:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Lumière >> PERSBERICHT: VERZAMELBOX YASUJIRO OZU
PERSBERICHT: VERZAMELBOX YASUJIRO OZU
Bron: Lumière - Datum: 2016-06-01 - Geplaatst door: Werner
YASUJIRO OZU

Deze zomer in de bioscoop en 15 juni beschikbaar in één verzamelbox op dvd.

Zeven films van Japans grootmeester Ozu werden in het kader van een uniek en grootschalig digitaal restauratieproject gerestaureerd. Vier van zijn kleurenfilms en drie van zijn zwart-wit films zijn nu voor het eerst gebundeld in één verzamelbox en beschikbaar in de Benelux met Nederlandse en Franse ondertitels. Een niet te missen collectie voor elke filmliefhebber.

DVD Release op 15 juni 2016 en ook te zien in de bioscoop

Gedurende de maanden juni, juli en augustus programmeren een aantal cinema's de gerestaureerde Ozu films.
Studio 5 in Flagey Brussel start aanstaande vrijdag 3 juni als eerste met zijn Ozu-cyclus met de vertoning van Late Spring. Ook Lumière in Brugge, Cartoon's in Antwerpen en Plaza Art in Mons plannen een Ozu-cyclus.

Kijk voor het gedetailleerde programma op de website van de desbetreffende cinema:
http://www.flagey.be/fr/programme/genre/cinema/les-saisons-de-yasujiro-ozu
http://cinemacartoons.be
http://lumierecinema.be
http://plaza-art.be

De box bevat de kleurenfilms Equinox Flower (Higanbana, 1958), Good Morning (Ohayo, 1959), Late Autumn (Akibiyori,1960) en An Autumn Afternoon (Sanma No Aji, 1960), en de zwart-wit films Late Spring (Banshun, 1949), Early Summer (Bakushu, 1951), en Ozu’s bekendste meesterwerk Tokyo Story (Tokyo Monogatari, 1953).

Yasujirô Ozu
Yasujirô Ozu (1903-1963) is een van de grootste filmregisseurs aller tijden. Zijn werk geldt als inspiratiebron voor talrijke grootmeesters zoals Martin Scorsese, Jim Jarmusch en Wim Wenders. Ozu was een invloedrijke innovator, zowel technisch, vormelijk, als narratief. Maar zijn legendarische status heeft ook veel te maken met de weergaloze emotionele resonantie van zijn films, en zijn scherpe oog voor liefde en familiebanden in een veranderende Japanse samenleving.

LATE SPRING
(1949, 108 min., zwart-wit)
Een van de bekendste titels uit Ozu’s oeuvre markeert het begin van diens naoorlogse filmstijl, waarin de regisseur zijn personages onderwerpt aan een diepgravende karakterstudie. Om zijn inwonende dochter aan te sporen een eigen leven te gaan leiden, wendt een vader voor dat hij gaat hertrouwen.

EARLY SUMMER
(1951, 125 min., zwart-wit)
De Mamiya familie is op zoek naar een man voor hun dochter Noriko, maar die heeft zo haar eigen ideeën. Noriko, vertolkt door de buitengewone Setsuko Hara, kiest impulsief haar jeugdvriend. Een keuze waarmee ze haar familie tegelijk tevreden stemt en verscheurt. Early Summer is, hoewel een ogenschijnlijk simpel verhaal, één van de meest complexe werken van Yasujiro Ozu, een genuanceerd onderzoek van de veranderingen des levens over drie generaties.

TOKYO STORY
(1953, 136 min., zwart-wit)
Indringende observatie van de vervreemding tussen grootouders die op het platteland wonen en hun stadse kinderen en kleinkinderen in Tokio. Eén van Ozu’s meest dramatische films prijkt hoog op de lijstjes van beste films aller tijden.

EQUINOX FLOWER
(1958, 118 min., kleur)
In zijn eerste kleurenfilm gebruikt Ozu het rood als een van de belangrijkste compositie middelen. De filmtitel verwijst naar de amaryllisbloem, die net als de jeugd tot bloei komt. De film geeft inzicht in de snelle socio-culturele veranderingen in het naoorlogse Japan.

GOOD MORNING
(1959, 94 min., kleur)
Good Morning volgt twee jongens in een buitenwijk van Tokio die de eed afleggen om geen woord meer te zeggen nadat hun ouders hebben geweigerd om een televisie voor hen te kopen. Dit vermakelijke satirische portret van het moderne gezinsleven zit vol met grappen over de roddelcultuur onder volwassenen en het consumentisme in het moderne Japan.

LATE AUTUMN
(1960, 128 min., kleur)
In dit gloedvolle portret over familieliefde en de bijhorende conflicten is vaste Ozu-actrice Setsuko Hara te zien als moeder die haar dochter op zachte wijze probeert te overtuigen om te gaan trouwen. Actrice Setsuko Hara – dankzij haar peinzende ogen en charmante glimlach een van de meest gedenkwaardige vrouwelijke sterren uit Ozu’s films - keert in Late Autumn terug als de gevoelige, zorgzame moeder met een vrijgevochten persoonlijkheid.

AN AUTUMN AFTERNOON
(1962, 113 min., kleur)
Ozu’s laatste film is eens te meer een krachtige schets van de verschuivende waarden in het Japanse familieleven. De laatste film van Ozu was ook zijn laatste meesterwerk, een zacht maar hartverscheurend verhaal over een man die op waardige wijze besluit om niet mee te doen aan de modernisering van de samenleving en de veranderende stromingen van het leven.

Technische specificaties 7 DVD box
Herkomst: Japan, 1949-1962
Speelduur: 822 min.
Taal: Japans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Beeldformaat: 4/3
Audio: Dolby Digital 1.0 mono