:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 12
TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 12
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-09-30
REEKS
Dit laatste deel uit de Tom en Jerry-collectie is meteen ook de zwanezang van de reeks. Na deel 11 bevat deze disc de tweede helft met filmpjes van Chuck Jones. Tegen het einde van de reeks is echt te zien dat het budget compleet opgesoupeerd is; er worden gretig compilatie-afleveringen gemaakt met clips van oude afleveringen, waarbij men niet schaamt om in hetzelfde filmpje twee en zelfs drie keer dezelfde fragmenten te tonen - zie onder meer Shutter Bugged Cat. Maar niet alleen het budget was op, ook de inspiratie deed Tom en Jerry op het einde verwateren tot levensloos, ongeïnspireerd bandwerk waartegen zelfs verf te zien drogen uiteindelijk interessanter is. Chuck Jones had dus met deel 11 een nieuwe adem voor de reeks gevonden, maar dan wel een hele korte. Na 1975 zijn de rechten om nieuwe filmpjes te maken terug in de handen van de originele makers, Joseph Hanna en William Barbera, beland, en waar fans van het eerste uur hoopten dat dit voor een revival voor de reeks zou betekenen, kwamen meer dan bedrogen uit. The New Tom & Jerry is een aanfluiting van het origineel, waarbij de scenario's zo gepolijst zijn en van elke vorm van politieke incorrectheid of dierenmishandeling ontdaan, dat het katje en het muisje te slapen te leggen ons de enige oplossing lijkt. Wie zich desondanks in de materie wil verdiepen, verwijzen we naar deze site. Wij passen in elk geval.

Maar ook deze filmpjes missen vaak een pointe of eindigen in de grootst mogelijke chaos (en dan niet in de positieve betekenis), en de animatie is in vergelijking met de oude shows echt lelijk - het paar zeiloren van Jerry is belachelijk! We overlopen nog eens voor een laatste keer de

AFLEVERINGEN
1. Jerry Go-Round (1966)
Op de vlucht voor Tom verbergt Jerry zich in een circus. Hij haalt er een spijker uit de poot van een olifant, die uit dankbaarheid afrekent met Jerry's verwoede achtervolger.

2. Love Me, Love My Mouse (1966)
Tom is nog maar eens verliefd op het dellerige soort kattinnen waar hij voor valt, en hij heeft een cadeautje voor zijn liefje: Jerry in een champagnefles. Dit heeft echter het averechtse effect als hetgene waar Tom op gehoopt had: de kattin beschermt het muisje uit de klauwen van Tom.

3. Puss 'N' Boats (1966)
Jerry probeert de lading kaas uit een schip te stelen dat Tom bewaakt. Na een aanvaring met de kapitein en herhaalde aanvaringen met een hongerige haai houdt Tom het voor bekeken.

4. Filet Meow (1966)
Weer haaien, ditmaal in de badkuip! Jerry redt een goudvisje uit de klauwen van Tom, en die wil natuurlijk zijn vis terug. Jerry heeft die in de badkuip verborgen, en als Tom besluit om met een darmpje het water dan maar weg te zuigen, bestelt Jerry een massief grote haai, die - ongelofelijk maar waar - door het darmpje past!

5. Matinee Mouse (1966)
De zoveelste in een rij compilatie-afleveringen, waarbij Chuck Jones gretig klassieke cartoons uit het Hanna-Barbera-archief plukt, zoals The Truce Hurts. Tom en Jerry bekijken de filmpjes in de cinema (hoe origineel), en als ze uiteindelijk zo'n danige ruzie krijgen dat ze elkaar met cinemastoelen bekogelen, stoppen de figuurtjes in de film om eens het publiek in actie te zien.

6. The A-Tom-Inable Snowman (1966)
De enige classic in deze collectie: tijdens een achtervolging in de Alpen valt Tom flauw in de sneeuw. Gelukkig is er een vriendelijke St. Bernard met een tonnetje cognac in de buurt. Tom brengt zich vervolgens herhaaldelijk in een situatie waar de St. Bernardshond hem weer van de nodige dosis alcohol komt voorzien. Zelfs tot op Hawaii!

7. Catty Cornered (1966)
Jerry woont in de spouw tussen twee huizen en ongeveer symmetrisch wordt hij langs twee kanten belaagd door Tom en een andere kater. Gelukkig weet Jerry ervoor te zorgen dat de bommen, rattenklemmen en andere verdelgingsmechanismen telkens aan de andere kant van de muur terecht komen. De katten denken intussen alletwee dat er een super-muis in het hol zit, die alleen kan verdelgd worden met de zware middelen.

8. Cat and Dupli-Cat (1966)
Tom en Jerry proberen elkaar de loef af te steken wanneer ze onder een maansikkel Santa Lucia proberen te zingen. Er komt een tweede kat op af, en - alweer - ontstaat er een rivaliteit tussen Tom en hem, omwille van wie Jerry mag opeten. En als twee katten vechten om een been, pardon, een muis...

9. O-Solar Meow (1966)
Tom en Jerry bevechten elkaar op een ruimtestation met alle mogelijke electronische prullaria die aan boord is. Uiteindelijk weet Tom Jerry weg te katapulteren naar een maanoppervlak. Maar wacht! That is not a moon! It's a giant ball of cheese!

10. Guided Mouse-Ille (1966)
Tom en Jerry hebben allebei op henzelf lijkende robotten ontworpen om in een futuristisch ruimtestation elkaar per afstandsbediening te kunnen bevechten. Uiteindelijk zorgt een gigantische explosie dat ze naar het Stenen Tijdperk worden teruggeslingerd

11. Rock 'N' Rodent (1967)
Jerry (op het drumstel) en een paar vrienden houden in de kelder repetities. Tom probeert manu militari de muizen het zwijgen op te leggen, maar komt daarbij telkens in aanvaring met een bulldog. Als de muizen eindelijk uitgerepeteerd zijn, zit de nacht er echter op en gaat Toms wekker af...

