:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KAPITEIN ZEPPOS - SEIZOEN 1 - BELDERBOS
KAPITEIN ZEPPOS - SEIZOEN 1 - BELDERBOS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-01-21
SERIE
Het landelijke Belder heeft sinds kort een nieuwe bewoner bij: de vriendelijke maar afstandelijke Kapitein Zeppos (Senne Rouffaer), die zich altijd weer in het dorp laat opmerken op zijn paard, Filos. Zelfs de nieuwsgierige postbode Gust (Cyriel Van Gent) slaagt er niet in om meer te weten te komen over de mysterieuze nieuweling, die zijn intrek heeft genomen in de prachtige Molenhoeve. De kapitein oefent een bijzondere aantrekkingskracht uit op de jonge Ben Kurrel (Raymond Bossaerts), een wees die bij zijn oma woont, en twaalf stielen combineert met dertien ongelukken. Na een vermeende diefstal waar hij niets blijkt mee te maken hebben, neemt Ben ontslag als loopjongen in de winkel van zijn oom, en de jongen wordt onder de hoede genomen van Zeppos, die hem engageert als detective, en bakkersdochter Rita (Truus Demedts), die maar wat graag zou hebben dat Ben in de bakkerij van haar vader komt werken.


Maar er is inderdaad meer aan de hand dan de aristocratisch ogende Zeppos aan de buitenwereld bekend wil maken. Zijn echte naam is Jan Stephorst, en hij is één van de laatste twee erfgenamen van zijn oom Nico, die het volledig ter ziele gegane domein Belderbos heeft nagelaten. Op Kreta krijgt Zeppos van een man met een pukkel (Vic Moeremans) een absurd hoog bedrag voor zijn erfdeel; zo absurd, dat Zeppos besloten heeft om incognito in Belder zijn intrek te nemen en uit te pluizen wat het vervallen domein zoveel waarde geeft. De tweede erfgename van oom Nico heet Ariane Despinal (Vera Veroft), en ze spant samen met de bende van de pukkel, die geleid wordt door een zekere Baral (Ward De Ravet), om Zeppos zijn erfdeel te ontfutselen. Zeppos is geoloog, en hij komt er al snel achter dat er zich onder Belderbos een gigantische gasbel moet bevinden. Baral, die door Interpol gezocht wordt voor allerlei malversaties met brandstofcontracten, schrikt er zelfs niet voor terug om de kapitein fysiek af te dreigen. Wanneer hij hem probeert te vermoorden, is voor Ariane de maat vol, en kiest zij partij tegen haar voormalige bondgenoot.


Soms, héél soms, krijgen we de indruk dat onze bijdragen aan deze pagina effectief gelezen wordt door de mensen die de dvd-productietouwtjes in handen hebben. Reeds lang klagen wij namelijk steen en been dat er te weinig oude klassiekers uit het VRT-archief hun weg naar dvd zouden moeten vinden, en als het archetypische voorbeeld haalden we dan altijd het jeugdfeuilleton Kapitein Zeppos boven. En ziedaar, de boxset met het eerste seizoen is nu volop verkrijgbaar tegen een vriendenprijsje, en na de talloze heruitzendingen, de fel gesmaakte recente hernemingen in het Antwerpse filmmuseum, de ontelbare keren dat de reeks aan het buitenland is verkocht, en de talloze verzoeken van kijkers om nog maar eens de reeks heruit te zenden, is nu in het kader van 50 jaar televisie de kogel eindelijk door de kerk (of moeten we zeggen door de molen?)


Kapitein Zeppos, naar een scenario van Louis De Groof, was indertijd het paradepaardje van de openbare omroep. Gefilmd met het spectaculaire budget van 5 miljoen frank (wat in 1964 een fortuin was) en op de onmenselijk korte periode van 80 draaidagen heeft de reeks een veelvoud daarvan opgebracht, onder meer door het verkopen van een Engelse dub aan de BBC, die anders nóóit wat niet-Engelstaligs aankochten. Als gevolg hiervan geraakte de gedubde versie verkocht tot in Japan toe, en ook in Nederland werd de (originele) reeks dankzij het keurige taalgebruik een succes; vandaag is er zelfs schijnbaar nog een café in Amsterdam naar onze held vernoemd.


Op deze dvd vinden we de eerste van de drie reeksen van Kapitein Zeppos terug, later herdoopt tot Belderbos. De tweede en derde reeks, De Eglantier en Tweng werden vier jaar later gedraaid, en zijn met elk 8 afleveringen maar half zo lang. Naar hedendaagse normen mag een reeks als Kapitein Zeppos een beetje traag en oudbollig overkomen, de vele avontuurlijke elementen en de goedgekozen thema's waar de reeks aan is opgehangen, zoals de ongeluk brengende vierkante spijker, en - in de tweede reeks - de auto waarmee men door het water kan rijden, maken van Kapitein Zeppos een avonturenreeks waar minstens zoveel volwassenen als jongeren naar keken. Uiteraard zitten er een paar rare kronkels in: zo is de laatste aflevering een compilatie waarin naast de ontknoping nog eens het hele verhaal wordt herverteld. In 1964 waren er echter nog geen video's, en als iemand een aflevering gemist had, kreeg die op die manier alsnog de kans om de stukjes die hij had gezien, in het geheel te kunnen kaderen. De makers sloten elke aflevering bewust af met een cliffhanger: zo is er één aflevering die in het bijzonder de gemoederen onrustig maakte, waarin Zeppos op het einde van de aflevering door zijn aartsvijand Baral in een auto in het kanaal wordt gedumpt. De échte helden overleven natuurlijk zulks, maar zulke plotwendingen gingen in televisiekijkend Vlaanderen niet onopgemerkt voorbij.


Regisseur Senne Rouffaer kroop zelf in de rol van de kapitein, nadat Ward De Ravet eerder verstek moest gaan wegens ziekte, omdat hij toch sowieso elke dag op de set moest zijn. Omdat de rol van Zeppos nogal een fysieke uitdaging is, besloot Rouffaer zijn karakter meer het air van een gentleman-avonturier met een aristocratisch trekje te geven, die eerder zijn toevlucht zal nemen tot een sabel dan zich te verlagen tot een ordinaire knokpartij. Ward De Ravet, die in postuur totaal geen gelijkenissen met Senne Rouffaer vertoont, werd halverwege de reeks dan wél heropgevist als de schurk Baral, een rol die hem ook op het lijf geschreven is.


Maar wat verklaarde nu het succes van de reeks? De herkenbaarheid? Toegegeven, we lopen niet allemaal met James Bond-achtige gadgets in onze binnenzak, en we zijn al evenmin rijkgeërfde grootgrondbezitters die onze verplaatsingen enkel per paard of per 4x4 doen, en tussen de soep en patatten voor amateur-detective spelen. Toch staat het fictieve dorpje Belder model voor vele gelijkaardige dorpjes in de jaren '60, en zijn de nevenfiguren, zoals de roddeltantes, de winkelier en uiteraard de archetypiche facteur - overigens zeer mooi vertolkt door Cyriel Van Gent - erg herkenbaar. Uiteraard al even legendarisch als de reeks is de welbekende molen van Zeppos, die in werkelijkheid in O.L.V.-Lombeek ligt, maar nu in privé-handen is overgegaan. Wat jongeren vooral zal hebben aangetrokken is de rol van de sympathieke loser Ben Kurrel, en het is dan ook een handige zet geweest van de makers dat we de wereld van Kapitein Zeppos door zijn ogen leren kennen.


Kapitein Zeppos heeft hoe dan ook een hele generatie jeugdfeuilletonmakers gevormd, en pakweg de twintig jaar na de originele reeks werd er geen jeugdreeks meer uitgebracht, of die werd prompt als toetssteen vergeleken met Kapitein Zeppos. Verder zien we in de reeks piepjonge versies van acteurs en actrices als wijlen Jan Reusens, Dora Van der Groen, Jacky Morel en Ivo Pauwels opduiken. De grootste troef van de reeks is natuurlijk de klasse-vertolking van Senne Rouffaer, getuige daarvan is ongetwijfeld het feit dat de brave man tot op vandaag de dag, veertig jaar later dus, zich niet op straat kan vertonen zonder met kapitein te worden aangesproken.


Volgens de bijgaande flyer heeft Bridge nog plannen om ook de volgende reeksen op dvd uit te brengen: Johan en de Alverman, De Paradijsvogels, Heterdaad, Wij Heren van Zichem, W817, Fabian Van Fallada, Schipper Naast Mathilde (of wat daarvan over is, want die uitzendingen gingen meestal live en er is bijzonder weinig beeldmateriaal van over), alsook de films Boerenpsalm, Het Gezin van Paemel, De Leeuw Van Vlaanderen en Rolande Met de Bles. Tevens worden eerlang uitgebracht: Windkracht 10 serie 2, Flikken serie 4 en de drie Urbanus-films Hector, Koko Flanel en De Zevende Hemel. Vermits onze suggesties toch blijkbaar altijd worden opgevolgd, mogen we dan nu hier even de tweede en derde reeks van Kapitein Zeppos voorstellen?

BEELD EN GELUID
Het beeldmateriaal uit 1964 is speciaal voor deze release én voor de heruitzendingen op de VRT in het kader van 50 jaar televisie gerestaureerd. Niettemin zijn er heel wat printbeschadigingen te bespeuren, waaronder één hele grote en storende in aflevering 11, De Roos Van Jericho. Verder hebben we op heel wat plaatsen opgemerkt dat de muziek vals klinkt door de niet constante snelheid waar deze mee wordt afgespeeld. De dialoog is niet altijd even duidelijk, maar er is een Nederlands ondertitelingsspoor voorzien. De Engels gesproken stukken met Boormeester Post worden sowieso ondertiteld. Goede cijfers op technisch vlak kunnen we voor deze release niet uitdelen, maar rekening houdend met de ouderdom van de reeks, vermoeden we toch dat U de keuze heeft tussen deze Zeppos of helemaal geen Zeppos, en dan kiezen we uiteraard voluit voor het eerste. Het zwart-witbeeld geeft voldoende contrast, en in sommige scènes, zoals die waarin Ariane Despinal wordt achtervolgd in een flatgebouw door iemand van de bende van Baral, is er redelijk veel detail merkbaar. De niet altijd even constante belichting is echter ook een euvel dat we maar op rekening van de ouderdom van de reeks zullen schrijven.


EXTRA'S
Bridge Entertainment heeft ons aangenaam verrast door een mooie selectie aan extra's aan de eerste disc toe te voegen. Eerste featurette is een 20 minuten durende kortfilm, "Kurrel en Co.", een werkstuk van een student van het RITS, Ludovic Beun, waarin die een fictieve eerste aflevering heeft geschoten met de belevenissen zoveel jaren later beschrijft van Ben en zijn (dan volwassen) kinderen die een detectivebureau uitbaten. Naast een gastrol van Senne Rouffaer als de kapitein zelve en producent Bert Struys als opa, zien we hierin onder meer acteur Matthias Sercu en actrice Tine Reymer (Sedes en Belli). In een tweede featurette wordt Senne Rouffaer bij Ben Crabbé in het programma Nieuwe Maandag gedurende 18 minuten op de pijnbank gelegd. Met een fragment uit het showbizzprogramma De Rode Loper van 4 minuten wordt bewezen dat wanneer Senne Rouffaer een school bezoekt, de kinderen vandaag ook nog altijd Kapitein Zeppos kennen. Nogmaals Ben Crabbé dan in een 2 minuten durend fragment uit Ben En De Belgen, waarin deze Bob Van Buren, de Nederlandse uitbater van Café Zeppos opzoekt. Deze fragmenten zijn in het originele anamorfische formaat uitgevoerd. Tot slot vinden we trailers voor de pas op dvd uitgebrachte film Zaman en de eerlang te verschijnen VRT-jeugdreeks Johan en de Alverman. Op de koop toe heeft elke disc een play all-functie.

CONCLUSIE
Om de voor de hand liggende redenen technisch geen hoogvlieger, maar wél een lang geanticipeerd stukje televisiegeschiedenis, én leuk om na al die jaren nog eens te bekijken.


cover



Studio: Bridge Entertainment

Regie: Senne Rouffaer
Met: Senne Rouffaer, Raymond Bossaerts, Vera Veroft, Truus Demedts, Vic Moeremans, Ward De Ravet, Cyriel Van Gent, Dora Van der Groen

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
3/10

Beeld:
4/10


Regio:
0

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1964

Leeftijd:
AL

Speelduur:
+- 450 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983459502


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Vlaams
Extra's:
• Korte film "Kurrel en co"
• Interview met Senne Rouffaer
• Featurette "Kapitein Zeppos op schoolbezoek"
• Featurette "Café Zeppos"
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij