:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Software >> DVD PROFILER, JOUW PERSOONLIJKE DVD DATABANK
DVD PROFILER, JOUW PERSOONLIJKE DVD DATABANK
Type: Software - Datum: 2002-04-01 - Geplaatst door: Serge
Er bestaan verschillende manieren om je steeds groeiende collectie DVD’s ordelijk te catalogeren. Zo kiest de ene voor een Word of Excel document, de andere geeft dan weer de voorkeur aan een HTML pagina. Het grote nadeel bij deze programma’s is dat je alle informatie zelf dient in te geven wat een hoop werk betekent. Dit euvel wordt verholpen door DVD Profiler, een consumentendatabase die on line razendsnel de informatie opvraagt over jouw DVD’s.

Hoe installeer je het programma?
Op de website van de firma InterVocative Software vind je een bestand dat je moet downloaden en vervolgens installeren op je pc. Er zijn momenteel twee versies van het programma die nagenoeg niet verschillen. Zo heb je enerzijds de gratis sharewareversie met advertentiebanner en covers aan een lage kwaliteit, en anderzijds de betalende versie waar je de banners kan uitschakelen en de covers bovendien een hogere kwaliteit hebben. Het is noodzakelijk dat je over een internetaansluiting beschikt vermits het programma informatie van het Net plukt.


Hoe werkt DVD Profiler?
Bij het eerste gebruik maakt DVD Profiler automatisch een verbinding met het internet zodat de eerste basisgegevens worden binnengehaald. Nadien kan je effectief van start gaan en de kracht van deze leuke tool ten volle uittesten. Het programma werkt als volgt: de on line DVD databank wordt samengesteld door de gebruikers die zelf titels kunnen toevoegen aan de database van InterVocative Software. Zo kunnen andere gebruikers eveneens over deze informatie beschikken. Sinds het ontstaan van het programma is de database dankzij de inbreng van de consument enorm gegroeid en vind je er een heleboel titels in terug. Niet enkel Benelux regio 2 titels maken deel uit van de database, eveneens andere regio’s worden hierin opgenomen.

Hoe ga je nu precies te werk? Stel, je hebt 10 DVD’s die je wenst toe te voegen aan je persoonlijke collectie dan kan dit op drie verschillende manieren:
- via de barcode van de DVD;
- via filmtitel;
- via DVD-ROM door middel van schijfidentificatie;


Eenmaal je de titels hebt aangeduid, haalt het programma de nodige informatie en covers van deze titels van het internet en voegt die gegevens netjes aan jouw persoonlijke lijst toe. De specificaties bij elke DVD zijn vrij uitgebreid en haast 100% volledig. Zo krijg je per DVD allerhande informatie te zien zoals datum van aankoop, prijs die je betaald hebt, waar je deze DVD gekocht hebt, acteurs, regisseur, extra’s, beeld, geluid, welke regio, speelduur, enzovoorts. Tevens kan je per DVD een kwotering toekennen voor de film, beeld- en geluidskwaliteit en de extra’s. Een uitgeleend schijfje kan je bovendien markeren.

Niet alle DVD’s bevinden zich in de database. Zo vonden wij in eerste instantie Rosetta niet terug via “barcode”, maar wel via “titel”. Bij het recente Tomb Raider ontbraken de namen van regisseur en acteurs. Die zaken dien je dan even zelf aan te vullen.

Leuk is de “wish list” waar je titels kan aanduiden die je graag zou willen aankopen. Hieraan is een zoekmachine gelinkt zodat je bij de verschillende on line retailers makkelijk de prijs kan vergelijken. Minpuntje hier is dat geen enkele Belgische shop vertegenwoordigd is, enkel de grote on line verkooppunten zoals bijvoorbeeld DVD Empire, Amazon en DVDBoxoffice krijgen een plaatsje in deze lijst.

Dat The Internet Movie Database (IMDB) zijn nut reeds bewezen heeft, bewijst de populariteit van deze site. Nu kan je zelfs rechtstreeks van uit DVD Profiler de IMDB-pagina raadplegen van de titel die je geselecteerd hebt.

Elke goede database beschikt over een backup-functie en dat is hier eveneens het geval. Stel dat je pc crasht, kan je altijd beroep doen op de backup zodat je niet steeds opnieuw al je titels dient in te geven.

Handige features.
DVD Profiler bevat standaard een aantal leuke en handige features. Zo kan je een viertal standaard rapporten genereren die onder meer lijstjes tonen met de covers van alle titels in je collectie, of per titel een opsomming maken van de specificaties van elke DVD. Bijzonder interessant zijn de persoonlijke rapporten die je kan samenstellen. De gebruiker bepaalt zelf welke layout een rapport krijgt en welke informatie het zal bevatten. Het ontwerp van je eigen rapporten kan je ook delen via de website van InterVocative Software zodat andere gebruikers dit bestand kunnen downloaden.

De software bevat bovendien een optie om je collectie on line te plaatsen. Dit gebeurt via het programma die jouw database gaat uploaden naar de server van InterVocative Software. Via hun website kan je een link aanmaken die je aan familie, vrienden en kennissen kan doorsturen. Zo kunnen zij via een webbrowser je persoonlijke collectie bewonderen.

Conclusie:
De kracht van DVD Profiler schuilt hem in de eenvoud en gebruiksvriendelijkheid waarmee alles is samengesteld. Zelfs een computerleek zal vrijwel onmiddellijk alles onder de knie krijgen. Af en toe moet je wel even zoeken naar een titel of dien je enkele gegevens te vervolledigen, maar afgezien hiervan is DVD Profiler momenteel de makkelijkste en handigste database op de markt, een onmisbare tool voor elke DVD liefhebber.

Praktisch:
Vereisten: Windows 95/98/ME/NT/2000/XP en Internetaansluiting
Website: DVD Profiler
(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)


Andere artikels van hetzelfde type