:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FIFTEEN AND PREGNANT
FIFTEEN AND PREGNANT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-05-06
FILM
Feitelijk wilde ze alleen haar vriendje Ray (Daniel Kountz) niet voor het hoofd stoten, maar Tina Spangler (Kirsten Dunst) komt na een wipbeurt met de kerstdagen met een kadoke thuis. Het is niet dat het thuis koek en ei is: moeder (Park Overall) heeft vader (David Andrews) er uitgezet nadat die een scheve schaats heeft gereden, en met zus Rachel (Julia Whelan) en zoontje Adam (Zachary Ray Sherman) is het altijd boel. Tina kan wel een kruis maken over het voortstuderen, en ze wordt met zachte hand naar een speciale school gewongen voor ongewenste tienermoeders. Om haar moed in te spreken komt er nog eens een lotgenote, Karen Gotatus (Katee Sackhoff) getuigen dat ze sinds de geboorte van haar kindje geen leven meer heeft die naam waardig. Voor abortus is het te laat, adoptie kommt nicht in Frage, maar gelukkig is er nog de grootmoeder (Marlyn Mason, ja hoor, u had bijna iets anders gelezen) die speciaal overkomt om iedereen eens goed op zijn nummer te zetten. Tina's vriendje heeft intussen al lang een andere scharrel opgeschaard, en wat alimentatie betreft, een kei kan je niet stropen.
Fifteen And Pregnant
is een typische weekendfilm die in de vergetelheid zou geraakt zijn, ware het niet dat hoofdactrice Kirsten Dunst, die het vrij goed doet, later een dijk van een carrière zou uitbouwen. Het "based on a (-n almost) true story"-argument houdt hier overigens geen steek, want het verhaal is zo generisch dat iets soortgelijks wellicht al honderden keren is gebeurd, zeker in een land dat op gebied van seksuele voorlichting geen lessen te geven heeft aan de meeste ontwikkelingslanden. In de jaren 2000 bracht Dutch FilmWorks al dit soort goedkoop verworven intellectueel eigendom uit op mogelijk nog goedkopere dvd's, en zo sukkelde Fifteen And Pregnant in onze collectie na een bezoekje aan de plaatselijke kringloopwinkel. Met een naam op de affiche als Katee Sackhoff, die wereldberoemd zou worden als Starbuck in de Battlestar Galactica-reboot, terwijl ze in deze film hooguit anderhalve minuut te zien is, doet Dutch FilmWorks bovendien bewust aan kopersbedrog, en buiten die twee actrices en misschien in een paar bijrolletjes David Andrews lijkt de rest van de cast bij elkaar geschraapt in het amateurtoneelmilieu.
Nochtans is de film best bekijkbaar. Er wordt niet drammerig gedaan over de keuzes die Tina heeft, alhoewel naar goede (?) gewoonte de Amerikanen in een puriteinse kramp schieten eens het woord abortus valt, en feitelijk is deze film vooral het verhaal hoe in tijden vol miserie de familie Spangler weer bij elkaar komt, voornamelijk onder impuls van de grootmoeder, terwijl de andere kinderen moeten leren leven met het feit dat negen maanden lang alles om Tina draait. Het feelgoodgehalte is dus redelijk hoog, alhoewel dit nog zou kunnen verhoogd geweest zijn als Tina's toxische vriendje ook eens de rekening gepresenteerd had gekregen.

BEELD EN GELUID

Deze film is voor TV gemaakt en is dus in 1.33:1-formaat geschoten. Dit is een mediocre transfer die de kwaliteit van een VHS-band overstijgt, maar maar net. De scherpte is ver te zoeken en de kleuren zien er niet altijd even fris uit, en ook de geluidskwaliteit is in Dolby Surround 2.0 ook maar net voldoende. De soundtrack is van de hand van ene Steve Edwards, die in zijn leven een honderdtal direct to video-worpen die meestal op IMDB niet boven een 5,0 uitkomen van muziek heeft voorzien, waarbij deze Fifteen And Pregnant met 5,5 nog één van de minder slechte is.. De kans dat u naar de CD-winkel zal rennen voor de soundtrack aan te schaffen, schatten we somber in.
EXTRA'S
U mag kiezen: een doos condooms of een pak pampers. Beslis best wel op voorhand.

CONCLUSIE

Fifteen And Pregnant is bandwerk, en als er geen naam als Kirsten Dunst op de affiche had gestaan, had zelfs Dutch FilmWorks deze prent links laten liggen. Langs de andere kant, zo lang u er niet meer voor betaalt dan 2 euro, bent u niet opgelicht.


coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Sam Pillsbury
Met: Kirsten Dunst, Park Overall, David Andrews, Margot Demeter, Julia Whelan, Zachary Ray Sherman, Daniel Kountz, Marlyn Mason

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
AL

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664028384


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij