:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALIAS - SEIZOEN 1
ALIAS - SEIZOEN 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-02-11
SERIE
Sydney Bristow (Jennifer Garner) werkt als spionne voor SD-6, een geheime afdeling van de CIA. Enige voorwaarde die er aan haar werk gesteld wordt is dat er nooit met iemand over gepraat wordt. Sydney kan het echter niet verbergen en vertelt haar verloofde Danny alles over SD-6 en haar activiteiten als spionne.

Wanneer ze op een dag thuiskomt is Danny dood, zonder twijfel vermoord door SD-6 in opdracht van haar baas Arvin Sloane (Ron Rifkin). Uitzinnig van woede keert ze zich tegen haar werkgevers en komt bij de CIA terecht. Daar komt ze te weten dat SD-6 geen afdeling is van de CIA, maar deel uitmaakt van de geheime organisatie “The Alliance of 12” genaamd die handelt in alles waar geld aan te verdienen valt, wat ook de kost daarvoor mag zijn. Sydney besluit om als dubbelagent voor de CIA te gaan werken. Haar contactpersoon wordt agent Michael Vaughn (Michael Vartan) en samen zetten ze een plan op om SD-6 en op lange termijn de Alliance of 12 ten val te brengen.

Sydney gaat terug naar SD-6 en zet er haar werk voort. Het enige verschil is dat ze nu tegen iedereen, waaronder ook haar SD-6 partner Marcus Dixon (Carl Lumbly) die nog steeds voor de CIA denkt te werken, moet liegen over haar echte beweegredenen om bij SD-6 te blijven. De enige persoon die ze nog kan vertrouwen blijkt haar eigen vader te zijn die ook voor SD-6 werkt en ook een dubbelagent voor de CIA blijkt te zijn. Dat loopt in het begin niet echt van een leien dakje, want de relatie tussen beidende is op zijn minst verzuurd.

Het was al een tijdje geleden dat er nog eens een serie in de stijl van Alias gemaakt werd. Het resultaat mag er dan ook wel wezen. De serie is een smaakvolle combinatie geworden van actie, avontuur, humor en drama. De opbouw van de afleveringen is trouwens erg beredeneerd, want zonder de volgende aflevering gezien te hebben, weet je niet hoe de missie afloopt. De algemene verhaallijn is boeiend, want er is voor een mooie historisch onderbouwde rode draad gezorgd. We kunnen Alias dus aanbevelen aan iedere fan van actie- en/of avonturenseries.

BEELD EN GELUID
Alias heeft van Buena Vista een zeer goede beeldtransfer meegekregen op dvd. Scherpte, helderheid, contrast, zwartniveau en schaduwdetail, allemaal zijn ze nagenoeg perfect en dat maakt van deze serie een plezier voor het oog. Bovendien is er geen sprake van printbeschadigingen. Maar aangezien we toch nog even willen muggenziften, toch nog even meegeven dat er heel sporadisch een minimale hoeveelheid posterisatie op te merken valt. Dit is kort samengevat een transfer om jaloers op te zijn.
Ook over het geluid valt er niet te klagen, alles is ruisvrij en de dialogen zijn zeer goed te verstaan. De ruimtelijke spreiding is in orde maar hierbij valt ons wel één ding op : de muziek bevindt zich enkel in de frontkanalen en niet in de surround. Tweede en overigens laatste minpunt (weegt nog het zwaarst door in de quotatie) is het totaal ontbreken van subwooferactiviteit. Dit kanaal wordt gewoon niet (actief) gebruikt. Niettegenstaande toch nog steeds een zeer degelijke Dolby Digital 5.1-track.

EXTRA’S
4 Audiocommentaren
Voor de audiocommentaren bij de afleveringen Truth Be Told, So It Begins, Q&A en Almost 30 Years zijn leden van cast en crew opgetrommeld om hun bijdrage te leveren aan één of meerdere commentaren. Het resultaat is uitermate geslaagd en maakt dat de audiocommentaren zeker en vast het beluisteren waard zijn.

TV-Spots
De naam zegt het al, TV-Spots voor een aantal afleveringen.

Gag Reel
Een korte montage van de bloopers die blijkbaar veelvuldig voorkomen.

Deleted Scenes
Zes scènes uit verschillende afleveringen die de eindstreep niet gehaald hebben.

Draaiboek van de pilot
In deze featurette word je door het hele productieproces van de pilootaflevering van de serie geleid met commentaar van bedenker JJ Abrams. Een zeer interessante extra die zeker het bekijken waard is.

Stunts uit de eerste hand
Wie meer wil weten over de stunts in de serie moet zdeze featurette bekijken. Er wordt vrij uitgebreid ingegaan op de manier waarop al de stunts tot stand kwamen. Het is trouwens verbazend hoeveel stunts Jennifer Garner trouwens voor eigen rekening nam (waarschijnlijk tot groot ongenoegen van haar verzekeraar).

Videogame Alias trailer
Vooruitblik op seizoen 2

CONCLUSIE
Alias is een aanrader van formaat, zowel op het vlak van inhoud als wat betreft de kwaliteit van de dvd. Enkel de extra’s hadden wat uitgebreider mogen zijn. Misschien een tip voor seizoen 2?


cover
Studio: Buena Vista

Regie: J.J. Abrams, Ken Olin, Mikael Salomon, Harry Winer, Daniel Attias, Jack Bender, Perry Lang, Tom Wright, Davis Guggenheim, Craig Zisk, Barnet Kellman
Met: Jennifer Garner, Ron Rifkin, Michael Vartan, Victor Garber, Bradley Cooper, Carl Lumbly, Kevin Weisman en Merrin Dungey

Film:
9,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
1080 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711875961830


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• 4 Audiocommentaren
• TV-Spots
• Gag Reel
• Deleted Scenes
• Videogame “Alias”-trailer
• Vooruitblik op seizoen 2
• Draaiboek van de pilot
• Stunts uit de eerste hand

Andere recente releases van deze maatschappij