:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - THE SIMPSONS.COM
SIMPSONS, THE - THE SIMPSONS.COM
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-06-24
INLEIDING
Homer Simpson een computer in zijn pollen duwen is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Deze vierde Simpsons Classic uit de tweede worp bundelt vier afleveringen die allemaal min of meer wat met computers te maken hebben. Min of meer, want in Das Bus begint Homer een internetbedrijfje, en stelt even later tot zijn grote verbazing vast "dat ze tegenwoordig ook internet op computers hebben". En wanneer Homer in de tiende Treehouse Of Horror de millenium-bug moet bekampen - of beter, had moeten bekampen - in de Springfield Nuclear Power Plant, veroorzaakt hij per ongeluk het einde van de wereld. In Homer Goes To College moet Homer bovendien zich laten herscholen (hoe, herscholen?) en aangezien hij het universiteitsleven alleen maar uit films kent, wordt dit ook één grote ramp, inclusief twee meltdowns. Met het toevoegen van de aflevering Itchy And Scratchy Land uit het superieure zesde seizoen, één van mijn persoonlijke favorieten en een duidelijke steek naar films als Jurassic Park en Westworld, verruimen de samenstellers het begrip "computer" naar robotten en technologie. Andere parodieën zijn er onder meer te vinden op Xena, Warrior Princess - met een gastvertolking van Lucy Lawless - het boek Lord Of The Flies van William Golding, en ongeveer de hele Disney-reut (PinItchyo, ScratchTasia, Disney's nazi-sympathieën, Euro-Itchy en Scratchy land, etc.). Alhoewel we de seizoensboxen prefereren, is dit vergeleken met de andere neem-vier-afleveringen-bij-elkaar collecties een zeer goede keuze aan afleveringen, die bovendien nog niet op de boxen staan.


AFLEVERINGEN

Treehouse Of Horror X (seizoen 11, aflevering 230)

Professor Frink: In episode BF12, you were battling barbarians while riding a winged Appaloosa, yet in the very next scene, my dear, you're clearly atop a winged Arabian. Please do explain it.
Lucy Lawless: Ah, yeah, well, whenever you notice something like that, a wizard did it.
Professor Frink: I see, all right, yes, but in episode AG4 -
Lucy Lawless: Wizard.


De jaarlijks weerkerende Halloween-special, ditmaal gehost door Kodos en Kang...
* I Know What You Diddily-Iddily-Did: Marge rijdt Ned Flanders omver. Omdat niemand gelooft in een ongeluk, proberen de Simpsons de zaak stil te houden. Ned Flanders keert weer als weerwolf...
* Desperately Xeeking Xena: Na een radioactieve bestraling worden Bart en Lisa twee superhelden, Stretch Dude en Clobber Girl. Ze moeten heldin Xena verlossen uit de klauwen van The Collector, die trouwplannen heeft.
* Life's A Glitch, Then You Die: Homer vergeet de klok van de kerncentrale te verzetten en veroorzaakt zo een Y2K-wereldwijde catastrofe! Er blijkt echter een evacuatieplan voor de aarde te bestaan.

Homer Goes To College (seizoen 5, aflevering 84)

Homer: Woo-hoo! I'm a college man! I won't need my high school diploma any more!
[steekt zijn middelbare schooldiploma in brand]
I am so smart!
I am so smart!
I am so smart!
I am so smart!
S-M-R-T!
I mean, S-M-A-R-T!


Tijdens een nucleaire inspectie slaagt Homer erin om een melt-down te veroorzaken in een simulator! Hij moet herscholing volgen, en gaat kernfysica studeren aan de universiteit. Hij is er de oorzaak van dat drie nerds van school worden gestuurd voor een grap waar hij verantwoordelijk voor is. De nerds komen bij de Simpsons wonen, en veroorzaken daar zoveel herrie dat Marge wil dat Homer ze terug op de universiteit krijgt. En intussen dreigt Homer compleet te buizen.

Das Bus (seizoen 9, aflevering 192)

Bart: Wow, cool, God is so in your face!
Homer: Yeah, he's my favorite fictional character.


In het kader van een project rond de VN maken de schoolkinderen van Springfield een uitstapje met de bus. Een uit de hand gelopen grap met een pompelmoes zorgt er echter voor dat de bus de zee in duikt, en de kinderen spoelen aan op een onbewoond eiland, geheel in de traditie van Lord Of The Flies. Intussen probeert Homer een Internet-business op te zetten, maar hij wordt gedwarsboomd door niemand minder dan Bill Gates!

Itchy And Scratchy Land (seizoen 6, aflevering 107)

Marge: "Torture Land"..."Explosion Land"..."Searing Gas Pain Land"... "Unnecessary Surgery Land"...hmm...

Lisa en Bart weten hun ouders te overhalen om op vakantie te gaan naar Itchy en Scratchy Land, de meest gewelddadige plaats op aarde. De robotten, die enkel geprogrammeerd zijn om elkaar aan te vallen, maar nooit de toeristen, slaan op hol, en jagen de mensen van het eiland. Alleen de Simpsons blijven nog over.


BEELD EN GELUID
Het beeld is bij de twee oudere afleveringen (Homer Goes To College en Itchy And Scratchy Land) soms een probleem; de kleuren zijn niet altijd even stabiel, zoals in de scène met de Fantasia-parodie. De twee recentere afleveringen, Das Bus en Treehouse Of Horror X, hebben een iets betere uitbalancering. Er is alom ruis aanwezig, en zoals quasi elke tekenfilm - het begint afgezaagd te worden - merken we vooral in de pan-shots verschijnselen als interlacing. De 2.0-remix is voldoende effectief en bevat, in tegenstelling tot The Simpsons D'Oh-Lympics, geen noemenswaardige fouten. Met het beperkte richtingsgevoel wordt toch het maximaal mogelijke resultaat verkregen, zoals wanneer Otto in Das Bus nog "Zeppelin rules!" kan roepen vooraleer hij door de stroming wordt meegevoerd. Liedjes zijn er ditmaal niet, dus het probleem of die al dan niet mee vertaald worden, stelt zich niet. De vertaling is bovendien ditmaal een stuk accurater dan diegene die op VT4 wordt gepresenteerd; in het bijzonder de aflevering Itchy And Scratchy Land, waarin Hans Moleman een "seed bell" (vetbol) bestelt, en dus geen "sea bell" (zeewinde).


EXTRA'S
Naast dezelfde 2 promotionele trailers waar we het in onze 3 vorige Simpsons-besprekingen al over hadden, vinden we ook hier weer zo'n kleine overbodige featurette van een schamper aantal minuten, met daarin een compilatie van de hoogtepunten van Springfields grootste computer-bolleboos, professor Frink! N'hey glavin' nog aan toe!

CONCLUSIE
The Simpsons.COM is uit deze collectie Simpsons Classics totnogtoe de beste qua inhoud. De technische afwerking van de oudere afleveringen laat wat te wensen over, maar over het algemeen is dit een vrij behoorlijke transfer. Extra's zijn verwaarloosbaar.


coverStudio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman

Film:
9/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
93-99

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626016205


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Turks
Extra's:
• 2 trailers
• Featurette "Think Frink"

Andere recente releases van deze maatschappij