:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JANE GOT A GUN
JANE GOT A GUN (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-03-13
FILM
Bill Hammond (Noah Emmerich), de man van Jane (Natalie Portman), keert terug naar huis met vijf kogels in zijn rug. Wonder boven wonder haalt hij het om levend thuis te komen, maar zijn verwondingen zijn zwaar, en tot overmaat van ramp komt hij met de mededeling dat de bende van John Bishop (Ewan McGregor) op weg is om wraak te nemen. Wraak waarvoor, daar worden we aanvankelijk van in het ongewisse gelaten, maar Jane heeft geen andere keuze dan haar buurman Dan Frost (Joel Edgerton) om hulp te vragen. Ooit waren de twee geliefden, maar Jane is met Bill getrouwd nadat Dan volgens haar was gesneuveld in de Amerikaanse Burgeroorlog. En Jane weet ook dat Bishop niet zal rusten vooraleer hij Hammond kapot heeft gemaakt. Samen met Dan verandert ze de Hammond-farm in één grote booby-trap. Maar zal dat voldoende zijn?
De voorgeschiedenis die de personages hadden vertel ik er even niet bij, kwestie van uw plezier niet te vergallen. Jane Got A Gun is een traag bakkende western waarbij je pas op het einde te weten komt hoe de vork precies aan de steel zit. De film vindt het westerngenre niet opnieuw uit, maar weet de liefhebbers alleszins wel te bekoren. De productie van de film wa echter een hel, en de film kwam met maar liefst anderhalf jaar vertraging in de bioscoop, en maakte daar niet dadelijk brokken. Jane Got A Gun is een redelijk donkere western met al bij al een redelijk lineaire plot, waarin aanvankelijk niet te veel gebeurt en de actie wordt opgespaard tot het einde. Als er al ruimte is voor een beetje romantiek, dan wordt die als een teer kasplantje ruw vertrappeld onder de paardenhoeven, en krijgen we vooral kommer en kwel omdat Jane haar hart feitelijk verpand heeft aan twee mannen tegelijk.
De fotografie van de film is echter meer dan behoorlijk, en de sombere en ingehouden stijl van de film, waarbij er niet meer wordt getoond dan nodig, weet het verhaal naar de voorgrond te duwen, en uiteindelijk valt het verhaal toch in de plooi, net wanneer je begon te wanhopen. Het trio Portman-Edgerton-Emmerich levert behoorlijk werk af, waarbij Natalie Portman redelijk weet haar ruwere kantjes naar boven te brengen. Ewan McGregor is als tegenstander overigens haast onherkenbaar.

BEELD EN GELUID

Jane Got A Gun is blijkbaar nog geschoten op goeie ouwe pellicule, en we krijgen als Blu-ray een redelijk zanderige blik op de boerderijen aan de rand van de beschaving van het Wilde Westen. Er zijn veel rotsen, zand en vermolmd hout te zien, en het geheel ziet er allerminst uit als in een vakantiebrochure. De textuur op de gezichten is fijngedetailleerd, waardoor we Natalie Portman eens niet zien als het frêle prinsesje dat ze gewoonlijk speelt. De kleuren zijn een stuk ondergesatureerd, en de zwartniveau's zien er vet en modderig uit. Over de hele film hangt er bovendien een gelige waas die het woestijnkarakter van de film nog wat moet onderstrepen. Qua geluid krijgen we een Dolby TrueHD 5.1-track die niet veel werk om het lijf heeft, behalve in het laatste kwartier van de film, wanneer de pleures uitbreekt op de ranch van de Hammonds. Een functionele maar effectieve track, dus.
EXTRA'S
U krijgt alleen bij het opstarten wat ergerlijke cross-promotionele trailers opgelepeld van onder meer de mottige film Dirty Grandpa waar we niet op te wachten zitten. Daarbuiten krijgt u ook nog eens een dvd met dezelfde film, regio 1-gecodeerd.

CONCLUSIE

Jane Got A Gun is een western old school met behoorlijke acteerprestaties en een verhaal dat de tijd nodig heeft om verteld te worden. U vindt deze film op Blu-ray onder meer in regio A, zoals deze Canadese versie, zodat u de lokale dvd links kan laten liggen.


coverStudio: VVS Films

Regie: Gavin O'Connor
Met: Natalie Portman, Joel Edgerton, Noah Emmerich, Rodrigo Santoro, Boyd Holdbrook, Ewan McGregor

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
A

Genre:
Western

Versie:
Canada

Jaar:
2015

Leeftijd:
14A

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
88235024189


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Frans Dolby TrueHD 5.1 

Ondertitels:
Engels, Frans
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij