:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CODA
CODA (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-04-05
FILM
Ruby Rossi (Emilia Jones) is een CODA, Child Of Deaf Adults. Ze is de enige in de familie die kan horen en spreken, naast haar doofstomme vader Frank (Troy Kotsur), moeder Jackie (Marlee Matlin) en broer Leo (Daniel Durant), die een vissersboot uitbaten. Alle communicatie met leveranciers en klanten moet via Ruby verlopen, en als zij niet ingrijpt, laat Leo zich in het zak zetten wanneer hij de prijzen van pladijzen moet onderhandelen. Maar Ruby heeft zin in een eigen leven. Eerder omdat haar childhood crush Miles (Ferdia Walsh-Peelo) dat ook doet, schrijft ze zich in voor een koor. Haar zangleraar, Bernardo "Mr. V" Villalobos (Eugenio Derbez), erkent dat er talent in haar schuilt, maar telkens weer moet Ruby bij de repetities afhaken omdat ze weer eens een crisissituatie in de familie moet gaan ontmijnen. Haar ouders kunnen zich bij het begrip "koor" overigens niets voorstellen, maar ze zullen toch moeten leren dat hun dochter ook recht heeft op een eigen leven. Wanneer Ruby een keer niet aanwezig is op de boot, net op het moment dat de inspectie langskomt, wordt Franks vaarvergunning ingetrokken. Als dit geen feelgoodfilm was, kwam dit niet goed.
Het is niet te vatten. Coda won in 2022 de Oscar voor beste film, maar omdat het een productie van de streamingdienst Apple+ was, werd de schijf nagenoeg nergens uitgebracht. Gelukkig is er nog dit Italiaanse achterpoortje, waarbij je zelfs aan de film op 4K kan geraken. En het is de moeite, want Coda is een dijk van een film, die alleen maar op schijf te krijgen is in Italië en in Japan. Alle rollen van doofstommen worden overigens gespeeld door mensen die in het echte leven ook doofstom zijn, met als bekendste actrice Marlee Matlin uit Children Of A Lesser God. Deze film is echter een stuk beter, en de gehandicapten worden tenminste niet als zielepoten afgeschilderd; meer is de film het verhaal van Ruby, die stilaan op het punt staat het huis te verlaten en hunkert naar een leven op eigen benen. De film is een Amerikaanse remake van het Belgisch-Franse La Famille Bélier, en de film was de eerste van een joint vemture tussen Pathé Films en de Vendôme Group om Franstalige films een Engelse remake te gunnen.
De actie werd verplaatst naar Massachussetts en regisseuse Sian Heder bewerkte het scenario, wat haar ook nog eens een extra Oscar opleverde. De derde Oscar ging naar Troy Kotsur, de acteur die Ruby's vader speelt, voor beste mannelijke bijrol. De meeste doofstomme acteurs werden in de theater-entourage van Marlee Matlin gezocht en gevonden; Matlins rol als vissersvrouw staat overigens mijlenver af van de classy lady die ze gewoonlijk speelt. De grootste inspanning moest echter komen van de Londense actrice Emilia Jones, die zanglessen moest volgen én gebarentaal leren. Marius de Vries, een producer die onder meer al met Madonna en Björk heeft samengewerkt, componeerde de soundtrack en zorgde er ook voor dat Emilia Jones en Ferdia Walsh-Peelo hun duetten ongekunsteld konden inzingen voor de soundtrack.
Dit alles levert een pracht van een film op die zonder de Italianen nooit in onze HT-collectie zou terechtgekomen zijn. Als wederdienst maak ik vanavond spaghetti.

BEELD EN GELUID

Coda heeft een zeer mooi 4K-beeld in 1.85:1-formaat, waarbij vooral het leven aan boord van de vissersboot zeer levendig wordt weergegeven. Moesten er schijven bestaan met geur, deze zou naar pladijs ruiken. De kleuren zijn zeer mooi met veel primair groen en blauw, en het contrast is zeer netjes. Voor de geluidstrack moeten we het met een ietwat sobere Engelse DTS-HD MA 5.1-track stellen, en dus geen object based-track. De film is vooral dialooggedreven, en dan nog zijn de helft van de dialogen in gebarentaal, maar het zijn vooral de muzikale stukken die weten te overtuigen. Er is een Engels CC-ondertitelingsspoor aanwezig, en dat hebt u bij de stukken in gebarentaal wel degelijk nodig.
EXTRA'S
De Blu-ray bevat enkele interviews: met regisseuse Sian Heder (8:30), en acteurs Troy Kotsur (6:25), Emilia Jones (5:03), Daniel Durant (3:21) en Eugenio Derbez (2:59). Er staat nog een trailer (2:00) nella lingua de Dante op de schijf, en er is een Italiaans boekje toegevoegd waarin u (Italiaanse) gebarentaal kan leren.
CONCLUSIE
Een Oscarwinnaar als Coda geen HT-release gunnen is een schande op zich. Viva l'Italia!


coverStudio: Eagle Pictures

Regie: Sian Heder
Met: Emilia Jones, Eugenio Derbez, Troy Kotsur, Ferdia Walsh-Peelo, Marlee Matlin, Daniel Durant, Amy Forsyth, Kevin Chapman, John Fiore, Rebecca Gibel

Film:
10/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Drama

Versie:
ItaliŽ

Jaar:
2021

Leeftijd:
T

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8031179995738


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Interviews:
- Sian Heder
- Troy Kotsur
- Emilia Jones
- Daniel Durant
- Eugenio Derbez
• Trailer
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij