:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DUMB AND DUMBERER: WHEN HARRY MET LLOYD
DUMB AND DUMBERER: WHEN HARRY MET LLOYD
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-03-10
FILM
Zowel Jim Carrey als Jeff Daniels, de enige echte Lloyd en Harry uit het originele en uiterst amusante Dumb & Dumber, waren wegens uiteenlopende redenen niet meer te vinden voor een sequel. De op geld beluste studiobonzen zagen logischerwijze nog steeds dollar-mogelijkheden in het uitmelken van het origineel en kwamen dan maar op de idee om een prequel te maken.

Voor de moeilijkste opdracht rond dit project stonden wellicht de mensen van de casting. Zij moesten op zoek naar enerzijds look-a-likes van Jim en Jeff, maar op de koop toe moesten die twee jonge bekkentrekkers in staat zijn om de puberversies van Lloyd en Harry tot leven te brengen. Zowaar geen gemakkelijke opdracht als u het ons vraagt. Verbazingwekkend genoeg vond men twee levensechte jonge versies van deze personages in een zekere Eric Christian Olsen (Lloyd) en Derek Richardson (Harry). Het is vooral Olsen die volledig de show steelt als Lloyd en als het ware kan doorgaan voor een zoon van Jim Carrey. Deze tiener is niet alleen begiftigd met het betere plastieken smoelwerk, ook z'n gedragingen en fysieke gelijkenis met Carrey en het Lloyd-karakter zijn verbluffend.


Het verhaal blijkt na een eerste kijkbeurt enorm ondergeschikt aan de humor en de fysieke presentatie van de twee hoofdrolspelers. We hadden eigenlijk niks anders verwacht aangezien het flinterdunne plot van het origineel juist zorgde voor een perfekte omkadering en uitvergroting van de onnozele Harry- en Lloydkarakters. Aan het begin van de film zien we hoe de twee schoolmakkers, na een nogal pijnlijke ontmoeting, beste vrienden worden. Al gauw komt er een plot, of iets dat er in de verte op lijkt, tot leven wanneer de direkteur van de school samen met een collega het plannetje smeedt om een richting voor minder begaafde studenten op te richten en zo de sponsoring van de staat in hun zakken te steken. Twee leerlingen die hier uitermate in aanmerking voor komen zijn natuurlijk de niet zo bijster snuggere Harry en Lloyd. Algauw stellen verscheidene andere leerlingen zich kandidaat als blijkt dat men in deze richting gedurende een volledig jaar geen huiswerk dient te verrichten. Jessica, de snuggere schoolreporter, gaat op onderzoek uit en ruikt algauw onraad als ze ook de slimmere studenten ziet aansluiten bij de klas voor minderbegaafden.

Een plot dat zich zo kort laat samenvatten kan niet veel voorstellen, en dit is hier dan ook niet het geval. Geen nood echter, de film focused zich genoeg op Harry en Lloyd. En inderdaad, ze leerden bij in de loop van de jaren, want ze zijn zowaar nog 'dumberer' dan hun volwassen evenbeelden. De grappen en grollen volgen zich elkaar in een sneltempo op en het moet gezegd, we hebben het toch een paar keer uitgeproest van het lachen. Een goed teken dus, want gezien de niet zo malse kritieken die deze film te slikken kreeg, hadden wij ons voorbereid op het ergste. Ferm overdreven die kritieken dus want dit is af en toe gewoon hersenloos goeie humor met twee jonge acteurs die hun kans kregen en ze met beide handen gretig aannamen. Het mag dan wel niet de briljantste komische film ooit zijn, Harry en Lloyd zijn terug. Onnozeler, grappig en vooral: jonger dan ooit.


BEELD EN GELUID
Bijna referentiekwaliteit op beeldvlak hier met een prachtig uitgebalanceerd breedbeeld dat afklokt op een aspectratio van 1:85.1. We konden geen oneffenheden of compressiefouten bespeuren in de print en ook de kleuren zijn levendig en warm. Er gaat een puntje van de score af omwille van enkele gevallen van grain, maar dit bleef héél sporadisch.

Meer en meer krijgen we de indruk dat films die het niet echt nodig hebben desalniettemin een 'geforceerde' 5.1-mix met zich meekrijgen. Dit om toch maar kost wat kost het 5.1-logo achteraan op de hoes te laten prijken. Een 5.1 is per definitie beter dan een 2.0, zegt u ? Nee dus, want dit is opnieuw een voorbeeld van een film die niks aan meerwaarde krijgt door z'n flauwe, ongeïnspireerde 5.1-mix. Beter nog: mensen met een deftige HT-installatie kiezen best voor de de bijgeleverde Dolby Surround-track want die klinkt solider, rechtlijniger en zuiverder dan z'n 5.1-broertje.


EXTRA'S
Het mag hier dan wel gaan om een geflopte komedie, het aantal extra's liegen er niet om. Beginnen doen we met "Casting the Perfect Dummies". Een interessante extra van zo'n 25 minuten die ons een beter zicht geeft op het castingsproces, één van de belangrijkste en meest onderschatte aspekten van het filmproces. "Dumb and Dangerous" is een korte making of, die je in combinatie met het audiocommentaar van het drietal Miller, Richardson en Olsen, meer dan voldoende behind-the-scenes informatie geeft over deze Dumb and Dumberer. Er werden 9 verwijderde scènes bijgevoegd met opnieuw optioneel commentaar door het olijke drietal Miller, Richardson en Olsen. Sommige scènes mochten van ons zelfs de finale cut van de film gehaald hebben. Er zijn nog een aantal bloopers aanwezig alsook een paar bioscooptrailers. De 11 easter eggs zijn zodanig opvallend (en ja hoor, het zijn echte paaseieren waar je moet op klikken) dat we zelfs niet van easter eggs kunnen spreken en we plaatsen ze dan ook gewoon tussen de extra's. Dit waren de 'normale' extra's. Hiernaast krijgen we nog een paar onnozelheden voorgeschoteld die we moeilijk tussen het gewone bonusmateriaal kunnen opnemen. De beginscènes van de film krijgen drie verschillende beeldformaten (o.a de pillow-mode: je mag gerust met je hoofd op je kussen gaan liggen, het beeld komt toch in een hoek van 90 graden op je af) en tussen de geluidsopties zit er een Scottish-mode (sheit !). Naast het gewone audiocommentaar zijn er op de koop toe nog 2 korte ludieke commentaarsporen. Een pluim voor RCV dat ze dit alles voorzagen van Nederlandse ondertiteling. En op de koop toe heeft de dvd een paar van de meest uitgebreide geanimeerde menu's die we ooit zagen.


CONCLUSIE
Een draak van een film die half gered wordt door de bij wijlen amusante acteerprestaties van de jonge, enthousiaste komieken Eric Christian Olsen en Derek Richardson. De technische presentatie werd verzorgd, buiten een overbodige 5.1-track. Ook de liefhebbers van extra's blijven zeker en vast niet met lege handen achter.


cover
Studio: RCV

Regie: Troy Miller
Met: Eric Christian Olsen, Derek Richardson, Cheri Oteri, Luis Guzmán, Elden Henson, William Lee Scott, Mimi Rogers, Eugene Levy

Film:
7/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
11086 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045204914


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 2 Featurettes
• Audiocommentaar
• Bioscooptrailers
• 11 Easter Eggs
• 9 verwijderde scènes
• Bloopers
• 2 ludieke audiocommentaren
• Schotse openingsscène
• 3 verschillende beeldweergaven van de openingsscène

Andere recente releases van deze maatschappij