:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOHN WICK 3 - PARABELLUM
JOHN WICK 3 - PARABELLUM (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-03-24
FILM
"Si vis pacem, para bellum" (If you seek peace, prepare for war.)

John Wick (Keanu Reeves) heeft in de tweede film de wetten van de High Table gebroken, en in het Continental Hotel, dat geacht wordt een vrijhaven te zijn voor huurmoordenaars, iemand om zeep geholpen. Er wordt een contract op zijn hoofd gezet met aanvankelijk 14 miljoen aan beloning voor wie hem het loodje laat leggen (nodeloos te zeggen dat dit bedrag alsmaar oploopt naarmate de film vordert), maar zijn vriend Winston (Ian McShane) heeft Wick een uur respijt gegeven. Wat op zich al een reden is voor de High Table om een arbiter (Asia Kate Dillon) naar het hotel te sturen om Winston uit zijn functie te ontzetten, want niemand mag Wick helpen. Ook de Bowery King (Laurence Fishburne), het hoofd van het informatienetwerk van de High Table, die John het pistool heeft bezorgd waarmee hij zijn moord heeft gepleegd, is in ongenade gevallen en moet zijn hulp aan John betalen met bloed.
John zelf schiet zichzelf intussen een weg tussen achtereenvolgens een bende Chinese, Italiaanse en Marokkaanse huurmoordenaars - politieke correctheid is in deze franchise ver te zoeken - en hij vraagt aan het hoofd van de Wit-Russiche maffia (Anjelica Huston) om de gunst die hij er nog heeft uitstaan, te verzilveren en hem naar Casablanca te sturen. Daar ontmoet hij Sofia (Halle Berry), misschien één van de weinigen die hem nog zal steunen in zijn zoektocht naar The Elder (Saïd Taghmaoui), een hoge pief van de High Table, in de hoop dat die hem een luisterbereid oor zal bieden bij zijn verzoek om hem zijn status van excommunicado af te nemen. The Elder stelt hem daarbij voor een verscheurende keuze... Intussen zit een sushiverkoper (Mark Dacascos) hem achter de veren, vastbesloten dat hij en niemand anders diegene gaat zijn die Wick omlegt.
Dit derde deel van John Wick is zeker nog niet het laatste, en bij elk volgende deel moet je je afvragen wat regisseur Chad Stahelski nu weer uit zijn mouwen moeten schudden om de vorige afleveringen in de franchise te overtreffen. Het antwoord ligt hem ergens in het opzoeken van de grenzen van het hondsbrutale: zelfs Rambo in zijn goeie ouwe tijd maaide per minuut nog niet zoveel tegenstanders neer als Wick, en de kills worden nogal grafisch geportretteerd, en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Feitelijk valt John Wick nog het beste te omschrijven als een martial arts-film met een niet-Aziatische hoofdrolspeler. Het probleem is dat we na drie films wel hebben gezien dat Keanu Reeves goed afgetraind is, en de gevechtsscènes dreigen op de duur een beetje repetitief te worden. Met 131 minuten en procentueel nóg meer gratuite knokpartijen is er nog bijzonder weinig ruimte over voor een scenario die naam waardig, alhoewel hier en daar naar het vroegere leven van John wordt gehint, maar wie kickt op dit soort van groezelige caféruzies met oorlogswapens, komt met dit derde deel van de serie ruimschoots aan zijn trekken. Wel leuk is het om in bijrollen enkele A-listers als Ian McShane, Halle Berry, Laurence Fishburne en zelfs iemand als Jerome Flynn aan het werk te zien. Maar een goede regisseur had hier met een schaar makkelijk tien tot twintig minuten bij kunnen trimmen.
BEELD EN GELUID
Parabellum is de eerste John Wick-film die Belga Home Video ook op 4K uitbrengt, en het resultaat mag gezien worden. Alhoewel de film in 2K geschoten is, is de detaillering van deze schijf uitzonderlijk goed, en al in de openingsscènes zie je de regendruppels op Manhattan vallen, Manhattan dat met de neonlichten er redelijk futuristisch uitziet. John verplaatst zich daarna door oude gebouwen die de tand des tijds amper hebben doorstaan, met veel roest en schimmel, vervolgens naar een luxe-hotel in Casablanca, en zelfs in de woestijn, waar de roestkleur eens te meer domineert. Veel van de film speelt zich echter in de duisternis af, maar dat schijnt in dit geval geen bezwaar te vormen, want het zwartniveau blijft in alle omstandigheden overeind. We krijgen daarbovenop een Dolby Atmos-track die heel energiek ons van de éne schietpartij naar de andere voert, waarbij het kaliber van de wapens doorheen de film alsmaar groter wordt. De film klinkt met andere woorden zeer dynamisch met daaroverheen nog een pompende technosoundtrack van Tyler Bates en Joel J. Richard, die voor de derde keer present tekenen. Een goeie schijf om de limieten van uw home theatre eens mee te testen...
EXTRA'S
In plaats van één langere documentaire krijgen we een gefragmenteerde hoeveelheid featurettes. Belga Home Video doet dat al wel eens meer, maar het siert hen dat ze al het beschikbare bonusmateriaal ter beschikking stellen, wat we van andere maatschappijen niet altijd kunnen zeggen. Er is Parabellum: Legacy of The High Table (10:55), zeg maar een algemeen promotioneel filmpje over John Wick 3 met interviews met cast en crew, gevolgd door Excommunicado (9:42) wat meer van hetzelfde biedt, maar dan vanuit het standpunt dat John Wick in deze film persona non grata is. Check Your Sights (9:53) toont enkele van de actiesequenties, en Saddle Up Wick (5:08) doet dat in het bijzonder voor de ietwat koldereske scène waarin John de vlucht neemt op de rug van een paard. Bikes, Blades, Bridges, and Bits (6:33) is een geassorteerde reeks met creatie van enkele mise-en-scènes, en in Continental in the Desert (10:13) wordt de actie verplaatst naar de woestijn van Marokko. Honden hebben altijd een speciale rol gespeeld in de John Wick-franchise, en met de toevoeging van dobermanns die afgericht zijn om hun slachtoffer in zijn kruis te bijten, is Dog Fu (8:02) een logische toevoeging. House of Transparency (7:08) gaat over het productiedesign, en Shot by Shot (8:55) toont ons het werk op de snijtafel. Er is een game trailer voor John Wick Hex (1:05), een computerspelletje, vergezeld van een documentaire Behind the Scenes of John Wick Hex (6:52). Dan volgen nog een trailer (2:24) en uiteraard start de disk op met vervelende cross-promotionele trailers die amper te skippen vallen. We geven een acht; met een commentaarband erbij had het een negen geweest.

CONCLUSIE

Gevoelige mensen slaan dit derde deel van John Wick best over, en als u een glas whisky achteroverkapt telkens Wick een tegenstander doodschiet, dan sterft u aan een extreme vorm van alcoholintoxicatie. Belga Home Video brengt een goede 4K uit - ze mochten dat wat vaker doen.


coverStudio: Belga Home Video

Regie: Chad Stahelski
Met: Keanu Reeves, Halle Berry, Laurence Fishburne, Mark Dacoscos, Asia Kate Dillon, Lance Reddick, Anjelica Huston, Ian McShane, Jerome Flynn

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
16

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370814845


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans DTS-HD MA 7.1

Ondertitels:
Extra's:
• Documentaire "Parabellum: Legacy of The High Table"
• Documentaire "Excommunicado"
• Documentaire "Check Your Sights"
• Documentaire "Saddle Up Wick"
• Documentaire "Bikes, Blades, Bridges, and Bits"
• Documentaire "Continental in the Desert"
• Documentaire "Dog Fu"
• Documentaire "House of Transparency"
• Documentaire "Shot by Shot"
• Game trailer "John Wick Hex"
• Documentaire "Behind the Scenes of John Wick Hex"
• Trailer
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij