:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIGHTMARE ON ELM STREET 6, A - FREDDY’S DEAD - THE FINAL NIGHTMARE
NIGHTMARE ON ELM STREET 6, A - FREDDY’S DEAD - THE FINAL NIGHTMARE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-11-24
FILM
Zo goed als alle tieners in Springwood zijn ten prooi gevallen aan de droomstalker Freddy Krueger (Robert Englund). De laatst overgebleven jongeren slagen realiteit en droom door elkaar en verblijven dan ook in de plaatselijke psychiatrische instellingen. Een jongen beseft dat als hij in de inrichting verblijft hij vroeg of laat dan toch nog ten prooi valt aan Freddy. Want Freddy vindt steeds een manier om tot zijn slachtoffers te geraken. De jongen wordt dan opgepakt door de politie, maar hij kan zich niets meer herinneren, zelfs zijn naam niet meer! De politie besluit hem te plaatsen in een inrichting. Dokter Maggie Burroughs (Lisa Zane) besluit de “John Doe” (Shon Greenblatt) te helpen. Als Maggie even later hoort dat de jongen dezelfde dromen heeft als zij, besluit ze samen met John Doe even een kijkje te gaan nemen in Springwood. Maar in Springwood is Freddy Krueger heer en meester…

Het gaat van kwaad naar erger met Freddy Krueger. In de eerste drie delen was hij nog een meedogenloze en afschrikwekkende killer, in deel 4 en 5 had Freddy al meer weg van een mislukte quizmaster (hoewel Walter Capiau - Rad Van Fortuin – of nog erger Jan Theys - De Juiste Prijs - ons toch ook de nodige angst inboezemen!). In Freddy’s Dead: The Final Nightmare, het zesde en zogenaamd laatste deel uit de Nightmare On Elm Street-reeks, gaat men zelfs nog een stapje verder (of moet ik zeggen achteruit?). Want hierin is Freddy niet meer dan een grap, een schaduw, een kinderachtige en flauwe doordruk van zichzelf! Hier is Fred Krueger alle dreiging die hij vroeger over zich had volledig kwijtgespeeld en misschien zou deze zelfs niet misstaan in de nieuwste K3-show, want the kids love him! Het script, dat geschreven werd door Michael De Luca (een hoge piet bij New Line Cinema), hangt met haken en ogen aan elkaar en het is bijna een wonder te noemen dat debutante Rachel Talalay hieruit een fatsoenlijke film kon distilleren. Op het gebied van acteren wordt er met uitzondering van Robert Englund en Lisa - zuster van Billy - Zane (Monkeybone, Dinotopia) wederom zoutloos werk afgeleverd. New Line Cinema had het blijkbaar zelf in de smiezen dat ze maar een gammele film in elkaar hadden gevezen, want er werden diverse gimmicks en trucks verzonnen om het volk toch maar naar de bioscoopzalen te lokken. Zo hadden we het zogezegde einde van de reeks, vervolgens werd de film volgepropt met cameo-optredens (Johnny Depp, Roseanne, Tom Arnold, Bob Shaye, Linnea Quigley en Alice Cooper) en als klap op de vuurpijl werd het einde van de film in 3-D geprojecteerd. Hun opzet slaagde, want deze aanval op het netvlies haalde met zijn 52 miljoen $ aanzienlijk meer geld binnen dan de voorgaande episode. Wat uiteraard de deur openzette naar… u raadt het al… nog meer sequels!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet scherp uit, met een goed contrast en zwartniveau. Ook het schaduwdetail is prima te noemen. De kleuren ogen warm en natuurlijk. De gebruikte print ziet er proper uit, zonder al te dramatische oneffenheden. Soms is er wel wat minieme filmgrain, maar nergens van een dramatisch niveau. Het aanwezige Engelse Dolby Digital 5.1-spoor is een ruimtelijke en dynamische geluidstrack waarbij de surroundkanalen worden aangesproken voor de filmmuziek en geluidseffecten. De dialogen zijn goed te verstaan en storingen of ruis zijn niet aanwezig.

EXTRA’S
Het eerste wat we aantreffen is de originele bioscooptrailer. Ook zijn er enkele korte featurettes aanwezig, waaronder Rachel’s Dream, 3D Demise, 86´d en Hell Raiser. In Rachel’s Dream vertelt regisseuse Rachel Talalay over haar betrokkenheid bij Freddy’s Dead en in 3D Demise gaat ze dieper in op het bekende 3-D einde. Vervolgens krijgen we 86´d en Hell Raiser voorgeschoteld; hierin komen New Line Baas Bob Shaye en Clive Barker, geestelijke vader van die andere bekende horrorreeks Hellraiser, even aan het woord over de Nightmare On Elm Street-films. Erg leuk is dat het bewuste 3-D einde ook aanwezig is in 3-D, maar dan ook erg ondoordacht en slordig van RCV om er geen 3D-brilletje bij te voegen (dat trouwens wel bij de regio 1 boxset zat!). We treffen nog wat informatie aan van de cast en crew en de Jump To A Nightmare-feature geeft je de mogelijkheid om direct bij je favoriete nachtmerrie terecht te komen. Tenslotte zijn er nog wat cross-promotrailers aanwezig voor Bride Of Chucky, Soulkeeper en Hellraiser: Inferno.

CONCLUSIE
Freddy’s Dead: The Final Nightmare is zo mogelijk nog slechter dan de twee voorgaande delen! De technische kwaliteiten zijn in orde en er zijn enkele minieme extra features aanwezig. Enkel en alleen voor de hardcore Freddy-fans dus.


cover
Studio: RCV

Regie: Rachel Talalay
Met: Robert Englund, Lisa Zane, Shon Greenblatt, Lezlie Deane, Breckin Meyer, Yaphet Kotto, Ricky Dean Logan

Film:
2,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
16

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045204068


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Rachel’s Dream
• 3D Demise, 86'd
• Hell Raiser
• 3D einde
• Cast & Crew Info
• Jump To A Nightmare
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij