:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DOGMA
DOGMA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-01-15
FILM
Dogma, de nieuwste en tevens controversiële film van Kevin Smith, vertelt het verhaal over de twee gevallen engelen Loki (Matt Damon) en Bartleby (Ben Affleck) die verbannen zijn en dus naar huis terugkeren. Heel toevallig (of toch niet?) krijgen ze een artikel in handen waarin te lezen staat dat er in New Jersey een kerk wordt ingewijd. Beiden beseffen dat dit een grote kans is om hun zonden kwijt te raken en naar de hemel terug te keren. Wat ze niet weten is dat met deze daad het oordeel van God in twijfel wordt getrokken, met als gevolg dat de wereld zal ophouden te bestaan. Metatron (Alan Rickman), woordvoerder van God, krijgt de opdracht om de twee gevallen engelen te stoppen. Daarbij roept hij de hulp in van Bathany (Linda Fiorentino). Zij moet, samen met haar companen, ervoor zorgen dat het plan van Loki en Bartleby verijdeld wordt.

Kevin Smiths poging om de Kerk en het geloof in vraag te stellen is bijzonder gedurfd, maar hij slaagt daar ook in. De thema's die hij aansnijdt bevatten waarheid. Jammer genoeg wordt het verhaal nodeloos lang gerekt waardoor het op de duur verveelt en bijgevolg kon de film ons niet de hele tijd boeien. Komt daar nog bij dat de film niet zo grappig is als we van Smith gewoon zijn, slechts enkele keren kan hij een glimlach op ons gezicht toveren. En de acteurs kunnen de film ook al niet redden.

BEELD EN GELUID
De film krijgt een anamorf 2.35:1-beeldformaat en de transfer op deze schijf is meer dan geslaagd. Het beeld is scherp, gedetailleerd en heeft volle en rijke kleuren. Heel af en toe zijn er wat matte kleuren en merk je dat het contrast niet helemaal optimaal is, maar afgezien daarvan is de transfer goed. Een beetje storend is het feit dat de ondertitels met vertraging in beeld komen. Dat blijkt op sommige spelers te verbeteren na een half uur, maar op onze Yamaha S700 duurde het bijna een uur vooraleer de ondertitels synchroon liepen met de beelden. Jammer.

De Engelse Dolby Digital 5.1-mix klinkt behoorlijk, meer moet je in dit genre niet verwachten, het gaat om een dialoogfilm en bijgevolg is dit geen schijf die je moet gebruiken als demomateriaal voor je hometheatresysteem. De mix is voornamelijk gefocused op de voorste kanalen, waarbij de dialogen helder en verstaanbaar klinken. De achterste kanalen worden alleen gebruikt voor achtergrond- en sfeergeluiden.

EXTRA'S
Wat de extra's betreft, kunnen we kort zijn. Een bioscooptrailer, interviews met Kevin Smith, Ben Afleck, Linda Fiorentino en Salma Hayek, en trailers voor 3 andere HOM Vision-releases. De beeldkwaliteit van de interviews is niet bijzonder goed en de stem van de interviewer is slecht of nauwelijks te horen. De interviews zijn trouwens niet ondertiteld. En volgens de specificaties op de achterzijde zou het schijfje eveneens tv-clips bevatten, maar die vonden we nergens terug (tenzij het om een hidden feature gaat).


cover
Studio: H.O.M. Vision

Regie: Kevin Smith
Met: Ben Affleck, Matt Damon, Linda Fiorentino, Jason Mewes, Kevin Smith, Alan Rickman, Chris Rock, Salma Hayek

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713423554259


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Interviews
• 3 trailers HOM Vision-releases

Andere recente releases van deze maatschappij