:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 8 MILE
8 MILE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-07-17
FILM
Your lyrics are shitty
Like when I cop a squat

Who told you can fuck
With the mighty Papa Doc?

For stepping on this stage
I should rock your knot

Don’t get to close
Or you might get shot

You need to call your momma
And tell her come get ya

If she knew him, she could bring
Your midget pops with her

I put a hole in your head
Like a 12 gauge

Lookin’ like Kris Kross
Jiggity jump yo’ ass offstage

I’m a grown man, son
I’ll slaughter you

Make your ma wish
Her fat ass aborted youJimmy Smith Jr. (Eminem), B-Rabbit voor de vrienden, is een jonge blanke rapper met talent die een ongelukkige jeugd gekend heeft. Hij groeit op in het troosteloze Detroit, werkt in een staalfabriek en kan niet opschieten met zijn moeder die haar jongste dochter verwaarloost. Hij krijgt daarbij nog een klap te verwerken wanneer zijn relatie op de klippen loopt. Zijn jeugdvriend Future (Mekhi Phifer) maant hem aan om in de Shelter, een lokale hiphop club, deel te nemen aan de zogenaamde rap battles waarin tegenstanders elkaar bekampen met snedige lyrics. Rabbit heeft enorm last van plankenkoorts want tijdens zijn eerste optreden gaat hij af als een gieter. Voor Rabbit, en voor zovelen uit Detroit, is rap een vorm van ontsnapping aan de ellende van het dagdagelijkse leven. Echter hij is blank en wordt door The Free World, een rivaliserende bende, en het publiek niet altijd geaccepteerd. Zijn zelfvertrouwen heeft hierdoor een flinke deuk gekregen. Wanneer hij Alex (Brittany Murphy) leert kennen en een oude kameraad Wink (Eugene Byrd) hem de mogelijkheid biedt tot een platencontract, heeft Rabbit hoop op beterschap. Echter de zaken verlopen niet zoals gepland en in de finale rap battles met de bendeleden van The Free World besluit Rabbit om orde op zaken te stellen...

De levensloop van Jimmy Smith vertoont vele gelijkenissen met deze van rapper Eminem en wie anders dan hijzelf kon deze hoofdrol het beste vertolken? Curtis Hanson dacht er net zo over. Eminem kwijt zich uitstekend van zijn taak en komt heel overtuigend over, of wat had je gedacht? De overige karakters zijn nauwelijks uitgewerkt, enigszins stereotiep en dienen louter ter invulling van het verhaal. Ondanks het erg voorspelbare karakter van de film gaat het verhaal nergens echt vervelen. Het verteltempo blijft voldoende hoog en tijdens de finale rap battles worden all registers opgengetrokken. Zonder ergens melig over te komen, is 8 Mile een realistische en geslaagde weergave van het deprimerende leven in en rond Detroit, en dat is grotendeels de verdienste van Curtis Hanson en Eminem.


BEELD EN GELUID
Detroit, dat al jaren gebukt gaat onder hoge werkloosheid en armoede, is niet bepaald een plaats waar je als filmmaker met een sprankelend kleurenpalet moet uitpakken. Dat heeft Curtis Hanson goed begrepen, en in het bijzonder cameraman Rodrigo Prieto (Amores Perros), die deze film met een grauwe stijl ommantelt. De kleuren ogen sober doch sfeervol en passen, gezien de omgeving en de economische situatie, perfect bij deze film. De kwaliteit van het 2.35:1 anamorfische beeld oogt goed, bevat voldoende detail en scherpte, contrastniveau toont mooie zwarte tinten al merken we soms wat grain. Compressiefouten en printbeschadigingen hebben we niet opgemerkt.


Deze dvd wordt voorzien van zowel een Engelse Dolby Digital 5.1 als een DTS 5.1-track. Beiden klinken goed tot zeer goed, maken optimaal gebruik van de beschikbare kanalen en het zijn vooral de diepe en volle bassen die indruk maken tijdens de verschillende battles. Draai het volume maar eens open en geniet! Het is ook voornamelijk tijdens deze scènes dat de DTS-track gedetailleerder en subtieler uit de hoek komt dan zijn tegenhanger.


EXTRA’S
De extra’s stellen eerlijk gezegd teleur. Geen degelijke Making Of, verwijderde scènes of audiocommentaar. Neen, we krijgen een korte Making Of voorgeschoteld die veel weg heeft van een promotionele featurette; exclusieve rap battles waar Curtis Hanson de figuranten een bezigheidstherapie aanbiedt teneinde de tijd tussen de opnames te doden; Music of 8 Mile waar je een opsomming krijgt van de songs uit de soundtrack en tevens de muzikale hoogtepunten kan herbekijken; een flauwe song en ditto videoclip “Superman”, de originele bioscooptrailer en cross-promotional trailers voor The Hulk en 2 Fast 2 Furious; en tenslotte kan je via DVD-Rom on line (vermoedelijk?) een aantal exclusieve extra’s oproepen ware het niet dat wij aanbotsten tegen een “access denied” met de boodschap om de dvd in de speler te stoppen. Wat dus wel het geval was.


CONCLUSIE
Waar de film en de beeld- en geluidskwaliteit mooie punten scoren, gaan de extra’s compleet de mist in. De film zelf bevat naast enkele tekortkomingen eveneens de nodige troeven zodat we deze release enkel en alleen omwille van de film en de technische presentatie kunnen aanbevelen.


cover
Studio: Universal

Regie: Curtis Hanson
Met: Eminem, Kim Basinger, Mekhi Phifer, Brittany Murphy, Evan Jones, Eugene Byrd

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582006797


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins Noors, Zweeds, IJslands, Hebreeuws
Extra's:
• Making Of,
• Exclusieve rap battles,
• Music of 8 Mile,
• Eminem “Superman” videoclip,
• Bioscooptrailer,
• Cross-promotional trailers,
• DVD-Rom Total Access

Andere recente releases van deze maatschappij