:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ELEMENTAL
ELEMENTAL (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-11-10
FILM
Bernie (Ronnie Del Carmen) en Cinder (Shila Ommi) Lumen emigreren vanuit Fireland naar Element City om een nieuw leven te beginnen. Ze installeren zich in de (minder begoede) Vuurwijk en openen een winkeltje in laten we zeggen vuurvaste produkten. Hun pasgeboren dochter Ember (Leah Lewis) is hun oogappel, en ze is voorbestemd om de winkel ooit over te nemen, tenminste als ze haar vurige temperament onder controle kan houden. Op een dag ontstaat er een lek in de kelder, waardoor het waterwezen Wade Ripple (Mamoudou Athie) naar binnen lekt. Die keurt het krakkemikkige winkeltje af en rapporteert dit aan zijn overste, Gale (Wendi McLendon-Covey). Ember pleit dat het winkeltje het levenswerk van haar vader is, en zij weet van Gale te bekomen dat, als ze samen met Wade de bron van het lek vindt en kan dichten vóór vrijdag, Gale de processen-verbaal in stukken zal scheuren. Op hun zoektocht springt de vonk (pun intended) over tussen de twee, en alhoewel de beter begoede familie Ripple haar best doet om Ember te accepteren voor wie ze is, heeft de heetgebakerde (pun again intended) Bernie het niet zo begrepen op het vriendje van haar dochter. En er is nog een praktisch probleem: water en vuur, dat gaat niet goed samen... Oh, en het lek? Dat is nog niet dicht...
Na enkele mindere films als Soul en Turning Red heeft Pixar weer inhoudelijk een dikke hit te pakken met Elemental, een verhaal waarvan alleen een blinde niet ziet dat het een allegorie is voor de aankomst van migranten in een multiculturele smeltkroes zoals New York, pardon, Element City. Regisseur Peter Sohn legde in deze film een autobiografisch element: zijn ouders immigreerden destijds vanuit Korea naar de Bronx zonder één woord Engels te kennen, waar ze een groentewinkeltje openden. Alhoewel de vier bevolkingsgroepen, Aarde, Water Lucht en Vuur, één stad delen, is er toch sprake van gettovorming en mengen de bevolkingsgroepen niet met elkaar - totdat natuurlijk Ember en Wade een item worden. het is overigens niet verwonderlijk dat de vuurwezens met de nek bekeken worden, want ze hebben nu éénmaal de neiging om alles onbedoeld in de fik te steken, doch dit terzijde. Je ziet de twee tieners worstelen met hun gevoelens voor elkaar, wat dan ook nog eens bemoeilijkt wordt door hun achtergrond en familie die in één richting niet wil meewerken.
Elemental is ook een film zonder antagonist, maar dat is geen enkele hinderpaal. De voornaamste dreiging komt van een stom lek in een dijk dat maar niet definitief wil dichten, ongeacht hoeveel zandzakjes er worden aangevoerd. Er zit weliswaar wat wrijving tussen de diverse bevolkingsgroepen, vooral dan tussen Water en Vuur - de éne kan de andere blussen, de andere de éne doen verdampen. Alleszins is het een zeer mooie allegorie; er wordt af en toe nog eens een woordgrapje uitgehaald met de immigratie van de vele Ieren naar Amerika - de termen Ireland en Fireland zijn wat dat betreft een dankbare voorzet van grap die in vertaling compleet verloren gaat. Daarnaast is het geheel uitgewerkt in een wervelende golf van creatieve animatie, waarbij de bruisende metropool van Ember City rijk gelardeerd is met details en achtergrondpersonages van diverse afkomst die hun ding doen. De animatie van de waterwezens, maar dan vooral ook de vuurwezens, was voor Pixar een uitdaging die opnieuw bakens heeft doen verzetten.
BEELD EN GELUID
Telkens weer verzet Pixar de bakens van de animatie, en dat is bij deze Elemental niet anders. Vooral de manier waarop de vuurpersonages schijnen te "branden" als was het echt vuur, ziet er bijzonder gelikt uit. We krijgen met Element City een prachtige, gedetailleerde wereld met een bonte schare aan personages die en al even gedetaillerde bruisende stad bewonen. Het stromende water ziet er haast fotorealistisch uit, en dit alles baadt in een heerlijk kleurenpalet dat smaakvol de details in elkaar laat passen. Daarnaast krijgen we de keuze tussen een Engelse DTS-HD MA 7.1-track en een DTS-HD HR 5.1-track, waarbij de inclusie van die laatste feitelijk overbodig is. Vooral de heerlijke muziekscore van Thomas Newman is hier de grote winnaar, met een eclectische score die de exotische wereld van Element City tot leven brengt. Daarnaast krijgen we leuke geluidseffecten telkens Ember haar temperament weer eens niet kan ophouden en ze in steekvlam-modus gaat, en stroom het water langs de diverse lekken in de kelder van de familie Lumen binnen. Alleen staat de geluidstrack Disneygewijs weer eens te stil.

EXTRA'S

Naast een audiocommentaartrack door Peter Sohn, Sanjay Bakshi, Mike Venturini en Gwen Enderoglu is de kortfilm van dienst deze keer Carl's Date (7:49), een soort van mini-sequel op Up waarin Carl eindelijk weer eens aan het daten slaat. Ember and Wade (10:14) bediscussieert het design van de twee antagonisten uit de film, en Next Stop Element City (10:13) doet hetzelfde met Element City, waarbij Peter Sohn vooral de positieve aspecten van een grootstad uit de verf wilde laten komen. Er zijn ook nog wat verwijderde scènes (10:43), maar dan is de kous af.
CONCLUSIE
Met elke volgende film wil Pixar zijn voorgangers overtreffen, en dat is in het geval van Elemental zeker gelukt. We krijgen een prima film met een prima transfer, die helaas wat licht is zat het bonusmateriaal betreft.


coverStudio: Disney

Regie: Peter Sohn
Met: Leah Lewis, Mamoudou Athie, Ronnie Del Carmen, Shila Ommi, Wendi McLendon-Covey, Catherine O'Hara, Mason Wertheimer, Ronobir Lahiri, Wilma Bonet, Joe Pera, Matthew Yang King

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Romantiek

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
6

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418616984


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels DTS-HD HR 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack door Peter Sohn, Sanjay Bakshi, Mike Venturini en Gwen Enderoglu
• Documentaire "Carl's Date"
• Documentaire "Ember and Wade"
• Documentaire "Next Stop Element City"
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij