:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SANDITON - SEIZOEN 1
SANDITON - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-05-31
SERIE
Boerendochter Charlotte Heywood (Rose Williams) weet op een dag een op hol geslagen koets te bedwingen, waarin Tom (Kris Marshall) en Mary (Kate Ashfield) Parker zitten. Het duo nodigt uit dankbaarheid Charlotte uit naar Sanditon, een badplaatsje aan de Engelse kust dat volop in ontwikkeling is, en waar Tom vooral veel geld voor nodig heeft om zijn ambitieuze plannen waar te maken, namelijk het vissersdorpje te transformeren tot een hippe badplaats. Dat geld zou eventueel kunnen komen van de hoogbejaarde Lady Denham (Anne Reid), maar uiteraard heeft die nog een neef Edward (Jack Fox) en een nicht Esther (Charlotte Spencer) rondlopen die ook graag een deel van de koek willen. Lady Denham heeft laten uitschijnen dat de bestemmeling van haar erfenis vooral zal afhangen van het feit of Edward en Esther met een goede partij naar huis komen, maar ze weet niet dat broer en zus er een intense incestueuze relatie op nahouden. Esther wordt bovendien het hof gemaakt door de steenrijke maar ietwat snullige Lord Babington (Mark Stanley), maar dat zou voor Esther betekenen dat ze haar relatie met haar broer moet opgeven.
Charlotte maakt intussen kennis met de rest van de familie Parker. Tom heeft nog twee broers, de goedlachse eeuwige vrijgezel Arthur (Turlouch Convery) en vooral de mysterieuze Sidney (Theo James). Charlotte en Sidney kunnnen aanvankelijk niet door één deur, omdat Sidney voogd is over de zwarte Georgiana Lambe (Crystal Clarke), en hij laat geen gelegenheid te baat om de aanbidders van de zich rijk geërfde Georgiana van haar lijf te houden, en dan bedoelen we in de eerste plaats de van nederige komaf zijnde Otis Molyneux (Jyuddah Jaymes). Charlotte gaat ermee akkoord om als verbindingspersoon tussen het verliefde koppel op te treden nadat Sidney uitdrukkelijk de omgang tussen de twee verboden heeft. Nochtans heeft Sidney daar blijkbaar een goede reden voor. En uiteindelijk gebeurt toch het onverwachte en springt de vonk over tussen Sidney en Charlotte, maar er staat een grootse ramp te gebeuren die de gebeurtenissen een andere kant uit dwingen.
Wat doe je als je een onvoltooid manuscript van zeg Jane Austen in handen hebt en je wil het verfilmen, maar er is hoogstens materiaal genoeg voor één aflevering? Dat is precies de uitdaging waar de producenten van Sanditon voor stonden. De oplossing is overigens zeer eenvoudig: bel Andrew Davies. De Welshe schrijver heeft zijn sporen verdiend met televisieadaptaties van To Serve Them All My Days, House Of Cards (het Engelse origineel, niet de Kevin Spacey-versie), Bleak House, de Sense And Sensibility-versie van John Alexander, War & Peace, en nog meer van zulke kostuumdrama's. Davies is een meervoudig onderscheiden expert in dergelijke kostuumdrama's, en met een minimum aan introductie van de personages dat Jane Austen in haar onvoltooide novelle heeft achtergelaten, zwiert de man met alle gemak een vervolg uit zijn pen dat zó vintage Austen had kunnen zijn. In die zin moet je je eigenlijk afvragen of dit hier een authentieke Austen, dan wel een authentieke Davies betreft. Ik zet mijn geld in op het laatste.
Liefhebbers van grootse kostuumdrama's zullen met deze reeks ruimschoots aan hun trekken komen. Romantiek, klassenstrijd en de puriteinse gewoontes van Engeland onder koningin Victoria - de dames gaan de zee in, gekleed in iets wat nog het beste kan worden omschreven als een circustent - gaan hand in hand in dit zwierige scenario. Als antagonisten worden hier Rose Williams, in een vorig leven prinses Claude in Reign, en Theo James, bekend als Four uit de Divergent-reeks, tegen elkaar uitgespeeld. Ze leveren vuurwerk in elke scène waarin ze samen te zien zijn en dragen de reeks, alhoewel Jack Fox en Charlotte Spencer als incestueus broer-zuskoppel waarschijnlijk een grotere seksuele spanning naar het scherm brengen, terwijl het bij Williams en James allemaal nogal redelijk hoofs en braaf blijft.
BEELD EN GELUID
Wie Sanditon graag op fysieke media heeft, kan de dvd-set van Just Entertainment kopen, maar zal tevergeefs wachten op seizoenen 2 en 3. Wie een goede regiovrije speler heeft, heeft baat bij deze Amerikaanse Blu-ray van de publieke omroep PBS, die weliswaar wat geplaagd wordt door irritante cross-promotionele trailers die u vooral moeten aanzetten om de publieke omroep geld toe te stoppen - iets waar PBS notoir voor is - maar anderzijds hebt u de publieke omroep al gesteund door deze Blu-ray te kopen. Daar is overigens niks mis mee, we krijgen mooie plaatjes van de Engelse kust en van het typische 19de-eeuwse vissersdorpje, met de nodige ruimte voor details en afwerking van de kostuums. Wat dat laatste betreft is het hoogtepunt natuurlijk het grote bal op het einde van de serie - kan een kostuumdrama eigenlijk zonder bal waarin de adel haar ongetrouwde dochters tracht te slijten? De acht afleveringen staan over twee schijven gespreid, wat betekent dat er voldoende ruimte is om niet geplaagd te worden door compressie-artefacten. De kleuren zijn soms echter nogal wat donker, maar dat kan een artistieke keuze zijn. De geluidstrack is een DTS-HD MA 5.1-track die eigenlijk niet zo heel actief is, behalve dan bij de occasionele achtervolging per koets of bij het gejuich van het publiek bij de jaarlijkse cricketwedstrijd.
EXTRA'S
A first look (5:31) biedt een algemene kijk op de reeks, terwijl in The adaptation: with Andrew Davies (3:46) vooral de lof wordt gezongen van de man die de ondankbare taak kreeg om Jane Austens script af te werken. Dan is er nog Regency style and production design (3:36) over de vormgeving van het Victoriaanse tijdperk, en er zijn enkele cross-promotionele trailers van andere reeksen die door PBS worden uitgegeven, waaronder Poldark.

CONCLUSIE

Sanditon omvat drie seizoenen, en vooralsnog de enige manier om deze op Blu-ray te bemachtigen, is de Amerikaanse PBS-versie, die goede geloofsbrieven kan voorleggen.


coverStudio: PBS

Regie: Olly Blackburn, Lisa Clarke, Charles Sturridge
Met: Rose Williams, Theo James, Anne Reid, Kris Marshall, Kate Ashfield, Charlotte Spencer, Crystal Clarke, Lily Sacofsky, Leo Suter, Turlough Convery, Alexandra Roach, Mark Stanley, Matthew Needham, Elizabeth Berrington, Kevin Eldon, Kayleigh-Paige Rees, Mollie Holder, Adrian Rawlins, Sarah Belcher, Tessa Stephens, Rob Jarvis, Adrian Scarborough

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
A

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2019

Leeftijd:
NR

Speelduur:
385 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
841887043205


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Documentaire "A first look"
• Documentaire "The adaptation: with Andrew Davies"
• Documentaire "Regency style and production design"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij