:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIP EN DAP COLLECTIE DEEL 1
DIP EN DAP COLLECTIE DEEL 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-12-12
FILM
De giraffen Dip en Dap zijn de geesteskinderen van de Twentse tekenares Jet Middag. Voornamelijk om de merchandising-lijn van knuffels, babyspeelgoed, wenskaarten en andere op gang te trekken, werden er ook een achttal animatiefilmpjes gemaakt, die aangekocht en uitgezonden werden door de Avro in Nederland en Ketnet in Vlaanderen.

"Voor mensen van 0 tot 80", zoals op de hoestekst staat, is misschien wel lichtjes overdreven, want de verhaaltjes zijn echt wel op de allerkleinsten gericht. De wereld van Dip en Dap is er waarin beertjes en andere om ter knuffeligste dieren rondlopen, met een bont kleurenallegaartje waar iedere eerstejaarsstudent binnenhuisarchitectuur spontaan krampen van zou krijgen, maar een ideale achtergrond vormt voor peuters en kleuters.

Over de vreselijk ingewikkelde plot volgestouwd met allerlei politieke dubbele bodems, en de talrijke keiharde actie-scènes gaan we niet te veel uitweiden, kwestie van de kijker toch nog een beetje nieuwsgierig te houden. We kunnen al wel verklappen dat Dip en Dap onder meer gaan vliegeren, een zieke beer gaan bezoeken, een verjaardagsfeestje houden, en een lokale supermarkt overhoop halen.

De animatie doet wat simpel aan, en we missen toch wel de magie die van andere kinderreeksen en afgeleide producten zo'n commercieel succes hebben gemaakt, zoals het onverslijtbare Nijntje. Bovendien krijgen we het danig op onze zenuwen van het hysterische lachje dat het handelsmerk van het olijke giraffenduo is, en waarvan elke menu-optie wordt vergezeld. Ouders die er zich over beraden Dip en Dap-knuffels aan te schaffen, kunnen we alvast even aanraden om ook nog even Electronica voor Dummies te raadplegen, hoofdstuk "Hoe saboteer ik geluidschips in kinderspeelgoed".

Maar voor de rest is dit uiteraard schadeloos kindervertier. Animatie is blijkbaar een intense zaak, want de laatste van de acht filmpjes, elk van een vijftal minuten, is dan nog eens een compilatieaflevering met de "hoogtepunten" van afleveringen 1 tot en met 7. Al bij al niet zo'n substantiële DVD, wat de score wat naar beneden trekt. Ach, onze generatie werd zoet gehouden met Tante Terry en Nonkel Bob...

BEELD EN GELUID
Uiteraard kunnen we op het gebied van beeld en geluid hier niet uitpakken met een toppredikaat waarvoor alle state-of-the-art technologie uit de kast wordt getrokken, maar dat is ook nergens voor nodig, vinden we. Er is zoals steeds bij animatie wat interlacing merkbaar, en de scherpte - tja - de beelden zien eruit als tekeningen voor kinderen. Wacht, het zijn tekeningen voor kinderen. Het geluid staat ongecomprimeerd in een Nederlands gesproken PCM-track op de disc, en verteller van dienst is de Nederlandse levende legende Aart Staartjes. Wie verantwoordelijk is voor het hysterische gegibber van de diertjes is ons niet bekend. We dachten even aan Beavis en Butt-head, maar dat bleek een vergissing.

EXTRA'S
Naast een afleveringenselectie en de mogelijkheid om alle filmpjes achter elkaar te spelen, vinden we op de disc ook nog het Dip en Dap-lied terug, waarvan we denken dat die met zijn net geen 30 seconden niet echt de hitparade gaat halen. In de sectie "wie zijn wij?" krijgen we nog eens in net geen minuut het hele Dip en Dap-concept voorgeschoteld. De overige secties bevatten nog uitsluitend fotogallerijen met promo-materiaal, en alhoewel we hier waarschijnlijk weer het verwijt rond onze oren geslingerd gaan krijgen dat we niet met onze tijd mee zijn, en dat kinderen in de maatschappij toch voortdurend bestookt worden met reclame, vinden we een dergelijke marketing toch een beetje te veel in het oog springend voor kinderen van nog geen zes jaar.

CONCLUSIE
Dip en Dap is een animatiereeks van Nederlandse bodem voor de absoluut kleinste DVD-kijkertjes. Waarmee het voornaamste gezegd is. Whoehahahaaa hi hi hi hi nog aan toe!


coverStudio: Lloyd Entertainment

Regie: -
Met: Aart Staartjes

Film:
5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
45 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717344720083


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands PCM Stereo 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Dip & Dap Lied
• Wie zijn Dip & Dap
• Dip & Dap Producten

Andere recente releases van deze maatschappij