:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CSI CRIME SCENE INVESTIGATION, SEIZOEN 2.1-12
CSI CRIME SCENE INVESTIGATION, SEIZOEN 2.1-12
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-01-29
SERIE
Een tijdje geleden kreeg uw nederige dienaar zijn eerste porties CSI toegediend ergens hoog in de wolken, meerbepaald tussen San Francisco en New York. Het kleine schermpje waarmee ik het moest stellen (15 op 8 cm lijkt me een realistische schatting) kon de pret niet bederven, meer nog, vanaf deze eerste momenten werd ik een onvoorwaardelijke fan van deze razend knappe crime serie. Nodeloos te zeggen dat de vlucht gerust nog wat langer mocht duren teneinde nog wat meer afleveringen te bekijken.

Begin jaren ’90 was de kwaliteit van de meeste Amerikaanse televisie programma’s niet om naar huis over te schrijven. Vooral sinds (eind jaren ’90) een aantal heel succesvolle en door de critici gesmaakte programma’s werden ontwikkeld door het betaal station HBO is er echter een kentering aan de gang. De evolutie is duidelijk merkbaar: vroeger werden de meeste televisie programma’s gezien als een toevluchtsoord voor filmsterren die niet meer in Hollywood aan de bak kwamen. De laatste jaren merken we echter dat meer en meer acteurs er bewust voor kiezen om zich te binden aan een (prestigieuze) televisieserie. Aan de andere kant is het ook zo dat verschillende televisieseries voor bepaalde sterren fungeren als springplank om terug opgevist te worden door de grote filmstudio’s (denken we maar aan Kiefer Sutherland wiens carrière opnieuw werd gelanceerd dankzij 24). Heel wat mensen die meewerken aan CSI hebben trouwens al ruimschoots hun strepen verdiend in Hollywood. Executive Producer Jerry Bruckheimer is verantwoordelijk voor een hele resem box office hits zoals Pirates of the Carribean, The Rock en Top Gun. William Petersen (Manhunter, The Contender) en de rest van de cast waren al te zien in heel wat speelfilms de laatste jaren.

Ondergetekende durft dan ook gerust toe te geven de laatste jaren een fikse verslaving ontwikkeld te hebben aan fantastische programma’s als The Sopranos, 24, The Shield, Six Feet Under en ook CSI. Op de momenten dat CSI in Amerika wordt uitgezonden staat de show bijna voortdurend helemaal bovenaan in de lijst van best bekeken programma’s. CSI heeft dan ook alles wat men van een moderne, steengoede televisieserie mag verwachten: een bij momenten flitsende montage, sympathieke en interessante personages, ijzersterke scenario’s en acteerprestaties om vingers en duim af te likken. Een ander sterk punt van CSI is dat nieuwe kijkers op elk moment op de trein kunnen springen: er lopen een aantal lijnen doorheen de serie (meer informatie over het verleden en het privé leven van de hoofdpersonages) maar op zich is het niet nodig om de vorige aflevering gezien te hebben om volop te genieten van om het even welke aflevering. De verschillende afleveringen staan dus met andere woorden los van elkaar. Tijdens bijna elke aflevering van 42 minuten worden 2 misdrijven onderzocht en opgelost. Na het succes van het eerste seizoen werden duidelijk meer middelen vrij gemaakt voor de opnames van het tweede seizoen. Niet alleen werd er meer geïnvesteerd in de locaties en bij momenten nog beter uitgewerkte scenario’s, maar bijvoorbeeld ook in de muziek die tijdens dit tweede seizoen is te horen, poppy nummers van bands als Hooverphonic en Filter passeren de revue. De rechten op deze nummers zijn duurder dan de speciaal voor deel 1 opgenomen tunes. Het succes van CSI is dermate groot dat er na de spin-off CSI Miami ook plannen zijn voor CSI New York.

De hoofdrollen in CSI zijn weggelegd voor het forensisch team van Gil Grissom (William Petersen) dat naast Grissom bestaat uit Catherine Willows (Marg Helgenberger), Warrick Brown (Gary Dourdan), Nick Stokes (George Eads), en Sara Sidle (Jorja Fox). Grisom en zijn medewerkers hebben samen met Jim Brass (een inspecteur bij moordzaken die vroeger ook nog deel heeft uitgemaakt van CSI) als taak om op zoek te gaan naar de daders van allerlei misdrijven die gepleegd werden in Las Vegas en omgeving. De nadruk van de serie ligt niet zozeer op de misdaden zelf maar wel op het onderzoek ernaar. Het team van Grissom beschikt over alle mogelijke middelen om hen te helpen bij het oplossen van de misdrijven waarmee ze te maken krijgen. Na het zien van CSI zou men haast geloven dat de perfecte misdaad niet bestaat.

BEELD EN GELUID
Wij waren heel blij te kunnen vaststellen dat het beeld van dit tweede seizoen nog een stuk beter is dan bij het eerste seizoen. Niet alleen krijgen we ditmaal een anamorfisch 1.78.1 transfer (seizoen 1 was 1.33.1) maar ook konden we vaststellen het beeld over het algemeen wel een stuk minder grain bevat dan bij de 2 vorige boxen van seizoen 1. Tussen de verschillende afleveringen is er wel nog bij momenten een verschil in beeldkwaliteit waar te nemen maar over het algemeen kunnen we erg tevreden zijn. Contrast, zwartniveau, minder grain… wij hebben absoluut geen reden tot klagen. Ook door de geluidskwaliteit van deze box werden we aangenaam verrast. Het geluid is ditmaal DD 5.1, iets wat we alleen maar kunnen toejuichen. CSI blijft weliswaar een tv serie die het vooral moet hebben van dialogen in plaats van actie maar het valt toch niet te ontkennen dat de surround effecten zeker een serieuze bijdrage leveren tot de sfeer en de spanning.

EXTRA’S
Bij de 2 boxen die werden uitgebracht voor het eerste seizoen werden we niet onmiddellijk verwend met extra’s. Ook nu blijven wij na het bekijken nog gulzig naar meer maar we zijn toch verheugd u te kunnen meedelen dat op het gebied van extra’s (net als bij geluid en beeld) vooruitgang is geboekt.

- Cast & crew feature: ondermeer de belangrijkste veranderingen tussen seizoen 1 en 2 komen hier aan bod.

- Behind the scenes of CSI

- CSI set walk-through: info over de toestellen die door de CSI crew gebruikt worden.

- Audiocommentaar: bij drie aflevering krijgen we de kans om het audio commentaar te beluisteren. Naast een regisseur en een aantal producenten komt ook acteur Gary Dourdan aan het woord.

Verder krijgen we ook nog een videoclip en trailer te zien.

CONCLUSIE
CSI is simpelweg één van de beste tv series die de laatste jaren werden gemaakt : scenario’s waar geen speld is tussen te krijgen, solide acteerwerk en emmers vol spanning maken van deze serie een must buy. Indies entertainment heeft met CSI een echte topserie in huis en het doet ons dan ook plezier dat hun CSI dvd-release ons op alle fronten weet te overtuigen.
Allen naar de winkel!cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Danny Cannon, Richard J. Lewis, Thomas J. Wright
Met: William Petersen, Marg Helgenberger, Gary Dourdan, George Eads, Jorja Fox
Paul Guilfoyle


Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
497 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714025511459


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cast & crew feature,
• Behind the scenes of CSI,
• CSI set walk-through,
• Audiocommentaren,
• Muziekvideo,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij