:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Lumière >> PERSBERICHT: OCCUPIED
PERSBERICHT: OCCUPIED
Bron: Lumière - Datum: 2015-11-24 - Geplaatst door: Werner
OCCUPIED

Een Russische invasie in Noorwegen…
Controversiële politieke thriller uit Noorwegen, van de makers van Millennium.
Naar een idee van Jo Nesbø.

Naar een idee van Jo Nesbø
Gecreëerd door Erik Skoldbjærg (Insomnia, Pioneer) en Karianne Lund
Geproduceerd door Yellow Bird (Millennium, Wallander, Irene Huss)
Met Henrik Mestad (Lillyhammer), Ane Dahl Torp (The Sandhamn Murders, Pioneer) en Lisa Loven Kongsli (Turist)

Controverse
De aankondiging van de serie op de Noorse televisie zorgde voor wrijving in de diplomatieke betrekkingen tussen Noorwegen en Rusland. In een officiële verklaring via het TASS news agency, uitte de Russische Ambassade in Noorwegen haar bezorgdheid over de manier waarop hun land in de serie wordt afgeschilderd. Volgens Vyacheslav Pavlovsky, de Russische ambassadeur in Noorwegen, zou Occupied “Noorse kijkers angst aanjagen met een onbestaande dreiging vanuit het Oosten, in de ergste traditie van de Koude Oorlog”. "De serie toont vrij specifieke landen en Rusland heeft, helaas, de rol van agressor toebedeeld gekregen."

Hoofd drama van TV2, Christopher Haug, benadrukt in een reactie via Reuters echter dat de plot fictief is en niet als doel heeft de huidige geopolitieke situatie op een realistische manier te reflecteren. De verklaring komt als een verrassing aangezien de Russische Ambassade al in een vroeg stadium op de hoogte is gesteld van het project, "zo'n drie jaar geleden", meent Haug. "Het is bovenal een innemend karakterdrama over mensen die onder grote druk worden gezet."

Synopsis
Hoe arrogant kunnen grootmachten zich opstellen? Wat gebeurt er met een land onder zogenaamd vreedzame bezetting? Komen burgers in opstand wanneer hun veiligheid en materiële rijkdom op het eerste gezicht niet aangetast worden? Deze waanzinnig spannende en gelaagde serie toont hoe mensen omgaan met de loyaliteit tegenover zichzelf, hun familie en hun vaderland.

In de nabije toekomst besluit de Noorse regering, zonder overleg met de omringende landen, al hun olie- en gaswinning stop te zetten om volledig over te stappen op duurzame energie. Daarop valt Rusland, met goedkeuring van de EU, het land binnen om de grondstoffen voor de rest van de wereld beschikbaar te houden. Wat een geweldloze, tijdelijke invasie zou moeten zijn, ontaardt al gauw in onrust en spanningen. Noorse burgers
voelen zich in hun vrijheid aangetast en komen in opstand...

Succes
De serie is op 4 oktober gewoon in première gegaan op de Noorse televisie. En met succes, zo'n 633.000 Noren zaten aan de buis gekluisterd voor de eerste aflevering. Een recordaantal kijkers voor de Noorse omroep TV2, die 90 miljoen kroner (bijna 10 miljoen euro) in de serie investeerde en daarmee de duurste serie ooit maakte in Noorwegen.

Technische specificaties 4 DVD-box
Herkomst: Noorwegen, 2015
Speelduur: 10 x 60 min.
Taal: Noors
Ondertiteling: Nederlands
Beeldformaat: 16:9
Audio: Dolby Digital 5.1.

Technische specificaties 3 Blu-ray-box
Herkomst: Noorwegen, 2015
Speelduur: 10 x 60 min.
Taal: Noors
Ondertiteling: Nederlands
Beeldformaat: 1080/50i
Audio: DTS-HD Master Audio 5.1.

Releasedatum dvd en Blu-ray op 8 december 2015