:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Buena Vista >> PERSBERICHT: BELLE EN HET BEEST
PERSBERICHT: BELLE EN HET BEEST
Bron: Buena Vista - Datum: 2002-09-05 - Geplaatst door: Serge
Op 16 oktober 2002 verschijnt Belle en het Beest, één van de meest geliefde en magische Disney Classics, na 10 jaar weer opnieuw op video en voor de allereerste keer op DVD. De film is digitaal geremasterd en liefdevol hersteld, dus mooier dan ooit. Speciaal voor deze release is een compleet nieuwe muziek-scène Een mens weer te zijn van ruim acht minuten vlekkeloos in het oorspronkelijke verhaal opgenomen. De compositie is van het Oscar winnende team Alan Menken en Howard Ashman. Ook op de video staan buitengewone bonusmaterialen. De DVD verschijnt in twee verschillende versies. Een “familie” DVD met bonusmateriaal. Bovendien nog een 2-Disc Deluxe DVD boordevol bonusmateriaal voor de echte Disney- en DVD-liefhebber.

Belle en het Beest is één van de meest geprezen Disney Classics ooit en volgens velen de beste animatiefilm allertijden. De film is gebaseerd op een tijdloos, klassiek verhaal en bewerkt tot een magisch sprookje. De muziek is prachtig en vele malen bekroond. De animatie is adembenemend en de karakters bij jong en oud zeer geliefd. Het is de allereerste en enige animatiefilm met een Oscar® Nominatie in de categorie “Beste Film”. Een historisch feit. In totaal kreeg de film maar liefst zes Oscar Nominaties. De film won er twee in de categorieën “Beste Muziek” en “Beste Lied”. Daarnaast werd Belle en het Beest in 1991 winnaar van de Golden Globe voor “Beste Film, Musical of Komedie”.

Regie: Gary Trousdale en Kirk Wise
Producent: Don Hahn
Muziek: Howard Ashman en Alan Menken

COMPLEET NIEUWE MUZIEK-SCENE
Zowel op de video als de DVD’s is een compleet nieuwe muziekscène "Een mens weer te zijn / Human Again" in het oorspronkelijke verhaal opgenomen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit lied in Belle en het Beest zat. Toch besloten de makers het er op het laatste moment uit te halen omdat ze het niet helemaal in de verhaallijn vonden passen. Alan Menken vond hier een oplossing voor en nam het lied op in de musicalversie die op Broadway in productie ging. Alsnog besloot men dit lied bij de op te nemen in de film. Het bood iets dat de makers altijd in de oorspronkelijke film hadden willen hebben, namelijk de mening van de betoverde voorwerpen over hun lot. Op muzikale wijze worden alle hoop en dromen van de betoverde figuren in het kasteel van het Beest opgevoerd. De toegevoegde scène duurt ruim acht magische minuten. Maar liefst twee jaar duurde de productie. Ook deze muziek is gecomponeerd door het Oscar® winnende team Alan Menken en Howard Ashman.

EEN MEESTERLIJKE REMAKE
Met de hulp van digitale technieken zijn de originele beeld- en geluidsfragmenten bewerkt tot de allerbeste kwaliteit. De beeldframes zijn met de grootste zorg behandeld en opnieuw opgebouwd met nieuwe details en effecten.

Voor het eerst verkrijgbaar op DVD in twee verschillende versies:
- Familie DVD
• Menu’s: Engels / Frans / Nederlands
• Taalkeuze: Dolby Digital 5.1 - Engels / Frans / Nederlands
• Ondertiteling: Engels / Frans / Nederlands
• Widescreen: 1.85:1 anamorfisch
• Reportage Het Verhaal achter Het Verhaal. Beroemde gasten onthullen de verhalen achter Disney’s mooiste Classics
• Muziekvideo Beauty And The Beast met Céline Dion en Peabo Bryson
• Muziekvideo Belle en het Beest uitgevoerd door Jump 5
• Belle en het Beest The Making Of
• Sing-Along-Song Kom Erbij
• Game Verbreek de Betovering
• Game Uitvindingswerkplaats van Maurice

- Gelokaliseerde 2-Disc DELUXE DVD (met ZEER VEEL bonusmateriaal)
In deze baanbrekende Speciale 2-Disc Deluxe DVD uitvoering, met onder ander drie versies van de film, ga je het kasteel van het Beest in om alle geheimen ervan te ontdekken. Laat je leiden door je favoriete personages: de lieve Lumière, de punctuele Pendule, het nieuwsgierige kopje Barstje en zijn moeder Tuit, en ontdek de kneepjes van het filmvak, spannende games, en nog veel meer betoverend plezier waarvan je keer op keer zult genieten.

- Deluxe Disc 1: film-disc
• THX gecertificeerd
• Menu’s: Engels / Nederlands / Frans
• Taalkeuze: Dolby Digital 5.1 - Engels / Nederlands
• Ondertiteling: Engels / Frans / Nederlands
• Widescreen: 1.85:1 anamorfisch
• Drie betoverende versies van de film:
- Speciale uitvoering met de compleet nieuwe muziek-scène
- Originele Theatereditie
- Werkeditie zoals vertoond op het New York Filmfestival in 1991
• Intro Originele Werkeditie
• Game Uitvindingswerkplaats van Maurice
• Sing-Along-Song Kom Erbij
• Audiocommentaar

- Deluxe Disc 2: bonus-disc
• Menu’s: Frans / Nederlands
• Taalkeuze: Engels. Geselecteerde onderdelen (bijv. games) Frans / Nederlands)
• Ondertiteling: Frans / Nederlands
• 4x3 Full Frame
• Mevrouw Tuit - dient plezier voor alle leeftijden op met o.a.:
- Reportage Het Verhaal achter Het Verhaal. Beroemde gasten onthullen de verhalen achter Disney’s mooiste Classics waaronder De Leeuwenkoning en Jungle Boek
- Karakterschetsspel: Op welk figuur uit de film lijk jij het meest? Mevrouw Tuit weet het wel
• Barstje – avontuur voor de kinderen in het kasteel met o.a.:
- Muzikaal geheugenspel
- Muziekvideo Belle en het Beest uitgevoerd door Jump 5
- Unieke reportage over de Disney animatie magie!
• Pendule en Lumière – Voor de DVD fijnproever met o.a.:
- Achtergrondreportage over de muziek-, characters-, animatie- technieken en de algemene productie
- Publiciteitsmateriaal zoals TV specials, trailers, bioscooprelease
- Virtuele Galerieën zoals characters en lay-outs
- Broadway musical: meer achtergronden

HET VERHAAL
Wees te gast in een betoverende wereld en volg de avonturen van de intelligente en wonderschone Belle, die opgesloten wordt in het kasteel van een mysterieus beest. In werkelijkheid is het beest een wrede prins die omgetoverd is in een afzichtelijk schepsel. Om de mysterieuze ban te doorbreken moet hij het hart van Belle zien te veroveren. En wel voordat het laatste bloemblaadje van de betoverde roos valt. Met de hulp van het personeel van het kasteel ontluikt een hartverwarmende en tedere romance tussen deze twee zo verschillende vrienden. Belle leert al gauw de belangrijkste levensles: dat ware schoonheid van binnen zit.

In een heel ver land woont in een schitterend kasteel een jonge prins. Hij heeft alles wat zijn hart begeert. Toch is hij verwend, egoïstisch en helemaal niet aardig. Op een koude winteravond meldt zich een bedelares aan de poort. In ruil voor een roos vraagt ze of zij korte tijd in het kasteel mag schuilen tegen de snijdende kou. Met minachting kijkt de prins neer op de lelijke vrouw en weigert haar de toegang. Zij waarschuwt hem dat hij zich niet mag laten leiden door iemands uiterlijk en dat ware schoonheid van binnen zit. Direct daarna verandert zij hem als straf in een afzichtelijk monster. Het kasteel waar hij in woont verliest zijn glans en zijn glorie. Ook de personeelsleden betovert zij, waardoor zij allemaal van gedaante veranderen.

Bovendien spreekt zij een afschuwelijke vloek over hem uit. Hij zal pas weer een mooie prins worden als hij voor zijn 21ste jaar, met al zijn lelijkheid, iemand kan liefhebben en ook haar liefde kan winnen. Tot die tijd zal de roos, die zij als bedelares aan hem wilde schenken, onder een glazen stolp bloeien. Als het laatste bloemblaadje verwelkt is zal er geen hoop meer zijn en zal hij eeuwig als afschrikwekkend beest door het leven moeten gaan. Alleen een toverspiegel krijgt hij als venster naar de buitenwereld. Jaren gaan voorbij en het Beest heeft inmiddels alle hoop verloren. De eerste rozenblaadjes zijn reeds aan het verwelken...

In een schilderachtig dorpje, ver van het kasteel verwijderd, woont Belle samen met haar vader Maurice. Iedereen kent hen, want beiden zijn een beetje apart. Belle is mooi en jong en iedere jongeman in het dorp is verliefd op haar. Vooral de stoere en ijdele Gaston heeft zijn zinnen op haar gezet. Maar Belle is helemaal niet in hem geïnteresseerd. Haar grote liefde is het lezen van boeken. Zelfs op straat loopt ze met een boek in haar hand. Altijd is ze verdiept in een boek en droomt ze van verre reizen en de mooiste avonturen.

Haar vader Maurice is uitvinder. Hij is heel beroemd. Nou ja, vooral in het dorp waar hij woont. Op een avond gaat Maurice met zijn paard Philippe en een van zijn nieuwste uitvindingen op reis. Het wordt een verre tocht, maar met deze uitvinding zal hij wereldberoemd worden. Onderweg verdwalen ze echter hopeloos. Na zeer angstige uren doemt voor hen een groot kasteel op. Het blijkt het kasteel van het Beest te zijn. Maurice besluit naar binnen te gaan en wordt verwelkomd door de betoverde personeelsleden waaronder kandelaar Lumière, klok Pendule en theepot Mevrouw Tuit. Het Beest is helemaal niet blij met de late gast. Hij laat hem direct opsluiten in een van zijn kerkers. Na enkele dagen keert paard Philippe zonder vader Maurice terug naar het huis van Belle. Zij vermoedt het ergste en gaat direct op zoek naar haar lieve vader. Een dagenlange tocht voert hen uiteindelijk ook naar het kasteel waar haar vader zit opgesloten. Overmand door verdriet doet zij het Beest een voorstel. Als hij haar vader vrijlaat, zal zij zijn plaats innemen. Zij belooft altijd in het kasteel te blijven. Het Beest heeft haar woord.

Het leven in het kasteel valt voor Belle niet mee. Het Beest is veeleisend en ongeduldig. Om het minste geringste wordt hij ontzettend kwaad. Ook als daar nauwelijks aanleiding toe is. Het betoverende personeel is daarentegen fantastisch. Zij helpen Belle op alle mogelijke manieren. Zij troosten haar, geven haar raad en vrolijken haar op. Binnen een mum van tijd heeft Belle hun harten veroverd. Al het personeel hoopt nog stilletjes dat Belle en het Beest samen de vloek kunnen doorbreken. Het Beest heeft echter alle hoop verloren. Op zo’n mormel zal echt nooit iemand verliefd worden.

Uiteindelijk blijken Belle en het Beest toch voor elkaar bestemd. Maar eer het zo ver is,... Gelukkig loopt ook dit verhaal goed af. En het Beest, dat net op tijd toch weer verandert in een prins, zal nooit meer iemand beoordelen op het uiterlijk.. Belle heeft hem getoond dat ware schoonheid altijd van binnen zit...

DE PRODUCTIE
In 1992 ging Belle & het Beest wereldwijd in première op video. Inmiddels is het na De Leeuwenkoning de meest succesvolle Disney animatiefilm ooit. Meer dan 600 artiesten werkten maanden lang aan meer dan 1 miljoen tekeningen, bijna 230.000 geschilderde “cells” en 1.300 verschillende achtergronden. Daarnaast werd gretig gebruik gemaakt van de allermodernste computertechnieken. Het mooiste is dit te zien in de legendarische ballroom-scène waarbij de camera rondom Belle en het Beest beweegt, terwijl ze samen walsen in een op het Paleis van Versailles geinspireerde balzaal.