:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DUMB MONEY
DUMB MONEY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-04-04
FILM
Keith Gill (Paul Dano) heeft een internetblog met een slordige 70.000 volgers waarin hij het reilen en zeilen op de beurs bespreekt. Midden in de coronaperiode weet hij niet beter dan voor de helft van zijn spaarcenten, 50.000 dollar, aandelen te kopen van GameStop, een tweedehands computerspelletjeswinkelketen die qua zakencijfer op apegapen ligt. Veel van zijn volgers zijn allesbehalve doorgewinterde beurstraders, maar een allegaartje dat door de miljardenbrokers wordt afgedaan als een bende apen. De apen hebben echter zin om deze keer eens terug te vechten, en binnen een paar maanden gaat de koers van GameStop door het dak, terwijl de hedge funds stilaan miljarden beginnen te lekken. Ze worden hierbij geholpen door het Reddit-forum Wall Street Bets, een underground discussieforum voor mensen die al wel eens van een gokje houden, en elke avond post Keith er onder zijn pseudoniem Roaring Kitty hoeveel hij al verdiend heeft, zonder ooit de intentie te tonen om te verkopen. Wanneer Robinhood, het beursplatform dat geen transactiekosten aanrekent en bijzonder populair is bij de gelegenheidsbeleggers, plots in financiële nood komt te zitten nadat het Reddit-forum aan banden wordt gelegd wegens haatdragend taalgebruik, komt de zaak zelfs tot voor een commissie van het Amerikaanse Capitool.
Ik ga even het volgende stellen: ik heb nul kennis van economie, en heb op school niet één uur les in dit vak gehad, en in zekere zin ben ik er nog trots op ook. De technische terminologie gaat dan ook volledig aan mij voorbij, want wat nu in godsnaam een call optie is, ik zou het niet weten. Wie net zoals ik een gebrek aan vakkennis heeft, zal zich meer dan eens in de haren krabben. Toch weet regisseur Craig Gillespie de film onderhoudend genoeg te houden voor doorsnee mensen door te focussen op enkele willekeurige kopers van het GameStop-aandeel, die allemaal één ding gemeen hebben, en dat is dat ze het geld goed zouden kunnen gebruiken, zoals een lesbisch studentenkoppel, Keiths broer en een verpleegster in een bejaardentehuis. De sfeer wordt er helemaal ingezet door de film te laten afspelen in de periode 2020-2021, midden tijdens de coronapandemie, waarin op vlak van menselijke relaties de meest onwezenlijke dingen gebeurden. Gillespie maakt wel een beetje de fout om zijn kleine spaarders ongenuanceerd als sympathieke karakters voor te stellen en de hedgefunders als decadente zwijnen (één van hen heeft letterlijk zo'n exemplaar in de living rondlopen), en dat zwart-witdenken maakt de film een beetje minder genuanceerd. Wederom is dit echter een parabel over wat hebzucht kan doen met een mens. Qua casting vallen de bekende acteurs in deze prent over elkaar, zoals Shailene Woodley, Clancy Brown, Sebastian Stan, Dane DeHaan, Seth Rogen en America Ferrera.
Naast de film zijn er ook een hele sloot documentaires over de verkoop van GameStop-aandelen gedraaid, die qua vakterminologie nog veel ontoegankelijker zijn. Craig Gillespie heeft de zaak misschien wat vereenvoudigd om het grote publiek mee te krijgen, en dat is toch wel deels gelukt. Dumb Money blijft nochtans vooral een film voor een nichepubliek en zal allicht geen grote massa weten te bekoren. Er wordt op het einde van de film nog een moraliserende preek gehouden over het feit dat de grote hedgefunds tegenwoordig meer rekening houden met de volatiliteit van de kleine belegger, maar waarschijnlijk is dat volgend jaar of bij de volgende beurscrisis alweer vergeten.

BEELD EN GELUID

The Searchers pakt weer eens uit met een barebones-single layerschijf waarop de film staat en niets meer. Het beeld is door de beperkte speelduur nog best te doen en toont een redelijke scherpte en afdoende contrasterende kleuren. Af en toe ontbreken wat details in de slecht verlichte kelder van onze vriend Roaring Kitty, maar de details op de computerschermen zijn goed zichtbaar. We krijgen een DTS-HD MA 5.1-track die meer dan adequaat is voor een film waarbij het grootste deel gepraat is. De debiele rap-soundtrack is er echter ééntje om snel te vergeten.
EXTRA'S
In het doosje zitten vijf aandelen van GameStop... just kidding.

CONCLUSIE

Dumb Money is een film die eerder mensen zal aanspreken die (beroepshalve?) iets met de beurs of de financiële wereld te maken hebben, maar het blijft daarbovenop een universeel verhaal over hebzucht. De technische kwaliteiten van deze barebones-schijf volstaan.


coverStudio: The Searchers

Regie: Craig Gillespie
Met: Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D'Onofrio, America Ferrera, Nick Offermam, Anthony Ramos, Sebastian Stan, Shailene Woodley, Seth Rogen

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2023

Leeftijd:
12

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789493348493


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij