:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 24 - SEIZOEN 3
24 - SEIZOEN 3
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-09-09
SERIE
SPOILERS VOOR WIE SEIZOEN 2 NIET GEZIEN HEEFT

[spoilers]
Tijdens de laatste aflevering van het tweede seizoen kregen we ondermeer te zien hoe Jack (Kiefer Sutherland) gewond naar het ziekenhuis werd gebracht en dat er een aanslag was op president Palmer (Dennis Haysbert). Seizoen 3 (eigenlijk zouden we moeten zeggen dag 3) pikt de draad drie jaar later terug op. Terwijl Jack en zijn nieuwe partner Chase Edmunds (James Badge Dale) de Mexicaanse drugbaron Ramon Salazar (Joaquim de Almeida) aan het ondervragen zijn in een Maximum Security gevangenis ergens in Los Angeles, wordt er een lijk gedumpt op de stoep van de National Health Services (NHS). De experten van de NHS komen al snel tot de vaststelling dat het lichaam van de man besmet is met een dodelijk en erg besmettelijk virus. Jack van zijn kant vermoedt dat er wel eens een link zou kunnen zijn tussen de nieuwe terreurdreiging en Salazar. Ondertussen lopen ook de zaken voor president Palmer minder vlot dan verhoopt...[/spoilers]

De laatste dagen is reeds heel wat inkt gevloeid over dit derde seizoen van 24 in verschillende Vlaamse kranten en tijdschriften. De start van het derde seizoen deze week op Kanaal 2 en de dvd-release van het tweede seizoen in België eind september (meer dan een jaar na de UK release / onze dvd bespreking van deze box) zullen hier niet vreemd aan zijn.

Wie gedacht had dat het alleen bergafwaarts kon gaan met 24 na de fantastische twee eerste seizoenen kunnen we onmiddellijk gerust stellen: wat ons betreft is dit derde seizoen het beste tot nu toe. Niet alleen kregen de acteurs (die deel uitmaken van de cast sinds het eerste seizoen) de mogelijkheid om te groeien in hun rol, ook de nieuwe personages zorgen voor een reële meerwaarde. Sterke acteerprestaties of niet, een serie als 24 zou heel wat minder interessant zijn moest ze niet kunnen bogen op een erg spannend scenario. Alhoewel de plottwisten zich in een nog hoger tempo opvolgen lijkt dit derde seizoen een stuk realistischer dan het tweede. Net als bij de eerste seizoenen zijn er nog geregeld plotgaten die ons de wenkbrauwen doen fronsen, momenten waarop de logica ver is te zoeken. Men moet echter al een redelijke zuurpruim zijn om zich te storen aan het feit dat geen enkel personage ooit behoefte lijkt te hebben aan een sanitaire stop of een verkwikkende energydrink (persoonlijk lijkt een druivensuiker op tijd en stond geen overbodige luxe als men er 24 uur op 24 keihard moet tegenaan gaan). Fans van de serie zullen wellicht blij zijn te horen dat het flitsende camerawerk en het inventief gebruik van split screens terug van de partij zijn. Wij hadden ons op voorhand voorgenomen om het derde seizoen minder snel te verslinden dan de twee vorige, iets wat ons wederom door de extreme verslavingsgraad (lees: nog betere cliffhangers) niet gelukt is. 24 12 weken lang op tv moeten volgen lijkt ons dan ook een gruwelijke marteling (ondergetekende bekeek de laatste 9 afleveringen op één zondag).

BEELD EN GELUID
Beeld en geluid liggen in het verlengde van de vorige boxen: een overtuigende Dolby Digital 5.1 track met een goeie spreiding. Eén van de beste tracks die wij al bij een tv serie hoorden. De beeldkwaliteit bij seizoen 2 was minder dan bij seizoen 1, deze derde box heeft de beste kwaliteit tot nu toe: minder grain, minder edge enhancement, een goed contrast en voldoende scherpte.

EXTRA'S
Naast 6 verschillende audio commentaren (1 aflevering per dvd) krijgen we een zevende dvd met de resterende extra’s .

Deleted Scenes:
Er is een groot aanbod aan verwijderde scènes die kunnen bekeken worden tijdens de aflevering zelf (met de branching techniek) of afzonderlijk op de 7de dvd.

24: On The Loose (30.58):
We krijgen een blik achter de schermen bij ondermeer de aflevering met de gevangenisopstand

Boys and Their Toys (11.30):
Deze featurette toont ons wat er allemaal bij komt kijken indien een tv- of filmcrew een actiescène wil schieten bestaande uit een aantal F-18 gevechtsvliegtuigen die over downtown Los Angeles vliegen.

Bio threat: Beyond the Series (24.25):
Een redelijk ontluisterende documentaire die ons er nog maar eens op wijst aan welke bedreigingen terroristen ons kunnen blootstellen op het gebied van virussen. Verschillende onderzoekers geven een interessante uiteenzetting over hun vakgebied.

Multi-Angle Study: Midnight Shootout.

CONCLUSIE
Samen met het tweede seizoen van The Shield is dit derde 24 seizoen het beste wat wij anno 2004 op tv series-dvd vlak te zien kregen (de enige concurrent die dit jaar misschien nog de ultieme gooi kan doen naar de bekroning voor beste tv serie dvd release is misschien het vijfde seizoen van The Sopranos). Terugblikkend is dit derde 24 seizoen het beste tot nu toe, gevolgd door seizoen 1 en seizoen 2. Wederom een aanrader van formaat met andere woorden!


cover
Studio: Fox

Regie: Jon Cassar en anderen
Met: Kiefer Sutherland, Dennis Haysbert, Sarah Clarke, Elisha Cuthbert, Carlos Bernard, Laura Harris, Penny Johnson, Reiko Aylesworth, James Badge Dale, Joaquim de Almeida

Film:
9,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
2003

Leeftijd:
15

Speelduur:
1006 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5039036017329


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Verwijderde scenes
• Featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij