:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Cinematek >> PERSBERICHT: DE OSCARS EN DE BELGEN
PERSBERICHT: DE OSCARS EN DE BELGEN
Bron: Cinematek - Datum: 2023-01-30 - Geplaatst door: Werner
CINEMATEK: DE OSCARS EN DE BELGEN

Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief, feliciteert Lukas Dhont en de hele ploeg rond de film Close met de recente Oscarnominatie voor de Beste Internationale Film. Vanaf 1 februari wordt er een historisch perspectief getoond van de Belgen die Lukas voorafgingen in de Oscar race.

De filmcyclus "Oscars en de Belgen" rond alle Belgische films die een Oscarnominatie voor Beste Internationale Film (voorheen Beste Buitenlandse Film) hebben binnengehaald, start op 1 februari in de Cinematek met de enige Belgische film die ooit een Oscar won: Een Griekse Tragedie (1986) van Nicole van Goethem: drie vrouwenbeelden weerstaan dapper de tijd, om uiteindelijk toch ten onder aan het geweld van brutale archeologen en vervuilende toeristen. De kortfilm wordt gecombineerd met Le Maître De Musique (1988). Regisseur Gérard Corbiau slaagde er zelfs een tweede maal in om een nominatie in de wacht te slepen, zes jaar later met Farinelli (1994), winnaar van de Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film.

Het historisch overzicht bevat verder deze films:
Paix Sur Les Champs (1970) van voormalig hoofd van de Franstalige RTBF, Jacques Boigelot, slaagde er als eerste Belgische film in om een nominatie voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film op zak te steken. De film wordt telkens vooraf gegaan door de zo mogelijk nog obscuurdere korte documentaire propagandafilm Little Belgium (1942) van Louis-Raoul Boogaerts, over een Oostendse vissersgemeenschap, gevlucht naar Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Documentaire, de allereerste Oscarnominatie ooit voor een Belgische productie.

Met Daens (1992) van Stijn Coninx viel de eer voor het eerst te beurt aan een Vlaamse film. Dominique Deruddere volgde met Iedereen beroemd! (2000), zijn nieuwste film The Chapel staat eveneens op het programma in Cineflagey. Rundskop (2010) lanceerde de internationale carrières van zowel regisseur Michaël Roskam als acteur Matthias Schoenaerts. 

Hetzelfde gebeurde voor regisseur Felix van Groeningen en zijn hoofdacteurs Veerle Baetens en Johan Heldenbergh naar aanleiding van hun passage bij de Oscars met The Broken Circle Breakdown (2012). De film won de César voor Beste Buitenlandse Film.

Het programma wordt aangevuld met Sound Of Metal (2019), gecoproduceerd door het Belgische productiebedrijf Caviar, kreeg zes nominaties waaronder die voor Beste film en Beste Acteur en hij verzilverde er twee: voor Beste Geluid en Beste Montage.

De documentaire Raoni (1977), van de Belg Jean-Pierre Dutilleux met medewerking van Marlon Brando, werd genomineerd voor een Oscar voor de Beste Documentaire. De legendarische Raoni Metuktire strijdt om het behoud van zijn habitat, het Braziliaanse Amazoneregenwoud.

Tess (1979) van Roman Polanski, werd gelauwerd met de Oscar voor Beste Fotografie. Toen de oorspronkelijke cameraman Geoffrey Unsworth tijdens de opnamen overleed, nam de van oorsprong Belgische cameravorst Ghislain Cloquet het van hem over. Cloquet, die voordien reeds had samengewerkt met grote namen als Robert Bresson, Jacques Demy, Woody Allen, Arthur Penn en André Delvaux. Cinematek vertoont de volledige 3 uur durende prachtig digitaal gerestaureerde versie. De film werd erg geprezen voor zijn fotografie met natuurlijk licht, voornamelijk geschoten tijdens het zogenaamde ‘magic hour’.

Het programma verschijnt volgens het programmatieritme op de website van Flagey (https://www.flagey.be/nl/group/10043-thema-oscars-en-de-belgen)




Recent nieuws van dezelfde bron