:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLACK NARCISSUS
BLACK NARCISSUS
Bespreking door: Yves - Geplaatst op: 2003-07-30
FILM
Een kloosterorde stuurt een groep van 5 missionariszusters met Zuster Clodagh (Deborah Kerr) aan het hoofd naar de Himalaya. Daar moeten ze de lokale bevolking onderwijzen, bekeren en medische zorgen toedienen. Ter plaatse worden ze door de knappe Mr. Dean (David Farrar) op de hoogte gebracht van de plaatselijke manier van leven en hij waarschuwt hen ook voor mogelijke problemen. Aanvankelijk loopt alles vlot, maar na een tijd beginnen enkele zusters gecharmeerd te raken door Mr. Dean en de jonge, aantrekkelijke Generaal (Sabu). Hierdoor beginnen ze te twijfelen aan hun geloof en verwatert de aandacht voor hun werk zodat de zaken grondig fout lopen. Zuster Clodagh weet deze gevoelens nog te onderdrukken maar Zuster Ruth (Kathleen Byron), het enfant terrible van de Orde, is vastbesloten de missiepost en de Kerk te verlaten. Dit wordt haar natuurlijk door haar overste verboden en in een hysterische bui probeert ze Zuster Clodagh van kant te maken. Deze poging mislukt en Zuster Ruth komt zelf om. De kloosterorde beseft dat de situatie te gespannen is en besluit opnieuw te vertrekken...

Deze film maken was een moedige beslissing in die tijd, want het onderwerp was anno 1947 op zijn minst controversieel te noemen. Men sprak immers schande over nonnen die afvallige gedachten hadden en hunkerden naar een werelds leven. Het ging zelfs zo ver dat, om de Kerk niet te veel tegen de borst te stoten, de flash-backs met vroegere herinneringen van de nonnen geknipt werden. Pas in de jaren ’80 werden deze scènes opnieuw toegevoegd aan de film. De onderliggende seksuele spanningen worden op een subtiele manier naar voren gebracht, mede door de intense vertolkingen van vooral Kerr en Byron. De film won 2 Academy Awards, namelijk voor beste Art Direction en Beste Fotografie, wat zeer terecht is vanwege de schitterende beelden van het Himalaya-gebergte.

BEELD EN GELUID
De disc bevat een digitaal bewerkte versie van het originele beeld in 1.33:1. Ermee rekening houdend dat de film meer dan 50 jaar oud is en dat het hier niet gaat om een prestigieuze release, is de kwaliteit zeer bevredigend. Het beeld is helder en verrassend scherp, maar de vele spikkels tonen aan dat de originele print klaarblijkelijk niet meer in opperbeste staat is. De kleuren zijn opvallend intact gebleven en de enkele verkleuringen die hier en daar merkbaar zijn, storen nooit. Knap werk, dus!

De originele mono-soundtrack werd naar stereo omgezet, maar deze is niet van hetzelfde niveau als de beeldkwaliteit. De dialogen zijn duidelijk verstaanbaar, maar van zodra de geluidssterkte iets omhoog gaat treden er zware vervormingen op. Dit is zowel het geval voor de muziek als voor stemverheffingen van de acteurs. Dit is op bepaalde momenten hinderlijk, maar misschien ook weer niet abnormaal gezien de leeftijd van het geluidsspoor.

EXTRA’S
Zeer eenvoudig: er zijn geen extra’s aanwezig op deze disc. Teleurstellend, omdat de regio 1 versie onder andere een audiocommentaar en een documentaire bevat.

CONCLUSIE
Black Narcissus haalt een gevoelig thema aan en was daardoor in 1947 zeker niet onbesproken. Vandaag de dag kijkt niemand meer op van geestelijken die de Kerk verlaten, maar toch blijft de film boeiend vanwege de erotische spanning, de prestaties van de cast en de mooie fotografie. Het geremasterde beeld is meer dan het bekijken waard en ook de kwalitatief mindere klankband blijft aanvaardbaar. Het is wel jammer dat er niets aan extra’s voorzien werd.


cover
Studio: Video Film/Express

Regie: Michael Powell en Emeric Pressburger
Met: Deborah Kerr, Kathleen Byron, David Farrar, Sabu, Jean Simmons, Esmond Knight, Flora Robson

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1947

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713053100376


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij