:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANGEL HAS FALLEN
ANGEL HAS FALLEN (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-05-30
FILM
Mike Banning (Gerard Butler) staat op het punt de leiding over te nemen van de geheime dienst, die instaat voor de persoonlijke beveiliging van president Trumbull (Morgan Freeman). Mike worstelt echter met slapeloosheid en migraine, die hij ongetwijfeld heeft overgehouden aan de vele klappen op zijn hoofd die hij in de vorige twee delen van deze franchise heeft mogen ontvangen, en hij overweegt zijn ontslag in te dienen. Tijdens een partijtje vissen wordt het presidentiële gezelschap aangevallen door een vlucht drones. 18 geheimagenten laten het leven, enkel de president en Mike overleven, en dan nog door het snelle ingrijpen van die laatste. De lanceerinstallatie wordt al snel teruggevonden, en die is werkelijk geïnfesteerd met DNA van Mike. Bovendien heeft iemand 10 miljoen dollar op zijn naam gestort op een rekening in een belastingsparadijs. Mike is dan ook dadelijk verdachte nummer één.
Hij kan echter ontsnappen, en is vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen. Niet makkelijk als elke beveiligscamera op Amerikaanse bodem op hem gericht is. Hij besluit dan ook de hulp in te roepen van zijn vervreemde vader Clay (Nick Nolte), die als een volleerd samenzweringscomplottist afgesloten in een bos woont. Mike ontdekt een band naar zijn vroegere vriend Wade Jennings (Danny Huston), die hoopt dat de vicepresident Kirby (Tim Blake Nelson) iets welwillender is dan Trumbull als het aankomt op een contract verlenen aan privémilities. Kirby draait er zelfs zijn hand niet voor om om een oorlog met Rusland te riskeren. Mike draait intussen geduldig alle leden van de privémilitie van Jennings door de gehaktmolen, totdat de onvermijdelijke finale confrontatie volgt. Tegen dan kan de begrafenisondernemer niet meer volgen.
Na Olympus Has Fallen en London Has Fallen is Angel Has Fallen het derde deel in de Mike Banning-trilogie die volledig is opgebouwd rond Gerard Butler en zijn knokcapaciteiten. De relatief onbekende regisseur Ric Roman Waugh, in een vorig leven een stuntman, die Gerard Butler opnieuw zou regisseren in de rampenfilm Greenland, kleurt in deze film netjes binnen de lijntjes, en alhoewel de plot stijf staat van de genreclichés, biedt Angel Has Fallen exact dat wat het belooft als u de twee vorige delen uit de franchise al tot zich heeft genomen. Lijken vallen bij bosjes, het bloed druipt van het scherm, en er wordt ongeveer evenveel munitie verschoten als in een willekeurige Amerikaanse buitenlandse interventie. Waugh kent het klappen van de zweep, en na een halfuurtje exposé is de rest van de film één langgerekte adrenalinetrip.
Toch krijg je een groot déjà-vugevoel, en is het misschien beter dat de trilogie hier mooi eindigt in plaats van nog eens wat sequels uit te spuwen die essentieel niets nieuws meer bieden. Het enige wezenlijke verschil met de vorige delen van de franchise is dat Aaron Eckhardt als president is ingeruild voor Morgan Freeman. Nick Nolte zorgt voor de komische noot, die wellicht hier een beetje als een tang op een varken staat. Zo lang Angel Has Fallen zich niet boven de pretentie verheft van méér te zijn dan de zoveelste shoot-'em-up is dit prima popcornvermaak, en na drie films beginnen we zowaar te sympathiseren met de immer pech hebbende Banning. Wat Bruce Willis was voor Die Hard en Charles Bronson voor Death Wish, is Gerard Butler voor de Fallen-films. Alleen is het de kunst om op tijd te stoppen.

BEELD EN GELUID

We hadden eerder een Benelux-release van Dutch Filmworks die best te doen was, maar voor een 4K-release moeten we bij het Duitse label Leonine zijn. Het beeld heeft een groter contrast en een dieper zwart, en vooral de jachtige steadycam-beelden worden beter gerenderd, zoals de openingsscène waarin Banning een oefenomgeving test. Daarnaast is de geluidstrack opgewaardeerd van DTS-HD MA 5.1 naar DTS-HD MA 7.1, en deze klinkt net nog iets dynamischer, alhoewel het hier over cijfers na de komma gaat. De film is vergeven van de schietpartijen en de ontploffingen, en laat een stevige indruk na. Jammer dat een Atmostrack er kennelijk niet in zat.
EXTRA'S
Het bonusmateriaal is identiek aan dat van de Benelux-versie. Even Heroes Fall - The Story (8:34) is een algemene inleiding op de film, met toch wel een paar milde spoilers. Someone to Watch Over Me - New Blood (13:01) is gewijd aan het voor deze franchise nieuw gezicht van regisseur Ric Roman Waugh. In Calling All Angels - Casting (18:13) krijgen we een opsomming van de acteurs in een bijrol, en True Faith - Autheticity (12:47) doet een dappere maar tevergeefse poging om uit te leggen hoe men een film als deze zo 'realistisch' mogelijk maakt. In Fight for You - Stunts & action (9:38) worden we meegenomen achter de schermen naar enkele decors, waar scènes met veel stunts worden ingeblikt, en Earth Angel - Recreating DC (6:24) toont ons dat er zowel scènes in het buitenland zijn geschoten als in Washington zelf. Drone Attack (3:12), Truck chase (3:18) en Zero gravity (2:08) toont ons twee van de voornaamste actiescènes, alsook de ietwat potsierlijke mid credits-scene waarin Mike en zijn vader tot rust proberen te komen in een deprivation tank. Er zijn ook nog twee trailers (2:27). Ook op deze buitenlandse release ontkomen we niet aan cross-promotionele trailers

CONCLUSIE

Angel Has Fallen is is in Duitsland uit op 4K, en deze filmfranchise verdient echt wel een trilogie aan UHD-schijven. De films zijn nu niet bepaald wat je noemt de grootste intellectuele uitdaging.


coverStudio: Leonine

Regie: Ric Roman Waugh
Met: Gerard Butler, Morgan Freeman, Jada Pinkett Smith, Lance Reddick, Tim Blake Nelson, Piper Perabo, Nick Nolte, Danny Huston

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Duitsland

Jaar:
2019

Leeftijd:
16

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4061229012379


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Duits DTS-HD MA 7.1

Ondertitels:
Duits
Extra's:
• Documentaire "Even Heroes Fall - The Story"
• Documentaire "Someone to Watch Over Me - New Blood"
• Documentaire "Calling All Angels - Casting"
• Documentaire "True Faith - Authenticity"
• Documentaire "Fight for You - Stunts & action"
• Documentaire "Earth Angel - Recreating DC"
• Documentaire "Angel declassified - Drone Attack"
• Documentaire "Angel declassified - Truck chase"
• Documentaire "Angel declassified - Zero gravity"
• 2 trailers
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij