:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RED ROCK WEST
RED ROCK WEST (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-02-06
FILM
Dat Nicolas Cage een horde trouwe fans heeft die zo wat alles slikken wat de man doet, staat buiten kijf, wel blijft het vreemd om vast te stellen dat Red Rock West, één van zijn beste films, zo goed als onopgemerkt bleef. De film van John Dahl uit 1993 was dan ook wat men in vakmiddens wel eens omschrijft als een "tweener": te alternatief voor het gewone bioscoopcircuit en te gewoontjes voor de festivals. Het is een film waarrond je weinig of geen marketing kan doen, ook al houdt deze bewering geen steek, want je kan hem gerust vergelijken met de neo-noirklassiekers Body Heat van Lawrence Kasdan of Blood Simple van Joel Coen en Ethan Coen.




Gelukkig voor Dahl deed de film het in bepaalde Europese landen uitstekend in de videotheken, waardoor Red Rock West jarenlang een verborgen cultparel bleef, die verwoede fans als een fysieke release op hun verlanglijstje hadden gezet. Maandenlang stond het vast dat dit een release van Signal One zou gaan worden, maar het werd er uiteindelijk één van Plan B Entertainment Inc., het zusterlabel van Universal dat in 2001 werd opgericht door Brad Pitt, Brad Grey en Jennifer Aniston.




Het grootste deel van het budget ging naar de gages van de sterren, hoewel Nicolas Cage in 1993 niet meer dan een underdog was die een relatief klein succes had met films als Wild At Heart en Raising Arizona. Cage bood zichzelf voor de hoofdrol aan op aanraden van zijn oom Francis Ford Coppola. Cage is in deze film gewoon Cage, net zoals Dennis Hopper gewoon Dennis Hopper is, en dat zijn twee goede punten om hiermee een film al als halfgeslaagd te beschouwen. Routineuze rollen, dat wel, zo herhaalt Hopper niet meer dan zijn brutale rol van de psychopatische Frank Booth uit Blue Velvet. Hopper kreeg deze rol door Propganda Films, dat één van de producers was en dat ook betrokken was bij zowel Twin Peaks als Blue Velvet van David Lynch. Via deze weg kwam men ook bij Lara Flynn Boyle terecht, die iedereen toen als Donna Hayward uit Twin Peaks kende en perfect geschikt was om een femme fatale te vertolken waar een man alles wil voor doen.




Cage speelt Michael Williams, een ex-marinier die nadat hij ernstig gewond raakte aan zijn been vrede moet nemen met een zwerversbestaan. Via een vriend kan hij een baantje op een olieveld bekomen, maar als men tijdens het sollicitatiegesprek zijn manke been opmerkt, wordt de man wederom wandelen gestuurd. Men raadt de moedeloze militair aan om zijn geluk te zoeken in Red Rock, dat zich in Wyoming bevindt, een landelijk gehucht waar de louche Wayne (een fantastische J.T. Walsh) de job van bareigenaar en sheriff combineert en er de corrupte plak zwaait. Wayne denkt per abuis dat Williams de huurmoordenaar Lyle is, die hij heeft ingehuurd om zijn vrouw (Lara Flynn Boyle) te vermoorden. Michael, die de ware toedracht van de opdracht niet kent, aanvaardt het geld, maar natuurlijk komt de echte Lyle (Dennis Hopper waarschijnlijk letterlijk en figuurlijk on speed) opdagen.




Red Rock West is een film zonder winnaars, waarin iedereen op zoek is naar zijn eigen portie (materialistisch) geluk. Een leven is niks waard, emoties bestaan niet, en van vertrouwen in je medemens is er al evenmin sprake. Het enige karakter met een goede inborst is het personage van Cage, maar als eeuwige pechvogel is hij steeds op de verkeerde plaats en het foute tijdstip aanwezig, of zoals hij het zelf zo mooi zegt wanneer de benzinemeter voor de zoveelste maal in het rood staat: "that's the story of my life".




Deze neo-noir moet het vooral hebben van zijn donkere sfeer, die door zijn settings automatisch wat doet denken aan het lugubere en mysterieuze van Twin Peaks, maar dan wel zonder het puzzelachtige element ervan. Red Rock West is een onterecht vergeten titel uit de jaren '90 die alles in zich heeft om een klassieker te zijn, maar die destijds door allerlei dwaze omstandigheden nauwelijks of niet werd opgemerkt, maar nu dankzij de wondere wereld van de fysieke releases een mooi inhaalmanoeuvre kan maken.

BEELD EN GELUID

Zoals gezegd verscheen deze titel op Plan B. Deze Blu-ray, die voorzien is van Engelse ondertiteling, heeft wel regelmatig wat last van filmgrain, wat bijvoorbeeld opvalt in de gelaatsuitdrukkingen, of soms zijn de kleuren net iets te onnatuurlijk. Het zijn kritiekpuntjes die je er maar al te graag bijneemt, want je kan ervan op aan dat je nooit een betere release dan deze van deze cultclassic zal vinden. Een schijfje dus dat hoog genoteerd op het lijstje van iedere neo-noir-fan en zeker en vast ook van de Cage-fans mag (en moet) staan.




EXTRA'S
De release bevat een zeer mooie poster en zeer interessant boekje van zo'n twintig pagina's. Voor de liefhebbers is er een audiocommentaar met regisseur John Dahl en een video-essay van Petros Patsilivas waarin hij het over de wilde toeren van Nicolas Cage heeft. Voor de rest zijn er drie lange interviews die opgenomen zijn met een Zoom-verbinding (maar wel van degelijke kwaliteit), en daar zal corona wel voor iets tussen zitten. Er zijn gesprekken met regisseur John Dahl, editor Scott Chestnutt en acteur Dale Gibson.

CONCLUSIE
Op de vraag wat één van de meest ondergewaardeerde neo-noirs van de jaren '90 zou kunnen zijn, kan het antwoord beslist Red Rock West zijn. Opmerkelijk, als je weet dat de cast bestaat uit Nicolas Cage, Dennis Hopper en Lara Flynn Boyle die alle drie in zeer goede doen zijn.



cover



Studio: Plan B Entertainment

Regie: John Dahl
Met: Nicolas Cage, Dennis Hopper, Lara Flynn Boyle, J.T. Walsh, Timothy Carhart, Dan Shor

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
U.K.

Jaar:
1993

Leeftijd:
15

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5037899082966


Beeldformaat:
1.37:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met regisseur John Dahl
• Nieuw interview met regisseur John Dahl
• Nieuw interview met editor Scott Chestnutt
• Nieuw interview met acteur Dale Gibson
• Caged In: host Petros Patsilivas talks Nicolas Cafe's performance
• Boekje
• Poster

Andere recente releases van deze maatschappij