:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BREAKING THE WAVES
BREAKING THE WAVES
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-10-03
FILM
In zeven hoofdstukken en een epiloog vertelt von Trier ons hoe de kracht van geloof en liefde alle rituelen overstijgt. Bess (Emily Watson) is een spontane maar naïeve jonge vrouw uit een strenge dorpsgemeenschap aan de Schotse kust. Ze wil trouwen met Jan (Stellan Skarsgård), een arbeider op een olieplatform, maar dat stuit op verzet van de ouderen in het dorp. Uiteindelijk trouwen ze toch, maar hun geluk is van korte duur. Jan moet terugkeren naar het boorplatform. Bess mist haar man enorm en besluit zich te wenden tot God. Ze zal Jan wel terugkrijgen, maar dat loopt niet goed af. Een ongeluk op het boorplatform zorgt ervoor dat Jan verlamd raakt. Hij heeft niet meer de kracht om te overleven, maar Bess kan hem die wel schenken. De liefde tussen haar en Jan is zo intens dat zij volledig ingaat op zijn immorele wensen. Daardoor brengt ze het ultieme offer.

BEELD EN GELUID
De film heeft een 2.35:1-beeldformaat, maar is niet anamorf. De kwaliteit laat veel te wensen over wegens veel beeldruis, stofjes en krassen her en der. De kleuren ogen flets en mat. De manier van filmen (handcamera) en het gebruikte materiaal zorgen ervoor dat het beeld er wat verwaarloosd uitziet. Dat is waarschijnlijk de bedoeling van Von Trier. Het geluid gaat dezelfde richting uit. We krijgen een PCM-audiotrack die wat povertjes klinkt. De achterste kanalen worden (bijna) niet gebruikt, want de film is hoofdzakelijk dialooggestuurd. De dialogen zijn duidelijk verstaanbaar, maar voor de rest valt er aan deze track niet veel te beleven.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's, tenzij je tekstmateriaal over de acteurs, regisseur en prijzen die de film gewonnen heeft als extra's kan bestempelen... neen dus.

CONCLUSIE
Het valt ten zeerste te betreuren dat een dergelijke goede film (soms wat lang, maar goed) op dvd een miserabele behandeling krijgt. Je kan je net zo goed de video aanschaffen. Eerlijk gezegd zou ik al meer dan tevreden zijn met een geslaagde beeld- en geluidstransfer, maar dat is hier niet het geval. Sorry, Prime Time, jullie hebben enkele goede titels, maar die komen niet tot hun recht op jullie dvd's! Jammer.


coverStudio: Prime Time Entertainment

Regie: Lars von Trier
Met: Emily Watson, Stellan Skarsgård, Katrin Cartlidge, Jean-Marc Barr, Adrian Rawlins, Jonathan Hackett (I), Sandra Voe, Udo Kier, Mikkel Gaup, Roef Ragas, Phil McCall, Robert Robertson (I), Desmond Reilly, Sarah Gudgon, Finlay Welsh

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
153 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712806028769


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels LPCM 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Tekstmateriaal

Andere recente releases van deze maatschappij