme, poetische en documentaire werken die in samenspraak zijn met de complexiteit, vitaliteit en diversiteit van deze regio. De kunstenaars nemen afstand van de gebruikelijke stereotypen en doen een poging om de existentiele, politieke en esthetische kwesties van deze tijd te onderzoeken. Ze zoeken nieuwe vormen om hun verhaal te vertellen en breken daarmee met de monotone en herhalende beeldtaal van de hedendaagse media. Ze presenteren ons nieuwe perspectieven op tijd en ruimte, beweging en herinnering, geschiedenis en persoonlijke ervaringen. Een speciale rol is daarbij weggelegd voor de maatschappelijke positie van de vrouw.

DVD details:
Herkomst: 2010
Speelduur: 118 minuten
Beeld: 4:3 / 16:9
Geluid: stereo
Engels, Frans en Duits ondertiteld
Label: Lowave
Releasedatum: 5 juli 2010

Extra's:
• Interviews,
• Biografiën


TWO LEGGED HORSE

In een afgelegen regio in Afghanistan gaat een vader op zoek naar iemand die zijn fysiek gehandicapte zoon kan oppassen. De straatarme en zwakzinnige Guiah laat zich voor één dollar per dag inhuren om de jongen op zijn rug te dragen als een paard. Guiah wordt gradueel gedegradeerd tot een lastdier, een tweebenig paard dat in het knellend gareel van zijn jonge broodheer moet lopen. Samira Makhmalbaf - zus van Hana die recent Buddha Collapsed Out Of Shame maakte - was amper 17 toen ze uitpakte met haar speelfilmdebuut The Apple (1998). In Two Legged Horse gaat Makhmalbaf zeer ver in het uitbeelden van macht en onmacht, hypocrisie en naïviteit, sadisme en masochisme. De begeleidende soundtrack van componist Tolbihon Shahidi won de Georges Delerue Prijs voor Beste Filmmuziek op tijdens de 35ste editie van het Filmfestival van Gent.

DVD details:
Regie: Samira Makhmalbaf
Label: Imagine
Cast: Ziya Mirza Mohamad, Haron Ahad, Khojeh Nader
Herkomst: Iran, 2008
Speelduur: 97 minuten
Geluid: Farsi 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands en Frans ondertiteld
Releasedatum: 19 juli 2010

Extra's:
• Trailers


THE MOST DISTANT COURSE

Een geluidstechnicus met een gebroken hart kan het maar niet verwerken dat zijn grote liefde hem zonder een woord te zeggen, heeft verlaten. Hij neemt geluiden op en stuurt haar die op. Een meisje, Ryo-yun, dat verwikkeld is in een relatie met een getrouwde man, ontvangt alle tapes per ongeluk. Ze geeft toe aan de verleiding de afzender op te sporen, alsook het geluid dat als een echo in haar hoofd weerklinkt na te jagen. Een recent gescheiden psychiater op zoek naar zichzelf kruist het pad van de geluidstechnicus. Zullen deze drie einzelgänger uiteindelijk de plaats die hun na aan het hart ligt echt bereiken?

DVD details:
Regie: Lin Jing-Jie
Label: Brunbro
Cast: Jia Xiao-Guo, Kwai Lun-Mei, Mo Zi-Yi
Herkomst: Taiwan, 2007
Speelduur: 113 minuten
Geluid: Mandarijn Dolby Surround 2.0
Beeld: 4:3
Nederlands en Frans ondertiteld
Releasedatum: 19 juli 2010


HAIR INDIA

Hair India vertelt een indringend verhaal van een meisje dat haar haar offert aan de hindoegoden. Omdat zij, en nog vele andere armen in India, geen geld of juwelen bezit, is haar lange, dikke haar het enige waardevolle dat ze te bieden heeft. In ruil voor dit offer ontvangen ze zegen en bescherming van de goden. De arme sloebers die hun haar aanbieden hebben geen flauw benul dat het door de priesters doorverkocht wordt aan schoonheidssalons over de hele wereld. Het haar reist van India naar Italië, en vandaar weer terug naar India waar het, volledig bewerkt, wordt verkocht aan de rijken. Door het parallel monteren van twee werelden zien we van heel dichtbij hoe er door verschillende culturen wordt omgegaan met schoonheidsidealen. Met prachtige beelden uit India nemen we een duik in de cultuur van het Hindoeïsme

DVD details:
Regie: Raffaele Brunetti / Marco Leopardi
Label: IDFA's Delicatessen
Herkomst: Duitsland / Italië, 2008
Speelduur: 75 minuten
Geluid: Hindi stereo
Beeld: 16:9, Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 19 juli 2010

Extra's:
• Trailer Hair India,
• Reclame Kapper IDFA 2009


RAIN DOGS

Een rain dog is een hond die door de regen zijn geur is kwijtgeraakt. Als geurloze is hij gedoemd tot eenzaamheid omdat hij niet meer wordt herkend. De jonge Tung is zo’n rain dog. Hij staat op een keerpunt in zijn leven. Tussen school en universiteit, tussen de stad en het platteland en tussen het huis van zijn moeder en dat van zijn oom en tante. Na zijn school te hebben afgemaakt, gaat hij naar het grote en verwarrende Kuala Lumpur. Zijn oudere broer houdt zich hier staande in een hard crimineel wereldje, maar zover schopt de lijdzame Tung het niet. Rain Dogs is een gevoelige en impressionistische film met een mooie sfeertekening van stad en platteland. Ho Yuhang maakte van dit archetypische verhaal over adolescentie een intieme en originele film, onder invloed van Hou Hsiao Sien en Tsai Ming Liang. Begin juli zal op het label Tiger Releases ook Ho Yuhangs At The End Of Daybreak verschijnen.

DVD details:
Regie: Ho Yuhang
Label: Tiger Releases
Cast: Kuan Choon Wai, Liu Wai Hung, Cheong Weng Hong
Herkomst: Maleisië, 2006
Speelduur: 94 minuten
Geluid: Kantonees Dolby Surround 2.0
Beeld: 4:3
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 19 juli 2010

Extra's:
• Korte film As I Lay Dying