:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOILING POINT
BOILING POINT
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-05-09
FILM
2022 was een heel klein beetje het jaar voor films waarin culinaire geneugten hoogtij vierden. Gelukkig bleven we gespaard van vrolijke vaders en moeders die na het zien van een aflevering van de Piet Huysentruyt-show plotseling zichzelf tot groot leed van vele knorrende magen tot masterchef bekronen.
Gerenommeerde restaurants dus, en beide met een sarcastisch kantje. Enerzijds was er The Menu van Mark Mylod, waarin Ralph Fiennes een kok speelt wiens pad je nooit wil kruisen, en Boiling Point van Philip Barantini. Twee films die qua stijl grondig van elkaar verschillen, maar in beide gevallen hebben ze te kampen met een snobistisch cliënteel dat je met veel plezier zo de nek kan omdraaien.

Andy Jones (Stephen Graham) is de chef-kok van Jones & Sons, een chic restaurant in Londen. Net zoals iedere restauranthouder is het strijden om de sterren en kan hij zijn ogen niet geloven als zijn eetgelegenheid van 5 naar 3 sterren gedegradeerd wordt, en wel omdat men een heleboel regels omtrent gezondheid en veiligheid aan de laars heeft gelapt. Als de dienstdoende inspecteur vertrokken is, weet het keukenpersoneel dat ze zullen moeten opdraaien voor hun gebrek aan discipline.
Een uitstekende film die gedraaid werd in een enkel shot. Een helse karwei die de claustrofobie van deze werkplaats - en voor de bezoeken - een culinair paradijs accentueert, maar het werd niet alleen technisch een hele klus, ook de COVID-19 pandemie maakte het opnemen er niet gemakkelijker op.

Net zoals in de Gouden Palm-winnaar Triangle Of Sadness van Ruben Östlund, en zoals gezegd The Menu, stoort Philip Barantini er zich niet voor om de veeleisende restaurantganger op de korrel te nemen, maar het is allemaal minder burlesk, hoewel het kookpunt in Boiling Point jammer genoeg reeds in het eerste uur wordt bereikt, waardoor deze satire een flink pak van zijn waarde verliest, maar sowieso een unieke filmbelevenis is.
BEELD EN GELUID
Ook al werd deze opmerkelijke titel in geen tijd op Amazon Prime gedropt mogen we toch blij zijn dat deze fim via Paradiso ook nog een fysieke release kreeg. Gelukkig gaat het om een verzorgde transfer, ook al zie je maar – zoals te verwachten viel – het interieur van een restaurant. De geluidsband is een Engelse Dolby Digital 5.1 waarin er vooral rumoer en geschreeuw te horen valt.

EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze release.
CONCLUSIE
Boiling Point is één stuk brok energie tussen de kookpotten, ofschoon het vooral het eerste uur is dat een zeer sterke indruk nalaat.cover
Studio: Paradiso

Regie: Philip Barantini
Met: Stephen Graham, Vinette Robinson, Alice Feetham

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Satire

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5414937033942


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen 


Andere recente releases van deze maatschappij