:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOLA RENNT
LOLA RENNT (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-03-25
FILM
Berlijn. Manni (Moritz Bleibtrau), het vriendje van Lola (Franka Potente) belt in paniek op: op zijn eerste werkdag als geldkoerier voor een paar louche "zakenlui" is hij op de metro een zak met 100.000 Mark in kwijtgespeeld. Hij heeft nog welgeteld twintig minuten vooraleer zijn opdrachtgevers komen, en als die merken dat hun geld foetsie is, zullen ze hem gegarandeerd niet met bloemen ontvangen. Om de zaak nog erger te maken: Manni staat met een wapen in zijn zak aan de ingang van een supermarkt, met de bedoeling daar dan maar 100.000 Mark te gaan "halen". Lola smeekt hem om nog even te wachten tot zij bij hem is vooraleer domme dingen te doen. Maar waar kan ze op 20 minuten tijd een dergelijke som geld vinden? Bij haar vader misschien, een bankdirecteur? En waar is de oorspronkelijke zak met geld naartoe? En zal Manni zich kunnen beheersen tot Lola er is? Tot driemaal toe zien we de gebeurtenissen na Manni's wanhopige telefoontje zich ontwikkelen, en bij elke mogelijke loop der dingen zorgen kleine details voor grote gevolgen.
Lola Rennt betekende de definitieve doorbraak voor zowel arthouse-regisseur Tom Tykwer als zijn fetish-actrice Franka Potente. De film heeft op ongelofelijk korte tijd een massie­ve cultstatus verworven, schraapte hopen prijzen bij elkaar, en gaf de Berlijnse cinema een nieuw elan. Het symbool van het roodharige meisje dat in een race tegen de klok door Berlijn holt, heeft zelfs een plaatsje verworven in het Berlijns filmmuseum, naast de kostuums van Marlène Dietrich en de propagandafilms van Leni Riefenstahl. Zonder aan kunstzinnig­heid in te boeten, weet de film bovendien een zeer vreemde vertelstructuur, waarin de tijd op hol is geslagen (zoals de klok in het begin van de film) te koppelen aan een meeslepend verhaal, en blijft tegelijkertijd erg toegankelijk, wat bij dergelijke films al eens een euvel pleegt te zijn. Lola Rennt is tevens een ode aan Berlijn, en Tykwer neemt uitgebreid de tijd om de stad in beeld te brengen, met zowel statige gebouwen die zo uit een toeristische gids konden komen, als troosteloze spoorwegbruggen vol graffiti.
Denk even aan alle clichés die horen bij een Duitse krimi-reeks, en neem daarvan dan het radikaal tegenovergestelde; Lola Rennt is één aaneen­schakeling van hyperkinetisch camerawerk en vindingrijke fotografie, ondersteund door een pompende techno-soundtrack, maar heeft tegelijkertijd substantiële inhoud; het is een parabel over oorzaak en gevolg, en over de impact de beslissingen die we elke seconde moeten maken. De film is doordrenkt van de symboliek, zeker naar het einde toe, wanneer Lola, uitgeput, haar lot in handen geeft van de grillen van de roulettetafel. Wat in de film bovendien echt wel een bijzonder effect teweeg brengt, is dat bij sommige personen die Lola onderweg ontmoet er als een flits een reeks polaroïds worden getoond, die de verdere levensloop van de passant na hun ontmoeting samenvat.
BEELD EN GELUID
Na de dvd en de Blu-ray werd deze schijf uitgebracht in een selectie van Sony-klassiekers, in dezelfde box als Still Alice, en de film is niet los verkrijgbaar, tenzij u de welbekende veilingsites afstruint. De beeldkwaliteit is nagenoeg identiek aan die van de Blu-ray, en dezelfde fouten zijn jammer genoeg behouden gebleven. Gekartelde randen doen zich vrij frequent voor in de buitenopnames, met als triest hoogtepunt de scène waarin de fietser de zwerver ontmoet aan het openluchtfrituur - zie het derde screenshot. Ook de closeups tussen Lola's vader en zijn minnares zijn niet altijd even scherp. Het kleurenpalet is wel zeer bevredigend, met mooie en gesatureerde kleuren. Ook deze release bevat een Duitse DTS-HD MA 5.1-track die nagenoeg hetzelfde scoort als die op de Blu-ray. Deze release bevat geen bijhorende Blu-ray, overigens.
EXTRA'S
De bonussectie bevat één item méér dan de Blu-ray. Twee audiocommentaren sieren deze release, één met regisseur Tom Tykwer en actrice Franka Potente, en één met Tykwer en monteur Mathilde Bonnefoy. Voornaamste brok is een zeer goeie, in het Duits met Engelse ondertitels uitgevoerde documentaire Making of Lola Rennt (39:30) waarin regisseur Tom Tykwer zijn visie op de film uit de doeken doet, en we heel wat behind-the-scenesmateriaal zien. Nieuw is de documentaire Still Running (16:58), een leuke behind the scenes-bijdrage van Tom Tykwer en Franka Potente, die enkel te vinden is op Sony-releases van deze film. Dan is er nog een videoclip van het nummer Believe (4:01) door zangeres/actrice Franka Potente, en dan zijn we uitgepraat.

CONCLUSIE

De UHD van deze Lola Rennt is een klein beetje beter dan de Blu-ray, maar er zitten nog altijd enkele storende foutjes in het beeld. Als u deze release los wil kopen, be prepared to pay up to your butt for it. De film zelf is één langgerekte aaneenschakeling van briljante vondsten en boeit keer op keer weer.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Tom Tykwer
Met: Franka Potente, Moritz Bleibtrau, Herbert Knaup, Nina Petri, Joachim Król, Armin Rohde, Heino Ferch, Suzanne Von Borsody, Sebastian Schipper

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
10/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1998

Leeftijd:
R

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0043396580787


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Duits DTS-HD MA 5.1
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar door regisseur Tom Tykwer en actrice Franka Potente
• Audiocommentaar door regisseur Tom Tykwer en monteur Mathilde Bonnefoy
• Documentaire "Making of Lola Rennt"
• Documentaire "Still Running"
• Videoclip "Believe"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij