:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KINDERGARTEN TEACHER, THE
KINDERGARTEN TEACHER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-05-14
FILM
Kleuterleidster Lisa Spinelli (Maggie Gyllenhaal) zit vast in een job waarin ze haar culturele ambities niet kan ontplooien. Daarom volgt ze avondschool poëzie in de klas van Simon (Gael García Bernal), maar haar talenten om gedichten te schrijven zijn op zijn zachtst gezegd gelimiteerd. Haar aspiraties worden van thuis uit ook niet gevoed, want haar goedzakkige echtgenoot Grant (Michael Chernus) brengt liever de avond voor de televisie door, haar dochter Lainie (Daisy Tahan) heeft een hoop vriendjes die aan de verkeerde soort sigaretten zitten, en zoon Josh (Sam Jules) heeft zijn zinnen gezet op een carrière bij het leger, iets wat bij de pacifistische familie Spinelli niet in goede aarde valt.
Lisa geraakt echter in de ban van haar leerling Jimmy Roy (Parker Sevak), die met de regelmaat van de klok gedichten in zich voelt opborrelen, voorzien van een taalgebruik dat werkelijk een stuk boven de capaciteit van een vijfeneenhalfjarige ligt. Ze geraakt geobsedeerd door het feit dat de jongen zijn talenten moeten gevoed worden, of dat ze als een teer kasplantje zullen verwelken. Jimmy is echter een kind in een vechtscheiding, en zijn vader Nikhil (Ajay Naidu), aan wie Jimmy is toegewezen, heeft het als eigenaar van een nachtclub te druk om voor zijn zoon te zorgen, en besteedt de zorg uit aan nanny Becca (Rosa Salazar). Lisa's gedrag om toch maar iets te doen met de gedichten die Jimmy spontaan debiteert, neemt de vorm van een obsessie aan: ze neemt hem tegen de wil van zijn vader mee naar een poëzie-avond, die prompt zijn kleine van school verandert. En als klap op de vuurpijl ontvoert Lisa daar de jongen en reist ermee naar de Canadese grens...
The Kindergarten Teacher is een zoveelste voorbeeld van een remake, ditmaal van het Israëlische Haganenet dat vier jaar daarvoor verscheen, die vooral geamerikaniseerd is ten behoeve van yokels die te lui, te dom of allebei zijn om ondertitels te lezen. De setting is verplaatst naar New York, maar met verhaal is grotendeels hetzelfde gebleven. Feitelijk is de film een schets van de mentale ziekte van Maggie Gyllenhaal's personage, waarbij je je als kijker eens te meer afvraagt of het 'talent' van haar protégé wel zo uitzonderlijk is, alhoewel je niet kan ontkennen dat hij van alles uitkraamt dat niet bij het taalgebruik van een vijfjarige past. Poëzie is geen exacte wetenschap en met de uitleg of de kleine zijn bijdragen nu literair relevant zijn, kan je alle kanten op, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wiskunde waarover Gifted een mooi document is. De jongen zelf maakt doorgaans een verveelde indruk, en je kan zo op zijn gezicht aflezen dat hij waarschlijnlijk liever met zijn vriendjes gaat voetballen dan alweer door zijn kleuterjuf lastig gevallen te worden over zijn poems.
Eén en ander mondt uiteindelijk uit in kinderontvoering, maar het is vooral omdat de weg daarnaartoe zo geleidelijk is, dat je moeilijk je vinger kan plaatsen op het precieze moment waarop Lisa in haar gedrag tegenover haar leerling over de schreef gaat. De aanpak van de film is voor de rest vrij minimalistisch en dat werkt de intimiteit ervan in de hand. Gyllenhaal draagt de film, maar zeker tegen het einde aan kan je minder en minder sympathie opbrengen voor haar manier van handelen, en weet je uiteindelijk niet meer wat voor het kind zelf het beste is. Zeker als hij aan het einde toe alleen staat met zijn opborrelende poëtische ontboezemingen en er niemand meer is om naar hem te luisteren, word je als kijker ongemakkelijk bij de vraag. Oordeelt u vooral zelf.

BEELD EN GELUID

The Kindergarten Teacher kwam bij ons enkel op dvd uit. Wij zijn gaan shoppen in het Verenigd Koninkrijk en vonden daar een mooie Blu-rayuitgave van Thunderbird Releasing die een aanvaardbare beeld-en geluidskwaliteit biedt voor een vooral intimistische film die het niet moet hebben van speciale effecten of strakke surrounds. Sommige scènes zijn nogal donker en vooral zijn de kleuren vies en grauw, alsof er in de kleuterschool geen geld meer was voor een likje verf. De dialogen zijn duidelijk verstaanbaar en veel meer valt er aan deze film niet te beleven, dus ons oordeel is eerder neutraal.
EXTRA'S
Naast vervelende cross-promotionele trailers is er maar één extra, maar het is er één die kan tellen. Kate Taylor houdt in Maggie Gyllenhall screen talk (54:55) een diepte-interview met Maggie Gyllenhaal in opdracht van het British Film Institute, waarin de actrice haar carrière overloopt en haar ziel blootlegt.

CONCLUSIE

The Kindergarten Teacher is een ongemakkelijke film die naar de grond van de ziekelijke obsessie van een kleuterjuf voor één van haar pupillen tracht te peilen. Over de plas vindt u hiervan een mooie Blu-ray met een leuke extra.


coverStudio: Thunderbird Releasing

Regie: Sara Colangelo
Met: Maggie Gyllenhaal, Parker Sevak, Anna Baryshnikov, Rosa Salazar, Michael Chernus, Gael Garcia Bernal

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060238033152


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels LPCM 2.0
Engels audiodescriptief LPCM 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Maggie Gyllenhall screen talk"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij