:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STARGATE SG-1 VOLUME 30
STARGATE SG-1 VOLUME 30
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-09-19
SERIE
Met Volume 30 zitten we al direct aan het voorlaatste volume van het 6e seizoen. De verhaallijn wordt licht onderbroken, want voor één keer krijgen we eens niet te maken met de Goa’Uld of met supervillain Anubis. Enige oude bekenden die we te zien krijgen zijn Brae’tac, Thor en Senator Kinsey.

Disclosure (S6, Ep.17)
Generaal Hammond en het Pentagon worden gedwongen het bestaan van de Stargate kenbaar te maken aan de andere grote wereldmachten. Gebruik makend van de angst dat het Amerikaanse leger teveel macht heeft, stelt Senator Kinsey voor dat Hammond van zijn bevel ontheven wordt en de burgerorganisatie NID de leiding krijgt over het Stargate programma. Maar ook Hammond heeft nog enkele troeven achter de hand...

Forsaken (S6, Ep. 18)
Tijdens een onderzoek op een andere planeet ontdekt SG-1 een neergestort schip met drie menselijke overlevenden, die beweren aangevallen te worden door buitenaardse wezens. Als Carter werkt aan het repareren van de boordcomputer, ontdekt ze dat de drie overlevenden een geheim bewaren dat een heel andere licht op de zaak zou kunnen werpen...

The Changeling (S6, Ep. 19)
Op mysterieuze wijze begint Teal’c de greep op de realiteit te verliezen, als hij wordt achtervolgd door visioenen van een alternatief bestaan waarin hij een normaal mens is. Terwijl zijn paranoia steeds sterker wordt, moet hij vertrouwen op de hulp van zijn oude vriend Daniel Jackson om erachter te komen waar zijn dromen eindigen en waar de realiteit begint.. als die al bestaat?

Memento (S6, Ep. 20)
SG-1 escorteert de X-303 op haar eerste ruimtereis. Wanneer het schip plotseling uit de hyperspace raakt, kan SG-1 niet terugkeren naar de aarde. De enige kans die ze hebben ligt op een nabijgelegen planeet waarvan gedacht wordt dat er zich een Stargate bevindt. Maar O’Neill en zijn team zullen eerst de bewoners van de planeet moeten overtuigen dat ze in vrede komen... een discussie die de planeet op het randje van een burgeroorlog zou kunnen vragen.

Zoals al gezegd krijgen we in deze 4 afleveringen voor de verandering eens niet rechtstreeks te maken met het belangrijkste plot van het 7de seizoen. We krijgen hier 4 zeer hoogstaande afleveringen te zien, die stuk voor stuk pareltjes in de reeks zijn. De 1ste aflevering ‘Disclosure” is op zich een beetje een samenvatting van het vorige seizoen / de vorige seizoenen. Met op het einde een bezoekje van ieders favoriete alien: Thor, “Supreme Commander of the Asguard Fleet”. In “The Changeling” krijgen we dan weer een zeer serieuze aflevering die voor iedere frequente kijker van de serie hilarisch zal zijn... we verklappen niet te veel, maar laat het ons zo stellen dat Christopher Judge, die de rol van Teal’C op zich neemt, in de vorige 5 seizoenen bijeen nog nooit zoveel tekst zal moeten gestudeerd hebben. “Forsaken” en “Memento” zijn dan weer meer actieve afleveringen, waarin we met afstammelingen van de Kelten te maken krijgen en een opstandige generaal die in elke daad van SG-1 een potentiële invasie ziet. Kijkplezier gegarandeerd met dit 30ste volume !

BEELD EN GELUID
Op de beeldtransfer is zeer weinig aan te merken, deze is voor een TV-serie namelijk van een ongekend hoog niveau. Helderheid en contrast zijn optimaal, zwartniveau en schaduwdetail zeer goed. Ook de filmgrain is nu echt tot een zeer klein minimum beperkt. Beschadigingen en compressiefouten zijn al helemaal niet aan de orde. Een beeldtransfer uit de duizend, om het nu maar eens met... beeldspraak te zeggen. Ook wat betreft geluid worden we verwend, de Dolby Digital 5.1 track is zeer dynamisch en zeer goed ruimtelijk gespreid. Er wordt waar nodig volop gebruik gemaakt van de surround speakers en het LFE kanaal. Dialogen klinken steeds helder en mooi gecentraliseerd. Een technisch hoogstaand eindproduct is het minste wat we hier kunnen zeggen.

EXTRA'S
Audio-commentaar op alle afleveringen:
Net als bij de voorgaande volumes van het 6de seizoen krijgen we wederom audio-commentaren bij elke aflevering. De commentaren bevatten zeer weinig stiltes en zijn voldoende informatie. Ook worden er een hele hoop anekdotes verteld, vooral wanneer regisseur Peter DeLuise aan het woord is, is het lachen geblazen.
Disclosure: Don S. Davis, Joseph Mallozzi en Paul Mulli
Forsaken: Andy Mikita en Damian Kindler
The Changeling: Christopher Jugde en Martin Wood
Memento: Peter DeLuise en Damian Kindler

2 Featurettes:
De Stargate Director’s series worden ook op dit 30ste volume verdergezet. Nu krijgen we een Behind the Scenes van The Changeling door Martin Wood en van Memento door Peter DeLuise. Beide featurettes geven een korte blik achter de schermen van deze scifi reeks. Niettemin is wat er verteld wordt wel zeer interessant en weet vooral Peter DeLuise de kijker te boeien.

Beeldbestand Seizoen 6:
Een fraaie collectie episode stills en behind the scenes foto’s. Enkel spijtig dat er geen muziek bij voorzien werd.

Fanclub Spot:
Amanda Tapping nodigt je uit om de Stargate Fanclub online te bezoeken.

Volume 31 Preview:
Voor diegenen die vol ongeduld zitten te wachten op de laatste 2 afleveringen van seizoen 6 zijn er twee trailers voorzien die ons alvast deden hongeren naar meer.

Er is dus een mooi scala aan extra’s aanwezig op deze schijf, wel is het spijtig dat er niet van iedere episode een Behind The Scenes aanwezig is en dat deze niet net dat ietsje langer zijn. De 4 audio-commentaren langs de andere kant vullen deze gaten dan echter wel weer grotendeels op. De schijf zit tot aan de nok gevuld en dat verklaart dan ook wel waarom er niet meer extra’s aanwezig zijn, want dan had men een 2-disc editie nodig gehad, waarop dus op iedere schijf maar 2 afleveringen aanwezig zijn. Dit lijkt ons wat overdreven voor een TV-Serie en daarom kunnen we wel stellen dat deze schijf binnen de beperking qua ruimte op het schijfje prima in extra’s voorzien is.

CONCLUSIE
Een technisch hoogstaande schijf die ook wat betreft inhoud goed scoort. Naast de 4 nieuwe afleveringen krijgen staat de schijf ook vol met een mooi gamma een informatieve extra’s die de fans zeker zullen weten te appreciëren.


cover
Studio: MGM

Regie: diversen
Met: Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don Davis

Film:
9,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
170 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626014355


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Audio-commentaar op alle afleveringen
• 2 Featurettes
• Beeldbestand Seizoen 6
• Fanclub Spot
• Volume 31 Preview

Andere recente releases van deze maatschappij