:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Filmfreaks >> PERSBERICHT: RELEASES OKTOBER 2010
PERSBERICHT: RELEASES OKTOBER 2010
Bron: Filmfreaks - Datum: 2010-09-09 - Geplaatst door: Werner
TEZA

Teza, dat zich afwisselend afspeelt in Ethiopië en Duitsland, handelt over de terugkeer van de Afrikaanse intellectueel Anberber naar zijn geboorteland ten tijde van het onderdrukkende marxistische regime van Haile Mariam Mengistu. Anberber ziet machteloos toe hoe zijn volk van alle waardigheid wordt beroofd, en wordt zich gelijktijdig bewust van zijn eigen ontworteling. Als hij na zijn studie geneeskunde vanuit Duitsland huiswaarts keert, treft hij een land in chaos. Zijn droom om met zijn kennis en kunde de gezondheid en het welzijn van de Ethiopiërs te verbeteren, wordt de kop ingedrukt door een militaire junta die wetenschappers voor haar eigen kar spant. Ook op het platteland vindt Anberber vrede noch rust. Jeugdherinneringen bieden geen soelaas temidden van het geweld van de militairen en rebellerende fracties. Nu is het de vraag of Anberber uit de scherven om zich heen een leven aan elkaar kan lijmen.

DVD details:
Regie: Haile Gerima
Label: Brunbro
Cast: Aaron Arefe, Abeye Tedla, Takelech Beyene
Herkomst: Ethiopië / Duitsland / Frankrijk, 2008
Speelduur: 133 minuten, Amharic / Duits / Engels Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands en Frans ondertiteld
Releasedatum: 4 oktober 2010

Extra's:
• Twee interviews met regisseur Haile Gerima


SOUL BOY

Alle Afrikaanse steden hebben enorme en vaak deprimerende krottenwijken, maar de wijk Kibera in Nairobi is nauwelijks een wijk meer te noemen. Het is een modderige oceaan van krotten waar ruim een miljoen mensen leven en overleven. De veertienjarige Abila is een Luo - een van de vele Keniaanse stammen, en hij is dol op zijn leeftijdgenootje Shiku, maar zij is een Kikuyu, en jongens en meisjes van verschillende stammen worden niet geacht met elkaar om te gaan. Maar Abila heeft nog een ander probleem, hij ontdekt dat de ziel van zijn vader is gestolen door een Nyawawa, een vrouwelijke geest. Ondanks de vijandigheid van de omgeving trekken Abila en Shiku samen op om de ziel van Abila’s vader te redden.

Winnaar van de Dioraphte Award voor de best gewaardeerde film die door het Hubert Bals Fonds gesteund werd

DVD details:
Regie: Hawa Essuman
Label: Tiger Releases
Cast: Samson Odhiambo, Leila Dayan Opou
Herkomst: Kenia / Duitsland, 2010
Speelduur: 60 minuten
Geluid: Swahili Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands en Engels ondertiteld
Releasedatum: 4 oktober 2010

Extra's:
• Interview met de regisseur,
• Making-of


LA VIE AVEC MON PÈRE

Paul en Patrick zijn broers, maar ze hebben alleen hun familienaam Agira gemeenschappelijk. De zorgeloze levensgenieter Paul werkt zonder veel succes aan een roman en leeft op kosten van zijn vriendin. Patrick, de manager van een farmaceutisch bedrijf, heeft zowel zijn professionele als zijn persoonlijke leven volledig onder controle. Op een warme herfstavond duikt hun vader François Agira - ooit een succesvol schrijver - opnieuw op. François Agira ziet er haveloos uit, zit financieel compleet aan de grond en is lichamelijk gebroken. Terwijl de drie mannen noodgedwongen onder hetzelfde dak wonen, proberen de broers hun vader van de volledige ondergang te redden.

DVD details:
Regie: Sébastien Rose
Label: Imagine
Cast: Raymond Bouchard, David la Haye, Julie du Page
Herkomst: Canada, 2005
Speelduur: 105 minuten
Geluid: Frans Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 4 oktober 2010


GÜNTER BRUS: BODYANALYSIS - ACTIONS 1964 - 1970

Als een van de belangrijkste leden van het kunstenaarscollectief rond Hermann Nitsch, Otto Mühl en Rudolf Schwartzkogler - de grondleggers van het Weense Aktionisme - voerde Günter Brus zijn eerste Aktionen uit in de jaren '60. Vanwege het radicale karakter van zijn weken, kwam Brus al gauw in aanraking met de Oostenrijkse autoriteiten. Na een veroordeling van zes maanden cel, vertrok Brus in de jaren '70 naar Berlijn. In de daaropvolgende jaren werden zijn werken in een verschillende internationaal gerenommeerde musea en galerieën gepresenteerd. Tegenwoordig wordt Brus gezien als een van Oostenrijks meest belangwekkende hedendaagse kunstenaars. Deze dvd presenteert de film Körperanalysen ("body analysis"), een overzicht van Aktionen van 1964 tot 1970 (o.a. Kurt Kren, Otto Mühl, Ernst Smid Jr.), samengesteld en gepresenteerd als documentaire door Peter Kasperak, plus Anita Natmessnigs documentaire Schrecklich Verletzlich ("awfully hurt"). Daarnaast bevat de dvd verschillende diashows met foto's van Aktionen van o.a. Ludwig Hoffenreich.

Met de hand genummerde editie van 1000 exemplaren. Verpakt in een speciale doos met 80 pagina's tellend boekje met foto's en teksten van Peter Weibel en Theo Altenberg.

DVD details:

Label: Monitorpop
Herkomst: Oostenrijk, 1964 - 1970
Speelduur: 151 minuten
Geluid: Duits stereo
Beeld: 16:9
Engels en Duits ondertiteld
Releasedatum: 4 oktober 2010

Extra's:
• Boekje (80 pagina's),
• Diashows


ZOLANG ER SCHEEPSBOUWERS ZINGEN

Bij de uitvaart van het laatste schip van de Boelwerf in Temse kwam een einde aan de bouw van zeeschepen in België. De documentaire is de kroniek van een industrie, van begin (houten bootjes) tot einde (gesofistikeerde zeeschepen). De saga is tegelijk een brok sociaal-economische geschiedenis. In de plaats van een onbegrensd geloof in groei komen we tot twijfels.

DVD details:
Regie: Jan Vromman
Label: Imagine
België, 1999
Speelduur: 250 minuten
Geluid: Nederlands stereo
Beeld: 4:3
Engels en Frans ondertiteld
Releasedatum: 4 oktober 2010

Extra's:
• Documentaire Woord Vuist Lied (35 minuten, niet ondertiteld)


VAMPIRES

Ze zetten hun leven op het spel voor deze documentaire over een vampierengemeenschap die in België verblijft, illegalen, clochards of gehandicapten verorbert en zo van allerlei sociale voordelen profiteert. De 20-jarige Samson dweept met de jaren 70 en beleeft zijn vampierenbestaan ten volle. De eeuwige adolescente Grace wil liever weer mens worden. En vader Georges tracht zowel de familieleden als de eindeloze disputen met een naburige vampierenfamilie in goede banen te leiden. Maar ook vampieren moeten codes respecteren. Zo is het verboden om met de vrouw van het stamhoofd te slapen. En Samson lapt dit aan zijn laars. De familie wordt verbannnen naar Québec, waar zelfs vampieren moeten werken... Vampires is de eerste film in een nieuwe dvd-reeks van Imagine, Actes Belges genaamd. Deze bijzondere serie brengt onontgonnen Belgische pareltjes onder de aandacht.

DVD details:
Regie: Vincent Lanno
Label: Imagine
Cast: Carlo Ferrante, Vera van Dooren, Pierre Lognay
Herkomst: België, 2009
Speelduur: 89 minuten
Geluid: Frans
Beeld: 4:3
Nederlands en Engels ondertiteld
Releasedatum: 4 oktober 2010

Extra's:
• Interviews


SOMEWHERE BETWEEN HERE AND NOW

Noordstation Brussel. Louise komt terug thuis. Adrian staat op het punt te vertrekken. Hij stelt zijn vertrek uit en beslist haar te volgen. Zwervend door de stad delen ze samen een ogenblik. In de transitzone Brussel is er plaats voor rust en verrassende ontmoetingen. Nog niet vertrokken, nog niet aangekomen, vertoeven ze één nacht lang in een tussen-moment. Somewhere Between Here And Now is de tweede film in een nieuwe dvd-reeks van Imagine, Actes Belges genaamd. Deze bijzondere serie brengt onontgonnen Belgische pareltjes onder de aandacht.

DVD details:
Regie: Olivier Boonjing
Label: Imagine
Cast: Lucie Debay, Arieh Worthatler, Anaël Snoek
Herkomst: België, 2009
Speelduur: 74 minuten
Geluid: Engels 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands en Frans ondertiteld
Releasedatum: 4 oktober 2010

Extra's:
• Interviews


WAAROM HEEFT NIEMAND MIJ VERTELD DAT HET ZO ERG ZOU WORDEN IN AFGHANISTAN?

Waarom Heeft Niemand Mij Verteld Dat Het Zo Erg Zou Worden In Afghanistan bekijkt de wereld door de ogen van een oorlogsveteraan die net uit Afghanistan is teruggekeerd. Hij kan maar moeilijk wennen aan het gewone leven in Amsterdam – overal waar hij kijkt, ziet hij dreiging: de Marokkaanse jongens die op het plein rondhangen, de politie die een opstootje uiteen drijft, de zwervers, de winkeldief die zich schreeuwend tegen zijn arrestatie verzet. Het leven in Amsterdam is een voortzetting van de oorlog, net zo erg als in Afghanistan. Langzaam maar zeker lijkt de hoofdpersoon zijn verstand te verliezen. Waarom Heeft Niemand Mij Verteld Dat Het Zo Erg Zou Worden In Afghanistan is de eerste speelfilm die opgenomen werd met de camera van een mobiele telefoon. De moeilijk te onderscheiden, gepixelde beelden werken vervreemdend en verontrustend. Ze maken de toenemende paranoia van de hoofdpersoon voelbaar.

DVD details:

Regie: Cyrus Frisch
Label: Reel23
Herkomst: Nederland, 2007
Speelduur: 70 minuten
Geluid: Nederlands 2.0
Beeld: 16:9
Engels ondertiteld
Releasedatum: 20 oktober 2010

Extra's:
• Film als 3GP-download


ALTIPLANO

Grace, een gevierde oorlogsfotografe, is na een vreselijk incident in Irak gestopt met haar werk. Haar grote liefde, Max, is een Belgische oogarts die in de Peruaanse Andes cataract operaties uitvoert. Wanneer het naburig dorp Turubamba getroffen wordt door een kwikverontreiniging, sterft Max onder tragische omstandigheden. In hetzelfde dorp woont een jonge vrouw, Saturnina. Zij verliest haar verloofde door de besmetting en beslist uit protest tegen de mijnen die verantwoordelijk zijn voor de verontreiniging, zichzelf op te offeren. Rouwend om de dood van haar man, trekt Grace naar het dorp in de hoge Andes.

DVD details:
Regie: Peter Brosens / Jessica Woodworth
Nederlandse versie: Label: Contact Film
Vlaamse versie: Label: Imagine
Cast: Magaly Solier, Jasmin Tabatabai, olivier Gourmet
Herkomst: België / Duitsland / Nederland, 2009
Speelduur: 108 minuten
Geluid: Engels / Spaans / Farsi / Frans / Quechua 5.1
Beeld: 16:9
Nederlands, Frans, Engels Spaans, Duits en Italiaans ondertiteld
Releasedatum: 20 oktober 2010

Extra's:
• Korte documentaire El Camino del Tiempo van Peter Brosens,
• 75 minuten durende documentaire Choropampa van E. Cabellos en St. Boyd,
• Making-of,
• Foto's,
• Trailer


WENDY AND LUCY

Wendy is samen met haar hond Lucy onderweg naar Alaska, op zoek naar een baantje in een visfabriek en een nieuw leven. Ze heeft een paar honderd dollar voor benzine, slaapt in de auto en houdt zich strikt aan haar krappe budget. Het loopt mis wanneer Wendy’s roestige Honda het begeeft. Gestrand in een onbeduidend stadje in Oregon, mijlen verwijderd van haar einddoel, steelt Wendy in een opwelling een blik hondenvoer voor Lucy. Een overijverige winkelbediende geeft haar aan bij zijn manager, die officieel klacht indient bij de politie en voor ze het goed en wel beseft vliegt Lucy achter de tralies. Als ze de dag erop vrijkomt, is Lucy nergens te vinden...

DVD details:
Regie: Kelly Reichardt
Label: Brunbro i.s.m. Eye
Cast: Michelle Williams, Walter Dalton, Will Oldham
Herkomst: Verenigde Staten, 2008
Speelduur: 76 minuten
Geluid: Engels Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands en Frans ondertiteld
Releasedatum: 20 oktober 2010

Extra's:
• Trailers


NORTH

Als gevolg van een zenuwinzinking leidt voormalig skiër Jomar een geïsoleerd bestaan als bewaker op de skipiste. Hij brengt zijn dagen door met sterke drank, pillen en televisie. Wanneer hij te weten komt dat hij wellicht de vader is van een kind in het hoge Noorden, begint hij aan een lange reis op zijn sneeuwscooter met vijf liter alcohol als zijn enige proviand. Jomar lijkt echter alles te doen om te voorkomen dat hij zijn bestemming bereikt en komt daarbij in merkwaardige situaties terecht. Dat levert droogkomische en originele ontmoetingen op. Een antidepressieve off-roadmovie!

DVD details:
Regie: Rune Denstad Langlo
Label: Amstel Film
Cast: Anders Baasmo Christiansen, Celine Engebrigtsen, Kyrre Hellum
Herkomst: Noorwegen, 2009
Speelduur: 78 minuten
Geluid: Noors Dolby Digital 5.1
Beeld: 16:9
Nederlands en Frans ondertiteld
Releasedatum: 20 oktober 2010

Extra's:
• Trailer


LAST TRAIN HOME

"We werken ver van huis. De oude mensen en de kinderen zijn in het dorp gebleven. Maar als een familie zelfs met Nieuwjaar niet bij elkaar kan zijn zou het leven zinloos zijn." Aldus een van de talloze Chinese arbeiders die jaarlijks de heroïsche tocht ondernemen van de nieuwe industriegebieden naar hun dorpen in de provincie. Kalm observerend en zonder commentaar brengt Lixin Fan het wel en wee van zo'n familie in beeld. Jaren geleden verlieten vader en moeder de armoede van het platteland om hun geluk te beproeven in de nieuwe economische zones. Hun twee kinderen lieten ze achter bij de grootmoeder. Nu maken ze lange dagen in een van de vele grauwe fabrieken van waaruit het Westen van goedkope kleding wordt voorzien. Het zwaarste werk is echter de jaarlijkse reis naar huis, voor Chinees Nieuwjaar. Het is de enige keer in het jaar dat ze hun kinderen zien. En zij zijn niet de enigen. Een onvoorstelbare mensenmassa verzamelt zich op het station. Dagenlang moeten ze op kaartjes wachten. Toch lukt het hen telkens weer thuis te komen. Maar lukt het ook om het gezin bij elkaar te houden en heeft de jarenlange opoffering hun kinderen een betere toekomst gebracht?

DVD details:
Regie: Lixin Fan
Label: IDFA's Delicatessen
Herkomst: China, 2009
Speelduur: 86 minuten
Geluid: Mandarijn stereo
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld
Releasedatum: 20 oktober 2010

Extra's:
• Trailers


SUSA

Ergens in een troosteloze buitenwijk van een Georgische stad woont de twaalfjarige Susa, samen met zijn moeder, die onder meer een illegale wodkahandel runt. Susa baant zich dagelijks een weg door duistere cafés en achteraf straatjes om bestellingen te bezorgen en geld te innen. Ieder moment, zo verzekert zijn moeder hem, kan vader weer thuiskomen, en dan zal alles weer net zo normaal worden als vroeger. Volgens regisseur Rusudan Pirveli (1975) is het verhaal van Susa gebaseerd op feiten die zich elke dag voordoen in hedendaags Georgië. In een stijl die doet denken aan het Italiaanse neorealisme wordt het gedoemde leven van de jonge dromer gevolgd; Susa is eenzaam en naïef, maar tegelijk vindingrijk - hij geeft de hoop niet op. Let op het natuurtalent van de jonge Avtandil Tetradze, die hiervoor nog nooit had geacteerd. Susa werd ondersteund door het Hubert Bals Fonds van het IFFR.

DVD details:
Regie: Rusudan Pirveli
Label: Tiger Releases
Cast: Avtandil Tetradze, Giorgi Gogishvili, Ekaterine Kobakhidze
Herkomst: Georgië, 2010
Speelduur: 85 minuten
Geluid: Georgisch Dolby Surround 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands en Engels ondertiteld
Kijkwijzer: 9
Releasedatum: 20 oktober 2010

Extra's:
• Interview met de regisseur,
• Trailers