:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEGLIO GIOVENTŮ, LA
MEGLIO GIOVENTŮ, LA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2004-10-05
FILM
La Meglio Gioventù toont een zes uur durende familiekroniek over een tijdspanne van veertig jaar. Dit is heel kort samengevat het verhaal van deze Italiaanse prent die internationaal heel wat positieve kritieken mocht ontvangen. Centraal in het verhaal staan de twee broers Nicola (Luigi Lo Cascio) en Matteo Carati (Alessio Boni) die met hun ouders een apartement betrekken in Rome. Beide hebben een beloftvolle toekomst voor zich en studeren aan de universiteit. Tijdens de zomer van 1966 organiseren ze met twee vrienden een rondreis door Italië, maar die plannen worden al gauw gewijzigd wanneer beide broers in contact komen met Giorgia, een verwaarloosde psychiatrische patiënte. Nicola, die later graag als dokter of psychiater aan de slag wilt gaan, herkent in Giorgia het falen van de medische zorg voor geestesgestoorde patiënten. Dergelijke wanpraktijken wil hij in de toekomst van de baan vegen. Matteo daarentegen is veel onrustiger van aard, veeleer introvert en kan zijn emoties moeilijker onder controle houden. De ontmoeting met Giorgia zal de verdere levensloop van hun carrière flink beïnvloeden. Nadat het meisje opnieuw opgenomen wordt, splitsen ook de wegen van de onafscheidelijke broers. Nicola reist Europa rond, geeft onderweg zijn ogen en oren de kost en studeert nadien af als psychiater om zodoende de misbruiken in psychiatrische instellingen aan te pakken. Matteo daarentegen kan de vele onrechtvaardigheden niet emotioneel verwerken, beëindigt abrupt zijn studies, volbrengt zijn dienstplicht waarna hij in dienst treedt bij de politie. De wegen van beide broers kruisen elkaar geregeld en brengt de familie - gewild of ongewild - tesamen. De levensweg van Nicola en Matteo doet dienst als kaderverhaal waarbinnen de regisseur uiteraard de andere leden en vrienden van de familie aan bod laat komen, zij het minder uitgebreid. Gedurende de veertig jaar dat we de Caratis volgen, krijgen we als kijker eveneens een overzicht van de belangrijkste economische, politieke of sportieve gebeurtenissen in Italië. Deze worden probleemloos verweven met het wel en wee van de familie.


Ondanks de lange speelduur blijft de film boeiend en meeslepend. Het is dan ook de verdienste van de regisseur Giordana en de voortreffelijke acteurs dat dergelijk omvangrijke familiekroniek gedurende 6 uren nergens aan geloofwaardigheid moet inboeten. De film mag dan al in eerste instantie bedoeld zijn geweest voor televisie, het gevreesde soapgehalte blijft gelukkig helemaal achterwege.

Giordana toont diverse locaties in Italië en Europa zonder daarbij het verhaal uit het oog te verliezen. De familiebelevenissen spelen zich onder meer af in Rome, Milaan, Turijn, Sicilië en Toscanië wat zorgt voor een mooi en divers kleurenpalet. De soundtrack bevat heel uiteenlopende nummers, gaande van klassiek en jazz tot moderne popsongs. Het roept bij de film met momenten een nostalgische sfeer op.

De film bevat een aantal beklijvende en emotionele momenten die je gegarandeerd een krop in de keel bezorgen. Pakkende momenten zoals alleen Steven Spielberg ze (in enkele van zijn films dan toch) op het witte doek kan toveren.BEELD EN GELUID
De originele opname op 16mm pellicule werd voor de print omgezet naar 35mm (volgens IMDB). De transfer op dvd is niet helemaal gevrijwaard van foutjes, of het met deze omzetting te maken heeft, kunnen we moeilijk achterhalen. Zo merk je in bepaalde scènes wel wat ruis en is het beeld af en toe niet helemaal stabiel. Compressiefoutjes duiken jammer genoeg ook al eens op. De scherpte is over het algemeen aanvaardbaar en met het kleurenpalet zit het ook snor. De film wordt vanwege de lange speelduur op twee SS-DL schijfjes geplaatst.De Italiaanse Dolby Digital 5.1-track klinkt niet overweldigend maar wordt wel voldoende gespreid over de voorste kanalen. Het is per slot van rekening een dialoogfilm al is het jammer dat de surrounds niet aangesproken worden voor het plaatsen van de muziek of achtergrondgeluiden. De subwoofer wordt gedurende zes uren niet uit zijn slaap gewekt. De Dolby Digital 2.0-track moet eerlijk gezegd niet onderdoen en klinkt behoorlijk goed en vrij helder.EXTRA’S
Op het derde schijfje bevinden er zich een aantal extra’s waaronder een uitgebreide en interessante documentaire (45 min. - Nederlands ondertiteld). Aan de hand van interviews met regisseur Marco Tullio Giordana, acteurs Alessio Boni (Matteo), Fabrizio Gifuni (Carlo) en Sonia Bergamasco (Giulia) komen we meer te weten over de totstandkoming van de film, hoe de acteurs de opnames beleefden, wat hun visie is over het scenario en hoe ze hun personage in de film gestalte gaven.

Voorts krijgen we nog een biografie en interview met de producent (14 min. - Frans gesproken, niet ondertiteld) en de scenarist (8 min. 30 - Nederlands ondertiteld). Van regisseur Giordana vinden we enkel een biografie terug. Hij komt reeds voldoende aan het woord in de documentaire.

De stamboom toont de samenstelling en historiek van de familie. Op een aantal namen kan je klikken waarbij je biografieën van de acteurs kan nalezen.

De film werd op de Italiaanse televisie in vier delen vertoond. Naast de vier originele begingenerieken van elke aflevering, krijgen we teasers en trailers (5 min. 20) te zien die eveneens op televisie getoond werden.CONCLUSIE
La Meglio Gioventù is een heus meesterwerk zoals we er de laatste jaren al zelden één gezien hebben. Bij de extra’s springt de documentaire zeker in het oog. Beeld en geluid mochten zeker beter, al mag de iets mindere kwaliteit geen reden zijn om deze release links te laten liggen. Deze film is zonder twijfel een must-have!


cover
Studio: Video Film/Express

Regie: Marco Tullio Giordana
Met: Luigi Lo Cascio, Alessio Boni, Sonia Bergamasco, Fabrizio Gifuni, Jasmine Trinca, Adriana Asti, Sonia Bergamasco, Maya Sansa

Film:
10/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
370 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713053007576


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Documentaire
• Over de productie
• Stamboom
• Teasers & trailers

Andere recente releases van deze maatschappij