:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOTEL ARTEMIS
HOTEL ARTEMIS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-06-20
FILM
Hotel Artemis is geen hotel, maar een in Los Angeles gelegen ziekenhuis waar criminelen hun wonden kunnen laten verzorgen door zuster Jean Thomas (Jodie Foster), als ze maar vooraf hun "lidgeld" betaald hebben. Er worden geen vragen gesteld, zo lang de gasten zich maar naar behoren gedragen, geen wapens meebrengen en elkaar liefst niet vermoorden. Het is 2028 en in de straten van Los Angeles zijn zware rellen uitgebroken omdat een privébedrijf dat het beheer uitvoer over de waterbevoorrading, de kraan letterlijk heeft dichtgedraaid voor het armere segment van de bevolking.
Het belooft aanvankelijk een doordeweekse woensdag te worden voor de zuster, die de kliniek nooit verlaat wegens pleinvrees, en haar bodyguard Everest (Dave Bautista). Eerst arriveert bankovervaller Sherman (Sterling K. Brown), wiens broer Lev (Brian Tyree Henry) tijdens een mislukte overval een doorzeefde lever heeft opgelopen - de futuristische kliniek kan echter met behulp van een 3D-printer een nieuwe "afdrukken". Lev heeft echter een pen met daarin voor 18 miljoen aan diamanten verstopt meegenomen, hetgeen hem duur te staan zal komen. De diamanten behoren namelijk toe aan Orian Franklin (Jeff Goldblum), die als de Wolf King een groot deel van de georganiseerde misdaad leidt, en ook op weg is naar het ziekenhuis, en als eigenaar eist dat er een kamer voor hem wordt vrijgehouden. Twee andere gasten van het hotel zijn Acapulco (Charlie Day), een wapenhandelaar, en Nice (Sofia Boutella), een huurmoordenares.

In de nasleep van de rellen vraagt ook een gewonde politieagente, Morgan (Jenny Slate), om verzorgd te worden. Dit druist echter in tegen alle regels van het hotel. Wegens een persoonlijk verleden kan Thomas haar niet weigeren. De zoon van de Wolf ing, Crosby (Zachary Quinto), zit bovendien maar te wachten of zijn vader het zal overleven. Deze bijzondere combinatie van gasten zorgt voor een dodelijke cocktail, waarbij geen van de gasten "toevallig" in het hotel verblijft. Regel nummer één is dat er in het hotel niemand mag vermoord worden, en het zou voor de kijker maar een saaie bedoening worden, ware het niet dat deze regel kolossaal met de voeten getreden wordt en de lijken zich met bosjes opstapelen.
Hotel Artemis was een box office bomb die compleet niet uit de kosten is geraakt, ondanks het feit dat Jodie Foster zich in haar rol van zuster Thomas werkelijk heeft gesmeten. Esthetisch is het dystopische Los Angeles goed uitgewerkt en het idee van een safe haven voor neergeschoten gangsters is iets wat zo uit John Wick had kunnen komen, maar regisseur Drew Pearce wil eenvoudigweg op de korte speelduur te veel vertellen, waardoor de personages elkaar voor de voeten lopen en de intriges maar half uit de verf komen. Daartegenover staat dat de film doorspekt is met enkele gare actiescènes, niet toevallig zowat allemaal met Sofia Boutella in een centrale rol, die het geheel laten zweven tussen een thriller en een pure actiefilm. Alleszins is het een film zoals u er nog niet vaak één heeft gezien, wat voor het geheel toch een kijkbeurt verantwoordt. Er wordt over het algemeen vrij goed geacteerd, maar de acteurs kunnen het ook niet helpen dat Pearce niet beschikt over een strakke regiehand. Deze film had meer kunnen zijn, maar we zullen in de score het voordeel van de twijfel laten doorwegen.

BEELD EN GELUID

Stellen dat Hotel Artemis een donkere film is, is zowat het understatement van het jaar. De verlichting is minimaal, wat onder meer inhoudt dat in de kliniek veel detail verloren gaat. Dit wordt gecompenseerd met een kunstmatig opschroeven van het contrast, waardoor één en ander echt een vettige look krijgt. De kleuren zijn vaal en grijs, en heldere primaire tinten zijn in geen velden of wegen te bespeuren. Het geluid wordt ons gebracht in DTS-HD MA 5.1, en die track klinkt verrassend sfeervol, met veel actie en surrounds, hetgeen bij een kleinere speler als Dutch FilmWorks al eens verwaarloosd wordt. Als het goed is, zeggen we het ook.
EXTRA'S
Naast de vervelende cross-promotionele trailers die je maar niet geskipt krijgt, bevat de schijf nog een kort segmentje aan interviews (7:54). Beter dan niks.

CONCLUSIE

Hotel Artemis is een film met een apart uitgangspunt, die enerzijds tenonder gaat aan een slechte regie, maar toch nog overeind gehouden wordt door zijn acteurs. Dutch FilmWorks levert een aanvaardbaar produkt af.


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Drew Pearce
Met: Jodie Foster, Sterling K. Brown, Sofia Boutella, Jeff Goldblum, Bryan Tyree Henry, Jenny Slate, Zachary Quinto, Charlie Day, Dave Bautista

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8719372007570


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Interviews
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij