:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - SEIZOEN 1
X-FILES, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2001-02-17

REEKS
Alhoewel het eerste seizoen van The X-Files niet het beste is, zijn in 1993 toch de grondbeginselen gelegd voor één van de succesvolste cultseries ooit. De wekelijkse avonturen van Fox Mulder en Dana Scully werden de eerste weken slechts sporadisch door enkele Amerikanen bekeken. De gure winteravonden in de US hielden de mensen op vrijdagavond echter binnen en wat dat betreft had het Fox-network de zaak goed bekeken door de show op het einde van de werkweek te programmeren. Meer en meer mensen raakten wekelijks aan hun scherm gekluisterd en aan het begin van het 2e seizoen bereikte de kijkcijferdichtheid van de show een nooit eerder geziene hoogte. De show heeft veel sterke punten, maar de 'platonische', doch sensuele relatie tussen de twee hoofdrolspelers, die voortdurend de indruk geven elkaar de eerstvolgende scène te zullen bespringen, blijft toch één van de sterkhouders. Daarnaast is er het sciencefictionaspect en de goed uitgewerkte scripts met ijzingwekkende verhalen zoals de lever-etende mutant uit Squeeze en Tooms, de paralyserende wormen in Ice, maar ook de zogenaamde 'ghost-stories' zoals Shadows en Ghost In The Machine.

Dan is er natuurlijk de rode draad van de X-Files, de reden waarom miljoenen fans over de hele wereld de serie seizoen na seizoen blijven volgen. Kort samengevat komt het erop neer dat een ras van aliens in de nabije toekomst een poging zal doen om de aarde te koloniseren. Bij de voorbereiding krijgen het de hulp van "het syndicaat", een soort geheim genootschap, opererend binnen de regering, maar waarvan het bestaan ten stelligste ontkend wordt. In ruil voor macht en bescherming tijdens en na de kolonisatie helpen zij de buitenaardsen met ontvoeringen en doen tests op mensen om klonen te maken die de kolonisatie kunnen overleven. Dat is zowat het overkoepelende basisidee achter de serie, maar dat wordt natuurlijk nog opgesplitst in verschillende subplots.

Een andere drijfveer achter The X-Files is de zoektocht van hoofdpersonage Fox Mulder naar z'n zus die op 13-jarige leeftijd ontvoerd is door dezelfde buitenaardsen (want er bestaan ook nog Alien-rebels die de kolonisatie trachten tegen te houden!). Gedurende het verloop van de serie wordt de kijker diverse keren op het verkeerde been gezet i.v.m die gebeurtenis, maar uiteindelijk is het mysterie in seizoen 6 helemaal opgehelderd. Vanaf dan draaide de show alleen op de kolonisatieverhaallijn en de stand-alone-episodes en hoewel die meestal goed uitgewerkt zijn, blijken de hoogdagen van de show voorbij en het verdwijnen van David Duchovny in seizoen 8 uit de serie zal ook wel niet echt bevorderend werken. Het is nu voor Fox bang afwachten naar de reactie van de fans op seizoen 8, waarin David slechts in een drietal episodes optreedt en Scully een nieuwe partner krijgt toegewezen: Robert Patrick, die we nog kennen als het vloeibaar metaal uit Terminator 2, de T-1000 .

Terug naar de dvd-boxset: het eerste seizoen bevat een uiterst interessante verzameling episodes:
1. Pilot
Scully wordt aangesteld om te werken met Fox Mulder en op wetenschappelijke manier te rapporteren (lees: ondermijnen). Hun eerste zaak wordt het onderzoeken van een aantal mysterieuze overlijdens in een bende klasgenoten.

2. Deep Throat
Mulder ontmoet voor het eerst zijn geheime informant 'Deep Throat'. Een tip leidt ons duo naar Idaho, waar een aantal militaire testpiloten op een mysterieuze wijze verdwijnen.

3. Squeeze
Mulder en Scully proberen de gemuteerde moordenaar Eugene Tooms tegen te houden. Die ontwaakt elke 30 jaar uit z'n winterslaap en heeft een aantal menselijke levers nodig om te overleven.

4. Conduit
Een tienermeisje wordt ontvoerd door aliens en Mulder wordt op die manier opnieuw geconfronteerd met de ontvoering van z'n zus.

5. The Jersey Devil
Een paar moorden in de wouden van New Jersey brengen ons duo in contact met de legende van de Jersey devil.

6. Shadows
Mulder en Scully onderzoeken een aantal ongewone moorden, begaan door een onzichtbare kracht die een jonge vrouw blijkt te beschermen.

7. Ghost In The Machine
Misschien wel de minst goeie aflevering van het eerste seizoen: een computer met artificiële intelligentie begaat moorden voor zelfbehoud.

8. Ice
Mulder en Scully belanden op de noordpool nadat daar een compleet researchteam op mysterieuze wijze om is gekomen.

9. Space
Een mysterieuze afbeelding op het maanlandschap brengt het 'Space-shuttle'-programma van de V.S. in gevaar.

10. Fallen Angel
Ons dynamisch duo onderzoekt een ufo-crashsite waarvan men denkt dat de regering de hele operatie in de doofpot wil stoppen.

11. Eve
2 Identieke moorden gebeuren op duizenden kilometers van elkaar. Bij elke zaak is een mysterieus jong meisje betrokken.

12. Fire
Een niet-alledaagse pyromaan teistert zijn naaste omgeving. Hij kan een vuur starten met een vingerknip.

13. Beyond The Sea
Mulder en Scully roepen de hulp in van een ter dood veroordeelde die psychische gaven heeft en hen moet helpen een moordenaar op te sporen.

14. Genderbender
Een bizarre serie van moorden op zowel vrouwen als mannen roept vraagtekens op bij Mulder en Scully.

15. Lazarus
Een FBI-agent en een bankrover worden beide beschoten tijdens een overval. De bankrover overlijdt, maar de agent neemt de persoonlijkheid aan van de bankrover.

16. Young At Heart
Een moordenaar die Mulder vroeger al eens achter tralies heeft gezet, keert terug en begint met een nieuwe serie verschrikkelijke moorden.

17. E.B.E
Een ufo, neergehaald in Irak, wordt naar de V.S. gebracht waar Mulder en Scully proberen de 'cover-up' te ontmaskeren.

18. Miracle Man
Ons duo onderzoekt een mysterieuze genezer die zijn krachten lijkt aan te wenden voor zowel goed als kwaad.

19. Shapes
Mulder en Scully reizen af naar een indianenreservaat waar een beest vreselijke moorden pleegt.

20. Darkness Falls
Boomhakkers verdwijnen op een mysterieuze wijze in het noordwesten van de V.S. De hulp van de 2 FBI-agenten wordt ingeroepen.

21. Tooms
Onze gemuteerde leveretende moordenaar uit Squeeze wordt vrijgelaten!

22. Born Again
Een aantal moorden wordt gelinkt aan een klein meisje dat wel eens de reïncarnatie zou kunnen zijn van een overleden moordenaar.

23. Roland
2 Raketgeleerden worden vermoord teruggevonden en de sporen leiden naar de debiele Roland (één van de beste gastrollen tot nu toe in de X-Files, door Zeljko Ivanek).

24. The Erlenmeyer Flask
Een tip van Deep Throat leert onze 2 agenten dat de regering testen doet op mensen met Alien-DNA met vreselijke gevolgen.

BEELD EN GELUID
De tv-show wordt gepresenteerd in een mooi 4:3-formaat. Alleen de pilot stelt qua beeldkwaliteit teleur, wat normaal is, hij is dan ook een stuk ouder dan de andere episodes en het blijft een pilootaflevering die het met minder middelen moest stellen dan de eigenlijke serie zelf. De vele ruis, oneffenheden en het soms onduidelijk beeld zijn dvd-onwaardig. Vanaf de 2de aflevering krijgen we echter een mooi, helder beeld, vol kleurrijke contrasten en rijk qua details. Vanaf dan zijn er bijna geen verschillen meer te merken qua beeldkwaliteit tussen de verschillende episodes. Over het geluid valt weinig te zeggen, het is en blijft natuurlijk wel Dolby Surround, alles is duidelijk verstaanbaar en helder, plus het achterste kanaal wordt regelmatig gebruikt om de sfeer te bepalen, maar toch moet ik steeds denken aan het schitterende 5.1-geluid van de X-Files: The Movie.

EXTRA'S
Voor een boxset van dit kaliber had ik eigenlijk wel iets meer extra's verwacht. Er is een mooie featurette met interviews met regisseurs, acteurs, de componist van de muziekscore Mark Snow en andere medewerkers van de show, waarin men o.a. probeert te verklaren waarom The X-Files zo'n enorm succes is geworden. Voorts krijgen we bij 12 eersteseizoenepisodes toelichtingen van de geestelijke vader van de show, Chris Carter. Daarnaast zijn de promotionele tv-spots van Fox eigenlijk best wel interessant en leuk om zien. Daarvan kunnen Belgische en Nederlandse reclamemakers nog wat leren. Ze nodigen stuk voor stuk uit tot het bekijken van de episode.

Het meest interessante deel van de extra's zijn de 12 behind-the-truth-spots waarin o.a. bepaalde speciale effecten uitgelegd worden, Mulders kantoor van top tot teen besproken wordt, we een interview krijgen met de persoon die instaat voor alle 'props' zoals de FBI-badges, mobieltjes, de bekende 'flashlights', etc., allemaal interessante weetjes voor de fan. Uiteindelijk zijn er dan ook nog de 2 verwijderde scènes uit de Pilot-episode waarin Scully een vriend blijkt te hebben. Chris Carter schrapte die scènes wijselijk om van het begin af de licht erotische spanning tussen de 2 hoofdpersonages in de verf te zetten. De extra's eindigen met een belachelijke special effects-clip van een paar seconden uit Fallen Angel waarin we een man in een rood pak enkele konijnensprongen zien uitvoeren.

Vervelend is dat de meeste extra's uitsluitend in het Frans ondertiteld worden... een serieus minpunt. Fox denkt wellicht dat in de Benelux alleenl Franstaligen wonen? (zie ook de Buffy-season 1 boxset). Hopelijk komt daar verandering in voor de volgende seizoenen.

Al bij al kunnen we toch wel spreken van een bevredigende set extra's.

CONCLUSIE
Deze mooie boxset voldoet zeker aan de verwachtingen. Zowel beeld als geluid stellen niet teleur en de verpakking mag er ook wezen. Het is een mooie introductie voor iemand die nog nooit met de serie in contact kwam en ook de doorgewinterde fan zal meer dan tevreden zijn en het kleinood snel in zijn collectie opnemen. Zeven dvd's blijven natuurlijk niet zonder prijskaartje, maar dat ben je al lang vergeten als je de box uit z'n verpakking haalt. Op naar seizoen 2, zou ik zo zeggen!
coverStudio: Fox

Regie: Diversen
Met: David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi, William B. Davis, Tom Braidwood, Dean Haglund, Bruce Harwood, Jerry Hardin

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
12

Speelduur:
1008 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626006862


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• Featurette: The truth about season 1
• Chris Carters uitleg bij 12 episodes
• 12 behind-the-truth-spotjes
• Fox promotionele tv-spots
• 2 verwijderde scènes uit de pilot
• Special effects-clip uit "Fallen Angel"

Andere recente releases van deze maatschappij