:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> K'S CHOICE - 10
K'S CHOICE - 10
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-11-13
CONCERT
Onze Belgische trots K's Choice viert z'n tienjarige bestaan en doet dat in stijl. Alhoewel ze onlangs besloten om tijdelijk te stoppen met de groep willen ze de eerste 10 jaar aan K's Choice op een prachtige wijze afsluiten. Dat doen ze door naast een greatest hits album, dat ze simpelweg '10' noemden, ook terzelfdertijd een dubbeldvd met identieke titel op de markt te brengen.

Het is duidelijk dat broer en zus Bettens vele uren meegewerkt hebben aan het samenstellen en verzorgen van deze dvd. Vanaf de eerste minuten merk je onmiddellijk op dat het hier niet om een doorsnee muziekdvd gaat, maar om een echt pareltje die waarheidsgetrouw het volledige eerste decennia van deze succesvolle Belgische popgroep overloopt. De fans (die dit kleinood wellicht reeds geruime tijd in hun rangen hebben) en andere muziekliefhebbers bereiden zich best voor op exclusieve beelden, enorm veel backstagemateriaal alsook de benodigde informatie om volledig op te hoogte te zijn van het reilen en zeilen binnen K's Choice. Hieronder overlopen we even wat er zo allemaal te vinden is op beide discs.

height="225">


De eerste schijf is een volledige historiek, opgesplitst in 4 grote delen plus een intro. In zo'n ruime 150 (!) minuten krijgen we een volledige toer voorgeschoteld van de eerste 10 levensjaren van de band. Er zijn vele interviews met de bandleden en extreem zeldzaam beeldmateriaal te zien, zowel backstage als in de studio. De grote delen na de intro zijn onderverdeeld aan de hand van de vier grote levenscycli (lees: albums) van de band: The Great Subconscious Club (1993-1994), Paradise In Me (1995-1997), Cocoon Crash (1998-2000) en Almost Happy (2001-2003). Allen zijn apart af te spelen of je kan ervoor kiezen het geheel achter elkaar te bekijken.

En dan de tweede schijf: die bevat zowaar een extractie van zestig minuten uit een K's choice concert, opgenomen in de Paradiso te Amsterdam op 9 augustus 2002. Sommige delen van dit concert werden opgenomen door de fans zelf en bovendien bevat het geheel een speciale optie: de keymode-functie. Deze maakt het mogelijk om tijdens het concert, bij het begin van elk nieuw nummer, door een druk op je remote over te schakelen naar een interview over de song met een bandlid naar keuze. Na de onderbreking met het interview gaat het concert gewoon verder waar je gestopt was. Een leuke feature!

height="225">


Volgende songs passeren de revue tijdens het uurtje concert:
Mr. Freeze, Cocoon Crash, Tired, Butterflies Instead, Almost Happy, Another Year, Busy Dad, Hide, Believe, A Sound That Only You Can Hear, Shadowman en Not An Addict.

Alsof dit alles nog niet genoeg was zijn alle vijftien videoclips aanwezig die de band maakte tijdens z'n tienjarig bestaan. Een leuk extraatje is het feit dat er een 'onechte' multi-angle optie hangt aan 'Not An Addict'. Onecht, want het gaat hier in feite om de wisselwerking tussen één van de drie verschillende versies die van deze hit gemaakt werden.

height="225">


De lijst van de muziekvideo's:
Me Happy, I Smoke a Lot, The Ballad of Lea & Paul, Breakfast, Not an Addict, Mr. Freeze, Dad, Believe, Everything for Free, If You're Not Scared (live), Almost Happy, Busy en
Losing You.

Om af te sluiten geven we nog mee dat alle geanimeerde menu's gebaseerd zijn op de welbekende tekeningen van frontman Gert. Fans zullen het fantastisch vinden om Gert's figuren voor de eerste maal tot leven te zien komen.

height="267">


BEELD EN GELUID
Het eerste deel van de dubbeldisc is qua beeld en geluid niet veel soeps, en daar zaten we eerlijk gezegd ook niet op te wachten. We weten dat we te maken hebben met veel extreem zeldzaam beeldmateriaal, meestal opgenomen met een al dan niet digitale camera en het meeste is ook reeds enkele jaren oud. Hierdoor krijgen we meestal een onvast beeld met veel onzuiverheden en grain voorgeschoteld. Geen probleem want in dit geval is de kwaliteit van de inhoud veel belangrijker dan de kwaliteit van de presentatie. Ook de bijbehorende stereotrack breekt niet veel potten maar alles blijft perfect verstaanbaar en daar is het bij dit eerste deel van '10' om te doen.

Disc 2 is van een andere makelij en dat merken we direct bij het concert. Weg is het 4:3 beeld van de eerste schijf en in de plaats krijgen we een mooi anamorfisch 16:9 beeld voorgeschoteld met een aspectratio van 1.85:1. Het is niet altijd even scherp en af en toe merken we dat een fan de camera hanteerde maar de kleuren zijn levendig en printbeschadigingen zijn miniem. Het geluid van dit concert is op zijn beurt beschikbaar in zowel een Dolby Digital 5.1-track alsook in een sublieme DTS-track. Goeie punten op gebied van geluid want de live-ervaring is bij beide tracks nadrukkelijk aanwezig. Het gejoel van het uitbundige publiek wordt door de achterste speakers gestuwd terwijl de drie fronts voor een aangenaam geluidsveld zorgen. De DTS zorgt voor nog iets meer spreiding en krijgt van ons een dikke 9 op 10! Ook alle video’s werden geremastered en zijn beschikbaar in zowel een Dolby Surround, Dolby Digital 5.1- én DTS-track. Opnieuw een bewijs van de zorg die aan deze uitgave werd besteed.

height="267">


EXTRA’S
Het geheel loopt zodanig goed in elkaar en is in die mate op elkaar afgestemd dat het moeilijk is om extra's te onderscheiden van het 'normale' materiaal. We proberen het toch: op de eerste disc aanzien we als extra het 'bewegende fotoboek'. Daar waar andere dvd's een doodnormale galerij bezitten, krijgen we hier een soort van bewegende galerij met allerlei mooie beelden van de band. Als bonusmateriaal op disc 2 selecteren we het hoofdstuk 'side projects': dit is een klein halfuur aan beeldmateriaal die de overige verwezenlijkingen van Gert en Sarah op muzikaal vlak belichten. We krijgen o.a een duet van Sarah met Frank Miller te zien en Gert die samen met een 65-koppig orkest 'Shadowman' ten beste geeft.

CONCLUSIE
Een must voor de K's Choice fan. Een meer dan verzorgde dubbeldvd voor de doorsnee muziekliefhebber. Beeld en geluid krijgen slechts een voldoende, met uitzondering van de muziekvideo's en het concert, die er met prachtige DTS-tracks bovenuit steken.


cover
Studio: Sony Music

Regie: Diversen
Met: Sarah Bettens, Gert Bettens, Jan van Sichem Jr., Koen Liekens, Eric Grossman

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
6,5 (DTS 9)/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
300 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5099720207993


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch & 1.33:1 PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Bewegend fotoboek,
• Side Projects