:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CELL, THE
CELL, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-08-24
FILM
Ze zijn op één hand te tellen, regisseurs die de commerciële Hollywood-fabriek weten te ontlopen en met een gewaagde productie voor de dag komen. Tarsem Singh is zo'n regisseur. Op het eerste gezicht lijkt The Cell een thriller waarin men jacht maakt op een gestoorde seriemoordenaar. En dat is ook zo, maar de omkadering waarin dat gebeurt is niet zo alledaags. Kinderpsychologe Catherine Deane (Jennifer Lopez) kan via speciale apparatuur binnendringen in de geest van patiënten. Deze methode wordt door FBI-agenten Novak (Vince Vaughn) en Ramsey (Jake Weber) ingeroepen om een slachtoffer van de ondertussen in coma verzeild geraakte seriemoordenaar Carl Stargher (Vincent D'Onofrio) op te sporen. Het ontvoerde meisje is nog in leven en Catherine zal de geest van Stargher proberen binnen te dringen in de hoop de schuilplaats te achterhalen. Dat is echter de start van een bizarre, vreemde en bijwijlen angstaanjagende trip in de geest van Stargher. Hier onderscheidt de film zich van andere thrillers. Visueel is het verbluffend en tegelijkertijd geflipt wat Singh ons presenteert, hij leidt de kijker als het ware doorheen hallucinante nachtmerries en nooit geziene droomlandschappen. Singh maakt bij momenten gretig gebruik van zijn ervaring als videoclipregisseur, wat goed tot zijn recht komt in de soms snedige montage. Desondanks zit het inhoudelijk niet helemaal snor, want de karakters zijn niet volledig uitgewerkt. Een beetje meer diepgang had hier best gemogen.

BEELD EN GELUID
The Cell heeft op deze dvd een anamorf 2.35:1-beeldformaat dat er oogstrelend uitziet. De visuele hoogstandjes van regisseur Singh komen goed tot hun recht. Het beeld bevat heel veel detail en scherpte, is heel helder en zuiver, en heeft een uitstekend contrastniveau. Kleuren ogen warm en natuurlijk. Gedurende enkele ogenblikken is het beeld wat overbelicht, maar dat zal waarschijnlijk wel de bedoeling zijn. De Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) klinkt voortreffelijk en maakt perfect gebruik van de aanwezige kanalen. De sfeervolle muziek van Howard Shore wordt mooi gespreid, terwijl dialogen nergens overstemd worden en klaar en duidelijk uit het center kanaal weerklinken. De lage tonen gaan niet zo heel diep door, maar ze bieden meer dan voldoende ondersteuning. De surround kanalen worden aangesproken voor de geluidseffecten; voornamelijk de droomsequenties bevatten nogal akelige effecten.

EXTRA'S
Een heleboel extra's sieren deze nagenoeg perfecte dvd. De hoofdmenu's hebben een breedbeeldformaat, zijn geanimeerd en worden vergezeld van muziek uit de film. De onderliggende submenu's zijn statisch. Audiocommentaar door regisseur Tarsem Singh: nog nooit eerder is het gebeurd dat we een audiocommentaar vroegtijdig hebben stopgezet. Singh ratelt als een bezetene en bij momenten versta je geen woord van wat hij vertelt, een beetje te wijten aan zijn Indisch accent ook. De track krijgt geen ondertitels en dat is een enorm gemis. er is de Geïsoleerde soundtrack van componist Howard Shore, er zijn Verwijderde scènes: vijf geschrapte scènes en drie uitgebreidere scènes met of zonder audiocommentaar van de regisseur. De originele opnames krijgen gele Nederlandse ondertitels (niet uitschakelbaar); de audiocommentaar wordt niet ondertiteld.

Behind the scenes: Style as substance - Reflections on Tarsem (12 min.): een korte documentaire waarin we aan de hand van interviews met cast en crew meer te weten komen over regisseur Tarsem Singh. Visual Effects Vignettes (22 min.): multi-anglefeature waarin je een keuze kan maken uit zes verschillende korte filmpjes die de speciale effecten uit de film belichten; met commentaar van Kevin Haug, Michelle Burke en Richard Baily. Interactieve features: Empathy Test (test van je emotionele IQ) en Brain Map (uitleg over de werking en indeling van de hersenen). Er is nog een Bioscooptrailer en een Teaser Trailer, beide in Dolby Digital 5.1 (448 kbps), er zijn Filmografieën, dvd-credits: deze optie kan je selecteren via het New Line logo op het scherm van de special featuresen ten slotte RCV-dvd-trailers: het steeds wederkerend lijstje van overige RCV-titels beschikbaar op dvd.

Alle extra's (behalve de audiocommentaar) worden voorzien van Nederlandse ondertitels, en net als tijdens de film zijn die ook hier niet uitschakelbaar.

CONCLUSIE
Een geslaagde film waarin Singh en zijn specialeffectsteam een ware pracht qua decors en landschappen op het scherm weten te toveren. Op technisch vlak voldoet de dvd aan de hedendaagse eisten. Een aanrader.


cover
Studio: RCV

Regie: Tarsem Singh
Met: Jennifer Lopez, Vincent D'Onofrio, Vince Vaughn, Jake Weber

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713054200792


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Audiotrack Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur
• Geïsoleerde soundtrack
• Verwijderde scènes
• Behind the scenes
• Interactieve features
• Bioscooptrailer
• Teaser Trailer
• Filmografieën
• DVD Credits
• RCV-dvd-trailers

Andere recente releases van deze maatschappij