:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MICKEY, DONALD & GOOFY - THE THREE MUSKETEERS
MICKEY, DONALD & GOOFY - THE THREE MUSKETEERS
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-09-23
FILM
Bij de Disney Studios wordt een nieuwe tekenfilm voorbereid, zo weet de schildpad ons te vertellen. De enige op wie iedereen nog zit te wachten is de verteller. Deze is echter zo druk bezig met het script dat hij een gat in de vloer niet heeft gezien wanneer de schildpad hem naar de set brengt. Paniek alom voor de schildpad, wat moet hij nu doen? Er zal en moet vandaag gefilmd worden. Uiteindelijk beslist hij om dan zelf maar de plaats van de verteller in te nemen en als troubadoer zijn favoriete verhaal te vertellen: Mickey, Goofy en Donald in The Three Musketeers.

Wanneer Mickey, Donald en Goofy als kleine rakkers door de straten van Parijs dwaalden, kwamen ze regelmatig in de problemen, op één van die dagen echter kwamen de drie beroemde musketiers Athos, Portos en Aramis tussenbeiden en wisten de boeven terug te sturen naar waar ze vandaankwamen: de goot. Een van de musketiers gaf Mickey zijn hoed, de 3 kinderen waren zo onder de indruk dat ze sinds die dag niks liever willen dan musketiers worden in dienst van de koning.

Er is echter wat misgelopen met hun plannen. Jaren later vinden we hen wel in de musketierskazerne, maar ze zijn helemaal geen musketiers, wel klusjesmannen. Donald en Goofy kennende zorgt dat voor heel wat wantoestanden, want alles wat Mickey goed probeert te doen, verprutsen Donald en Goofy door hun onhandigheid bijna direct. Ondertussen blijkt dat de kapitein van de musketiers, de door en door slechte Pete er heel andere plannen op nahoudt. Hij koestert namelijk de ambitie om koning van Frankrijk te worden, maar daarvoor moet prinses Minnie eerst verdwijnen. Pete stelt de Beagle Boys aan om die taak op te knappen, maar wanneer een eerste poging als bij toeval mislukt, eist de prinses bescherming van de musketiers.

Aangezien Pete hier niet onderuit kan zonder zich verdacht te maken promoveert hij zowel Mickey, Donald als Goofy tot musketier en geeft hen de opdracht de prinses te beschermen. Pete vindt dat des te amusanter, want volgens hem hebben de 3 geen schijn van kans op slagen. Hij zou zich wel eens serieus kunnen vergissen...

Door de jaren heen werden er van de meest uiteenlopende figuren animatiefilms gemaakt bij Disney, sommige erg geslaagd andere minder. Gevolg is een erg grote bibliotheek aan Disney animatie, tot op heden viel daar echter een ding serieus bij op: geen avondvullende films waarin zowel Mickey, Donald als Goofy een rol speelden. Men was de min of meer populairste Disney figuren compleet uit het oog verloren, dat tot veel ongenoegen van de fans. Met The Three Musketeers werd daar verandering in gebracht, sterker zelfs nog, in plaats van simpelweg die 3 figuren te gebruiken werden ook Minnie, Daisy, Pete en Clarabelle van onder het stof gehaald. Als verhaal werd gekozen voor een uitbreiding op de drie musketiers, hetzij dan met een lichtjes andere verhaalwending. Die beslissing kunnen we eigenlijk enkel toejuichen, want niemand stond te springen om nog maar eens een nieuwe versie van het klassieke verhaal van Alexandre Dumas voorgeschoteld te krijgen.

De meeste Disney fans houden hun hart al vast wanneer ze een dergelijke direct-to-video release op zich af zien komen. Deze gingen in het verleden namelijk meestal gepaard met nogal stuntelige en goedkope animatie en een vrij zwakke verhaallijn. Vooral de erg hoge contrasten maken dat veel van de sequels er compleet anders uitzien dan het origineel. Blijkbaar moet dat toch iemand bij Disney zijn opgevallen, want de animatie bij deze The Three Musketeers is van een veel hoger niveau en meestal zelfs vrij mooi. Het is natuurlijk in de verste verten geen classic, dat kunnen we ook niet verwachten, maar het steekt wel met kop en nek uit boven het gros van de direct-to-video releases. Daar komt nog eens bij dat het verhaal vol zit met grappen en grollen zoals we die gewoon zijn van het bekende trio. Dat alles maakt van deze nieuwe film toch op zijn minst een aangename kijkervaring waaraan iedereen plezier kan beleven.

BEELD EN GELUID
The Three Musketeers werd geanimeerd op een formaat van 1.78:1, datzelfde formaat werd ook gebruikt voor de videotransfer van deze dvd release, die bovendien anamorfisch is. De kleurcontrasten zijn optimaal, evenals zwartniveau en kleurverzadiging. Het geheel heeft hierdoor een erg levendig en frisse uitstraling. De scherpte van het beeld is erg hoog, werkelijk haarscherp. Het enige wat we kunnen opmerken is dat er soms wel al eens een paar trillende beeldlijntjes durven opduiken. Dit blijft gelukkig binnen de perken en werkt nauwelijks storend. De transfer is bovendien zo goed als vrij van beschadigingen en artefacten.

Ook over de geleverde Dolby Digital 5.1 geluidstrack hebben we niet te klagen. Ten eerste is deze geheel ruisvrij en zijn dialogen mooi uitgecentreerd in de centerspeaker. Waar nodig wordt actief gebruik gemaakt van zowel de surround kanalen als het LFE kanaal. Dynamiek en ruimtelijkheid zijn meer dan voldoende. Verwacht dus geen wereldschikkend geluid, maar een geluidstrack die perfect voldoet aan de eisen gesteld door de film. De regio 1 release van deze dvd bevatte ook nog een DTS 5.1 track, deze heeft bij de Benelux release spijtig genoeg plaats moeten ruimen voor de Nederlandse en Franse audiotrack.

EXTRA’S
Niet eerder vertoonde scenes
Allereerst krijgen we een aantak scenes te zien die het eindproduct niet gehaald hebben, we krijgen deze te zien als storyboard, schets en definitieve animatie. Optioneel krijg je commentaar te horen bij deze scenes.

Muziek en Meer
Onder deze hoofding vinden we een muziekvideo terug getiteld "Three Is A Magic Number" en de inmiddels vertrouwd aandoende Disney Song Selection, waarin je de keuze krijgt om met de liedjes in de film mee te zingen.

Spellen en Activiteiten
Interactieve spelletjes van Disney... hoera hoera... niet dus. Waar zit die Menu knop ook alweer?

Achter de Schermen bij Disney
Eerste item dat we hier terugvinden is een korte (10 min.) featurette over het maken van de film. Aan de hand van interviews worrdt uit de doeken gedaan wat er bij de productie van de film allemaal kwam kijken. Tenslotte krijg je ook nog een stukje film waarbij Mickey, Donald en Goofy zelf commentaar leveren bij bepaalde scenes in de film.

CONCLUSIE
Mickey Goofy & Donald: The Three Musketeers is een verbazingwekkend leuke film wanneer je niet het niveau van Fantasia verwacht. Kwalitatief valt er op de dvd weinig aan te merken, bovendien is er ook een mooie selectie extra's toegevoegd.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Donovan Cook
Met: Wayne Allwine, Tony Anselmo, Bill Farmer, Russi Taylor, Tress MacNeille en Jim Cummings

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
65 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875974595


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Niet eerder vertoonde scenes
• Muziek en meer
• Spellen en Activiteiten
• Achter de Schermen bij Disney

Andere recente releases van deze maatschappij