:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AT FIRST SIGHT
AT FIRST SIGHT (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-06-21
FILM
De overstresste Newyorkse architecte Amy Benic (Mira Sorvino) is dringend aan een kuur toe om tot rust te kunnen komen, en in het luxueuze, afgelegen kuuroord Bear Mountains in the middle of nowhere maakt ze kennis met kinesitherapeut Virgil Adamson (Val Kilmer). Virgil is van zijn derde jaar zo blind als een mol, maar weet zich in de kleine besloten gemeenschap zeer goed te behelpen, ook al omdat zijn zuster Jennie (Kelly McGillis) voor hem heeft gezorgd sinds moeder is overleden en vader (Ken Howard) de wijk heeft genomen. Wanneer ze op hem verliefd wordt, verklaren Amy's collega's haar gek, en vooral haar ex Duncan (Steven Weber) is niet echt een steun voor haar. Ondanks alle vooroordelen keert ze terug naar het kuuroord om Virgil terug te kunnen zien.
Op internet heeft ze intussen een artikel gevonden waarin de befaamde chirurg Dr. Charles Aaron (Bruce Davison) zijn onderzoek naar de nieuwste behandelingen voor aandoeningen zoals die van Virgil beschrijft. Ze kan Virgil overtuigen om zich te laten onderzoeken, ondanks het feit dat die daar niet zo happig op is, zeker niet na de talloze onderzoeken die zijn vader hem eertijds heeft laten ondergaan. Ook Jennie wil haar broer ontzien, maar uit liefde voor Amy kiest hij toch voor de operatie. Virgils zicht keert terug, maar omdat hij nooit heeft "leren" zien, is hij functioneel blind: hij springt van schrik weg van zijn eigen schaduw, loopt overal tegen, heeft zichzelf nog nooit in de spiegel bekeken, en is uiteraard compleet analfabeet. De daaruit voortvloeiende therapie legt bovendien nog een zware hypotheek op zijn relatie met Amy, en bovendien blijkt de ingreep minder geslaagd dan eerst gedacht.
Regisseur Irwin Winkler is niet van zijn eerste kleffe drama doodgevallen, en ook de opzet van At First Sight - naar waar gebeurd verhaal - doet denken aan een doorsnee mediocre weekendfilm, waardoor waarschijnlijk de prent aan de box office niet het verhoopte resultaat opleverde. Toch is het een redelijk geslaagde prent, met goede karakteropbouw en zeer menselijke karakterschetsen, zoals Jenny die moeite heeft met haar broer zijn zelfstandigheid te gunnen, nadat ze haar leven noodgedwongen heeft opgeofferd om hem groot te brengen. Gelukkig is de film niet in de eerste plaats een eindeloos gejammer geworden over hoe erg het toch is om blind te zijn, maar focust de plot zich eerder rond de relatie tussen Amy en Virgil, en de vraag hoe ver je in een relatie moet gaan om je partner gelukkig te maken. Hier en daar vervalt het verhaal weliswaar in stukgekauwde clichés, en wordt er al eens een zedenles uitgedeeld - wanneer Virgil bijvoorbeeld een dakloze ziet, en Amy zegt dat we sommige dingen niet willen zien - maar de perceptie van de niet zo alledaagse problemen van een blinde die weer kan zien, waar je zelf nooit zou blijven bij stilstaan, maar die wel steek houden, blijft je als kijker toch twee uur boeien.
Voor het visualiseren van Virgils blindheid heeft de regisseur bovendien enkele aardige fotografische trucjes gebruikt, die het zoete verhaaltje toch een realistische touch geven. Uiteindelijk werkt het geheel aardig, niet zonder een eervolle vermelding voor Val Kilmer, die voor zijn rol zelfs in de leer is gegaan bij een blinde masseur, en de massage-scènes op Mira Sorvino ook nog eens zelf heeft gedaan - maar wie zou dat nu niet doen? Eerlijk! Mira Sorvino acteert overigens ook aardig, maar bereikt nergens de diepgang die Val Kilmer en zelfs Kelly McGillis wél bereiken. Enige echt storende minpunt is de overdreven product placement van een welbekend frisdrankenmerk.

BEELD EN GELUID

In de oertijd bespraken we ooit de dvd, en dat blijkt al meer dan 20 jaar geleden te zijn. Er is dus een mooie Blu-ray van de independent Olive Films, maar die is wel regiogecodeerd. We krijgen een sterk en helder beeld dat mooie natuurlijke maar ietwat bleke kleuren heeft, maar anderzijds ontsierd wordt door enkele printbeschadigingen, die vooral in de opening credits storen. Ook detaillering kon hier en daar beter. Wel prima is de uitstekende DTS-HD MA 5.1-track die ons vooral de beleving van de wereld door de oren van Virgil moet doen ontdekken. Dit wordt zeer subtiel en mooi gedaan, onder meer door al eens een vogeltje in de achterkanalen te laten fluiten, maar ook door de immersieve regenbui die Virgil en Amy verrast, waarbij Virgil uitlegt dat regen voor hem hét middel bij uitstek is om de oppervlakte van de binnenkant van een gebouw in te schatten. Probleem is wel dat deze release geen ondertitels bevat, en u dus net als Virgil bent aangewezen op uw gehoor.

EXTRA'S

De enige aanwezige extra is een bioscooptrailer (2:30).

CONCLUSIE

At First Sight is beter geworden met de jaren, en is een mooi romantisch drama dat nergens te melig wordt, iets waar makers van andere films over gehandicapten wel eens over struikelen. De Blu-ray is barebones en de beeldkwaliteit had iets meer mogen zijn.


coverStudio: Olive Films

Regie: Irwin Winkler
Met: Val Kilmer, Mira Sorvino, Kelly McGillis, Steven Weber, Bruce Davison, Nathan Lane

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
A

Genre:
Romantiek

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1998

Leeftijd:
PG

Speelduur:
129 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
887090114400


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij