:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> U2 - ELEVATION 2001 LIVE FROM BOSTON
U2 - ELEVATION 2001 LIVE FROM BOSTON
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-12-29
CONCERT
Twee jaar ligt U2’s Elevation wereldtournee reeds achter ons en dat het voor de fans genieten was bewijst deze dvd. Het concert dat we te zien krijgen, is opgenomen in een afgeladen sportarena in Boston (USA). Deze wereldtournee staat in schril contrast met voorgaande experimenten zoals Popmart en Zoo TV en toont het “authentieke” U2 zoals wij ze kennen uit de jaren tachtig. Back to basics als je het zo mag omschrijven: een eenvoudig en hartvormig podium met bovenaan vier grote projectieschermen. Geen experimenteel gedoe en geen tierlantijntjes, neen, sober maar degelijk. En zo gaat het concert ook van start. De vier bandleden komen één voor één op het podium en zonder enige sfeerbelichting opent het concert met het nummer Elevation. Halverwege dit nummer barst het concert echt los als plots de spots worden gebruikt. Vanaf dan is het meer dan anderhalf uur genieten geblazen. Bono is nog steeds een enorm podiumbeest en zijn uitstraling straalt van het scherm af. Het hartvormige podium wordt dan ook veelvuldig door hem aangewend om dichter bij de fans te staan. Wat de songs betreft, kan U2 ondertussen uit maar liefst 20 jaar muziek putten, wat dan ook gebeurt. Niet enkel hun recente songs komen aan bod, maar ook klassiekers als onder meer I Will Follow, Sunday Bloody Sunday (waar Bono een voorwerp naar het hoofd geslingerd krijgt), Where the Streets Have No Name en With or Without You (waar Bono een meisje uit het publiek kiest die naast hem mag komen liggen op het podium). Het concert zelf is fantastisch, alleen jammer van de soms te snelle montage. Het maakt het concert met momenten onoverzichtelijk. Regisseur Hamish Hamilton heeft duidelijk iets teveel de MTV-stijl willen kopiëren en bij een aantal songs gaat dit compleet de mist in. Voorts merk je toch ook redelijk wat onscherpe beelden en slechte camerastandpunten. Jammer maar helaas, deze tekortkomingen kosten één puntje in onze eindbeoordeling.

Ondanks het feit dat sommige bronnen gewagen dat niet alle songs van het concert op dvd staan, kan je gedurende 110 minuten toch volop genieten van de volgende tracklist: Elevation, Beautiful Day, Until the End of the World, Stuck in a Moment You Can't Get Out Of, Kite, Gone, New York, I Will Follow, Sunday Bloody Sunday, In a Little While, Desire, Stay (Faraway, So Close), Bad, Where the Streets Have No Name, Bullet the Blue Sky, With or Without You, The Fly, Wake Up Dead Man en Walk On.

BEELD EN GELUID
Met spijt in het hart stellen we vast dat dit concert met een beeldformaat van 1.33:1 gepresenteerd wordt, het originele beeldformaat trouwens. Een concert als dit had veel beter tot zijn recht kunnen komen in een breedbeeldformaat. Maar goed, hierover treuren helpt niet. De beeldkwaliteit van een concert op dit niveau laat wat ons betreft geen professionele indruk na. Naast de onscherpe beelden (zie boven) merk je ook regelmatig wat ruis. De snedige montage toont heel af en toe een licht ghosting effect en maakt dat deze transfer niet altijd optimaal te beoordelen is. Aan het begin van het concert worden eveneens enkele beelden gebruikt uit de camera die in Bono’s zonnebril verborgen zit. Hier merk je wel redelijk wat compressiefoutjes. Positief zijn we dan weer over de kleuren die voldoende warm en natuurlijk overkomen.

De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt over het algemeen vrij goed en krachtig, met een meer dan behoorlijke spreiding over de verschillende kanalen. Zet je het volume voldoende luid kan je de concertervaring in de huiskamer quasi evenaren.

EXTRA’S
Ondanks de interessante vooruitzichten dat deze release over twee discs gespreid wordt, blijkt bij nader inzien dat het bijgevoegde bonusmateriaal slechts één kijkbeurt waard is. Op disc 1 krijgen we naast het concert nog een Making Of (25 min.) voorgeschoteld waarin we getuige zijn hoe de organisatie en opbouw van dit concert verloopt. Regisseur Hamish Hamilton vertelt onder meer hoe vereerd hij wel is om met U2 te mogen samenwerken.

Op disc 2 kan je een deel van het concert herbekijken via de multi-angle optie (12 nummers, 65 min.). Je hebt de keuze uit drie verschillende camerastandpunten: de regiekamer, opnames door een fan voor het podium en de definitieve montage van het concert zoals je die op disc 1 ook terugvindt. De hectische toestanden en het enthousiasme van regisseur Hamilton in de regiekamer spreken het meest tot de verbeelding en zijn zeker wel een kijkje waard, alhoewel de beeldkwaliteit eerder belabberd is.

Op de tonen van Walk On toont de featurette Road Movie (5 min.) in versneld tempo de opbouw en afbraak van het podium en de lichtinstallatie. De bonustracks bevatten volgende nummers: Elevation (uit het concert in Miami maart 2001), Beautiful Day (vanop het dak van een flatgebouw in Toronto mei 2001) en een studio-opname van Stuck in a Moment You Can't Get Out Of (in Dublin september 2000). Vervolgens krijgen we twee teaser trailers van ZOO TV Live in Sydney en Popmart Live in Mexico City, twee concerten die nog niet op dvd verschenen zijn. Tenslotte vinden we nog enkele weblinks, een screensaver, een lijstje met credits, en een boekje met beknopte info en foto’s terug.

CONCLUSIE
U2 laat live een fantastische indruk na en dit concert opgenomen in Boston tijdens hun Elevation-wereldtournee is daar het beste bewijs van! Ondanks de soms te snelle montage hoort deze release zeker thuis in de collectie van elke U2-fan (als dat ondertussen nog niet het geval is).


coverStudio: Universal Music

Regie: Hamish Hamilton
Met: Bono, The Edge, Adam Clayton, Larry Mullen Jr.

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2001

Leeftijd:
E

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
731458654391


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Making Of
• Multi-angle concert
• Road movie
• Bonus tracks
• Trailers
• Weblink en screensaver
• Credits
• Boekje met info en foto’s

Andere recente releases van deze maatschappij