12. Cannery Rodent (1967)
Tom en Jerry bevechten elkaar in een blikkenfabriek, Wanneer ze er eindelijk uit ontsnapt zijn, komt die generische haai uit de Chuck Jones-filmpjes zijn honger stillen - met hen allebei op het menu.

13. The Mouse from H.U.N.G.E.R. (1967)
Persiflage op The Man From U.N.C.L.E., waarbij super-spion Jerry in het goed (nu ja) beveiligde kasteel van Tom, de kat van THRUSH, probeert binnen te dringen om de gigantische ijskast vol met kaas te pikken. En in alle vallen die Tom uitzet trapt hij uiteindelijk zelf in.

14. Surf-Bored Cat (1967)
Tom probeert een demonstratie te geven van hoe goed hij wel kan surfen. Een haai (ja, weer dezelfde), een kwal die niet van zijn hoofd wil, en Jerry, die ook wel zin heeft in een potje surfen, maken van Toms sportief uitje een nachtmerrie.

15. Shutter Bugged Cat (1967)
*Zucht* Nog maar eens een compilatie-cartoon, en zowaar de slechtste ooit. Tom kijkt op de zolder terug naar acht millimeter-filmpjes, (onder meer Heavenly Puss en Designs On Jerry), terwijl Jerry vanuit een zak popcorn toekijkt. Het einde van deze cartoon is een schaamteloze en letterlijke herneming van de pointe uit Designs On Jerry, waarin de oude en de nieuwe animatiestijl door elkaar worden gerecycleerd respectievelijk gebruikt, wat tot een gedrocht van een cartoon leidt.

16. Advance and Be Mechanized (1967)
Zelfde gegeven als Guided Mouse-Ille (1966) met het overgrote merendeel gerecycleerde stukjes. Alleen is er een ander einde aan gebreid: op het einde nemen de robotten over en laten ze de echte Tom en Jerry elkaar telegeleid bevechten.

17. Purr-Chance to Dream (1967)
En als afsluiter, de laatste "klassieke" Tom en Jerry ooit - wat dacht U - alweer een compilatie van oude filmpjes. Tom droomt dat hij door een gigantische hond in elkaar wordt geramd. Wanneer hij wakker wordt en blijkt dat dit een droom was, is dit dé gedroomde voorzet om het filmpje The Cat's Me-ouch (1965) nog eens uit het archief te halen - dat filmpje waarbij Jerry een enorm bijtgrage mini-bulldog heeft gekocht.

BEELD EN GELUID
Hier kunnen we dezelfde tekst plakken van in deel 11, want deze twee discs vormen een sub-categorie op zich. Hier gaan we dan: In deze periode komt er geen pan en scan meer voor, dus is het originele beeldformaat ditmaal het juiste. Als we dan in absolute termen het beeld beoordelen, vinden we een - zeker voor de leeftijd - netjes opgekuist beeld, met weinig ruis, een occasionele printbeschadiging, een zeer goed contrast en netjes bijgewerkte kleuren. De geluidstrack is alweer de originele monotrack; waarom men überhaupt een beroep heeft gedaan op een vertaler voor de ondertiteling is ons onduidelijk, want meer als in de vorige filmpjes streeft Chuck Jones volledig dialoogloze cartoons na.

EXTRA'S
Alweer niks!

CONCLUSIE
Het einde van Tom en Jerry was een beschamende vertoning, die des te schriller afsteekt tegen de glorietijd van weleer.

CONCLUSIE REEKS
We zetten even alle releases op een rij:


Wat ons bij deze reeks opvalt:

  • Vele van de door Warner filmpjes zijn gecensureerd. Er zijn enkele vormen van milde censuur, zoals het overdubben van de stem van Mamy Two-Shoes, maar ook enkele weggelaten scènes en in extreme gevallen zelfs volledig verkapte filmpjes. Daarvoor kunnen we grotendeels verwijzen naar de Aziatische versie, die ongecensureerd is.
  • In de Aziatische versie ontbreekt Just Ducky (1953).
  • In de Aziatische versie, in de aflevering Puss'n'Toots (1942) ontbreekt een minuut van de animatie. Het lijkt een productiefout te zijn.
  • De Aziatische versie bevat desondanks van Saturday Evening Puss (1950) de versie met de blanke dame in plaats van Mamy Two-Shoes. Ook uit His Mouse Friday (1951) zijn in de Aziatische versie alle dialogen van de kannibalen uitgesneden. Vreemd genoeg is van die filmpjes de ongecensureerde versie op de Warner Benelux-releases te vinden.
  • De Warner Benelux-discs zijn wel heel mooi thematisch gerangschikt: Hanna-Barbera en Quimby (disc 1-9), Gene Deitch (disc 10) en Chuck Jones (disc 11-12).
  • In de Warner-reeks ontbreekt het filmpje The Million Dollar Cat, die echter wel op één van de andere T&J-compilaties terug te vinden is.


Tom en Jerry was een baanbrekende cartoonreeks, die nét iets te lang is uitgemolken geweest om per definitie elke aflevering als een klassieker te bestempelen. Wat niet wegneemt dat, vooral op de eerste discs, de klassiekers elkaar in hoog tempo opvolgen. De latere discs bevatten veel gerecycleerde grappen, gerecycleerd filmmateriaal en slechts uitzonderlijk een keer echt terug wat origineels.


coverStudio: Warner

Regie: Chuck Jones
Met: Tom, Jerry, een bijtgrage haai...

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1966-67

Leeftijd:
AL

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931659567


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij