:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GLASS HOUSE, THE
GLASS HOUSE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-05-10
FILM
Ruby (Leelee Sobieski) en Rhett (Trevor Morgan, het ettertje uit Jurassic Park III) Baker - Ruby Red, heeft U hem? - worden uitgerekend op de twintigste huwelijksverjaardag van hun ouders wees: een combinatie van drank en snelheid wordt hen fataal. De voogdij over de kinderen wordt toegekend aan hun vroegere buren, Terry (Stellan Skarsgård) en Erin (Diane Lane) Glass. Ruby heeft het aanvankelijk moeilijk om haar vriendinnen achter te laten en op de nieuwe school te acclimatiseren, maar haar nieuwe pleegouders beweren het beste met haar voor te hebben. Haar broer is al van dag één omgekocht met een stapel (!) spelcomputers en bijhorende cartridges; Ruby blijft achter elke toevalligheid een kwaadaardige reden zoeken. Ze ziet Erin drugs injecteren, maar het blijkt insuline te zijn. Ze moet in plaats van een privé-school naar een openbare school. Ze moet samen met haar broer op één kamer slapen, zogezegd als voorlopige maatregel. En Terry benadert haar op een wel héél amicale wijze. Of is dit allemaal maar het produkt van haar levendige verbeelding? Feit is wel dat de financiële situatie van de familie Glass er niet al te rooskleurig uitziet; Terry krijgt regelmatig bezoekjes van een paar ongeduldige financiers die hun lening graag mét interesten zouden terugbetaald zien. Het feit dat het echtpaar Baker hun kinderen vier miljoen dollar heeft nagelaten, heeft daar ongetwijfeld wel iets mee te maken.
Regisseur Daniel Sackheim leverde met deze film zijn eerste bioscoopwerk af, nadat hij voornamelijk TV-ervaring had opgedaan met reeksen als The X-Files, Millennium en Harsh Realm. Zelfs als we dat niet hadden geweten, verraden de verschillende creepy scènes genoeg waar Sackheim de mosterd vandaan heeft gehaald. Hij volgt netjes de regels van de thrillerkunst, en de opbouw van de situatie is zeer conscientieus voorbereid, maar in de afwikkeling laat de regisseur af en toe scenariogewijs nog wel een draadje vallen. Zo lijkt het onwaarschijnlijk dat een stinkend rijk echtpaar dat op een berg geld zit met een tweedehands Saab rondrijdt. Ook de vriendinnen van Ruby, die in het begin van het verhaal een redelijk belangrijke ondersteunende rol spelen, worden via een onhandig manoeuver op een zijspoor voortijdig uitgerangeerd. En zo zijn er nog enkele details die tegen het eind van de film compleet de mist zijn ingegaan of in het hoekje van de vergetelheid gedrumd. Meest opvallende materiële fout was dat de insulinespuit van Erin volgens ons kan dienen om olifanten mee om te leggen.
Wat er echter verhaalsgewijs nog schort aan deze thriller, wordt vormelijk erg goed gecompenseerd. Het huis van de familie Glass is inderdaad een koude, moderne architecturale draak met veel glaswerk, die een beklijvende kilte uitstraalt. Sackheim weet uit de zeer gestileerde montage een maximum aan rendement te halen. Dat het bij elke spannende scène buiten begint te onweren is dan weer bijvoorbeeld een tikje te veel van het goede, en toont volgens mij aan dat Sackheim weliswaar over potentieel beschikt, maar nog iets te gemakkelijk overschakelt op automatische piloot. Leelee Sobieski heeft met de rol van Ruby eindelijk eens een rol te pakken waarmee ze op het voorplan kan treden; de show wordt echter toch voornamelijk gestolen door Stellan Skarsgård, die verdomd onderkoeld kan zijn.

BEELD EN GELUID

We hadden van deze film eertijds een dvd van Columbia Tristar, maar we hebben op de Duitse markt een mooi digibook gevonden, uitgegeven door de Duitse tak van JustBridge, met een solide beeld dat het maximum uit de schaarsverlichte scènes weet te putten, en onder meer de scène waarin Ruby in de regen met een auto rijdt, is een nachtmerrie voor iedereen die al eens met noodweer achter het stuur heeft gezeten, zo griezelig realistisch is de aanpak. De kleuren zijn koud en neigen veel naar blauw. We krijgen daarbij ook nog een mooie DTS-HD MA 5.1-soundtrack, alhoewel de disk standaard in het Duits opstart en even overschakelen gewenst is. De track klinkt hard en compromisloos, en moet het vooral hebben van de vele schrikmomenten die de film rijk is.
EXTRA'S
De een dvd bevatte meer bonusmateriaal. Hier blijft alles beperkt tot enkele verwijderde scènes (5:10) en (veel te korte) interviews (2:56). In deze digibook krijgt u naast dvd en Blu-ray ook nog een ingeplakt boekje in het Duits.

CONCLUSIE

The Glass House is een leuke thriller met de helaas wat in de vergetelheid geraakte Leelee Sobieski, afgeleverd op een meer dan aanvaardbare Blu-ray. Alleen de extra's zijn minimum minimorum.


coverStudio: JustBridge

Regie: Daniel Sackheim
Met: Leelee Sobieski, Diane Lane, Stellan Skarsgård, Bruce Dern, Kathy Baker, Trevor Morgan

Film:
6/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Duitsland

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4260646121989


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels, Duits
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Verwijderde scènes
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij