:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEYOND THE DARKNESS
BEYOND THE DARKNESS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-08-02
FILM
Anna Vokle (Cinzia Monreale), de vaste vriendin van Francesco Willer (Kieran Canter), ligt op sterven. Wanneer Anna uiteindelijk de pijp aan Maarten geeft besluit Francesco om haar levensloze lichaam te gaan opgraven en haar mee te nemen naar huis. Francesco, die tevens gespecialiseerd is in dieren op te zetten vind er niets beter op dan Anna’s lichaam op te zetten. Iris (Franca Stoppi), de vreemde en wat obsessieve hulp van het huis, ziet dat allemaal niet direct zitten maar verschaft toch haar hulp bij al de vreemde praktijken van jonge Francesco. Ook wanneer er doden vallen…

Beyond The Darkness van de beruchte regisseur Joe D’Amato (Emanuelle & The Last Cannibals) is een prima staaltje zieke horror uit de gloriedagen van het Eurohorror-genre. De onbekende cast wordt aangevoerd door houten klaas Kieran Canter, die het charisma heeft van een platgeklopte vlieg en maar één gezichtstrek lijkt te kennen. Gelukkig red de duivelse Franca Stoppi de meubelen met haar vertolking van de doortrapte hulp Iris. Actrice Stoppi voelde haar duidelijk in haar sas in het Eurohorror/exploitation-genre want ze draafde later nog op in Bruno Mattei’s The Other Hell en in twee officieuze Emanuelle-films (Emanuelle In Prison, Emmanuelle In Hell). Maar de show wordt zoals meestal bij horror gestolen door de ‘gore’-effecten. En geloof ons maar dat het er dikwijls erg realistisch uit ziet. Zo realistisch dat men bij de release zelfs twijfelde of ‘mafketel’ D’Amato geen echt lijk voor de film had gebruikt! Niet alleen gore en de speciale effecten zijn belangrijk voor een geslaagde horrorfilm, maar ook de sfeerversterkende muziek. Een horrorfilm zonder een ‘catchy tune’ of een sfeervolle soundtrack is als een café zonder bier, maar wees gerust want deze verantwoordelijkheid lag in de capabele handen van de legendarische Italiaanse groep Goblin. Deze heren waren ook al verantwoordelijk voor de meesterlijke soundtracks van onder andere Deep Red, Dawn Of The Dead en Sleepless. Eindconclusie: al wie op zoek is naar sappige en sfeerrijke Eurohorror zit met deze Beyond The Darkness meer dan gebeiteld.

BEELD EN GELUID
Het 1.66:1 beeld is helaas niet anamorfisch uitgevoerd en ziet er bijgevolg soms wat soft uit, mede door toedoen van filmgrain. Ook het contrast en het zwartniveau zijn niet altijd je dat. De gebruikte print bevat bovendien nogal wat vuiltjes en beschadigingen. Maar rekeninghoudend met de leeftijd en budget van de film kunnen we toch spreken van een bevredigende beeldkwaliteit. De Engelse Dolby Digital Mono-track is uiteraard even vlak en dynamisch als een tapijt, maar gelukkig zijn de dialogen goed te verstaan. De track bevat wel een tweetal geluidsstoringen, maar deze zijn voorbij voor je er erg in hebt.

EXTRA'S
We hebben de originele bioscooptrailer, enkele pagina’s met informatie over regisseur D’Amato en een slideshow (afbeeldingen die automatisch voorbijkomen, vergezeld door wat filmmuziek) met wat production stills en promotional artwork. Beter dan niets.

CONCLUSIE
Beyond The Darkness (’79) is een degelijke horrorfilm uit de gloriedagen van de Eurohorror. De fijne mensen van De Filmfreak brengen deze ‘classic’ van het genre uit met een bevredigende beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn bovendien een drietal kleine extraatjes aanwezig. Een must voor de liefhebbers van Europese horror en gore.


coverStudio: Filmfreaks

Regie: Joe D'Amato
Met: Kieran Canter, Franca Stoppi, Sam Modesto, Cinzia Monreale

Film:
6,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1979

Leeftijd:
16

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712806026239


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Slideshow
• Liner notes

Andere recente releases van deze maatschappij