:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COLDPLAY LIVE 2003 - SPECIAL EDITION
COLDPLAY LIVE 2003 - SPECIAL EDITION
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2004-10-26
OPTREDEN
Zoals de meeste muziekgroepen heeft Coldplay z’n voorstanders en z’n tegenstanders. Feit is dat ze in sneltempo een gevestigde waarde zijn geworden in de hedendaagse rockwereld en dat ze stijl en degelijkheid hoog in het vaandel dragen. Een dvd kon niet uitblijven en samen met de tweede cd A Rush of Blood to the Head brengen ze een opname van een concert in Australië uit onder de titel Coldplay Live 2003.

Een overzichtje van de nummers die de revue passeren:
1. Politik
2. God Put a Smile Upon Your Face
3. A Rush of Blood to the Head
4. Daylight
5. Trouble
6. The One I Love
7. Don’t Panic
8. Shiver
9. See You Soon
10. Everything’s Not Lost
11. Moses
12. Yellow
13. The Scientist
14. Clocks
15. In My Place
16. Amsterdam
17. Life is for Living

Het nummer Politik zet al meteen de toon aan voor het hele concert: een meeslepend optreden geladen met energie en emotie van frontman Chris Martin. Misschien een kleine domper op je inlevingsvermogen is dat het publiek er soms vrij passief lijkt bij te staan. Dat merk je wanneer de zanger wat medewerking vraagt bij het nummer Don’t Panic. Die medewerking komt er wel, maar je hebt de indruk dat het wat schoorvoetend op gang komt. Langzamerhand bouwt de muziek op naar een climax en die komt er ook wanneer de eerste noten van Yellow door de luidsprekers klinken. Vanaf dat moment volgt de ene hit de andere op want je krijgt achtereenvolgens The Scientist, Clocks, en In My Place te horen. Uiteindelijk wordt er op een rustige, maar niet minder emotionele manier een einde aan de mooie avond gemaakt.

Doorheen het concert krijg je een goed beeld van verschillende “sounds” van de groep. Je merkt daarbij dat ze verschillende invloeden in hun muziek verwerken zoals bijvoorbeeld U2, Genesis, The Verve, Pink Floyd. Ook al brengen ze geen wereldschokkende vernieuwing in hun genre, ze hebben toch een zekere eigenheid en ze staan er met degelijke en regelmatig ontroerende muziek.

BEELD EN GELUID
Op het technische aspect van de uitgave valt weinig aan te merken. Voor het beeld krijgen we een 1.78:1 anamorfische transfer voorgeschoteld die zich best laat smaken. De opnames werden gemaakt met 16mm camera’s die nu en dan zorgen voor een licht korrelig beeld en sterke contrasten. De scherpte zit behoorlijk goed hoewel het beeld niet altijd even gedetailleerd is. Je merkt voor de rest vrij weinig van de encodering. Kleur speelt met momenten een belangrijke rol tijdens het concert. Zo wordt het podium in een zachte gele gloed gehuld bij het nummer Yellow (hoe kan het ook anders). Tussendoor wisselt men bij de montage tussen kleur en zwart-wit wat mooie beelden oplevert.

De audio-afdeling van de dvd steelt de show. Voor het geluid heb je de keuze tussen Dolby Surround 2.0, Dolby Digital 5.1 en DTS 5.1. De DTS-track is een aangename verrassing en was ook onze keuze voor het optreden. De muziek klinkt heel helder en slaagt er goed in de stemming van het concert te creëren. Je wordt als het ware helemaal ondergedompeld in de sfeer en vergeet even alles om je heen. Wat afwisseling tussen de Dolby Digital en de DTS tracks leert ons dat er geen supergroot verschil is tussen beide, want het zijn allebei ijzersterke tracks. De voorkeur leunt heel lichtjes naar het DTS-geluid omdat dat net een ietsje helderder en voller uit de hoek komt. De Dolby Surround-track is ook in orde, maar mist toch het vollere, warmere geluid van de andere twee.

EXTRA’S
De voornaamste extra is een documentaire van ongeveer 40 minuten achter de schermen van de tour. Het blijft allemaal vrij oppervlakkig, maar het is een leuke toevoeging voor de fans en je krijgt een idee van de personen die de groep vormen. Daarbij merk je dat het allemaal vrij eenvoudige jongens zijn zonder al te veel kapsones. Ook hier maakt men afwisselend gebruik van zwart-wit en kleuren. Verder heb je bij een aantal nummers een multi-angle optie wat betekent dat je het concert vanuit verschillende camerastandpunten kan bekijken. Beschik je over een dvd-rom op je pc, dan biedt de dvd nog het volgende: weblinks, songteksten, tour data, crewoverzicht, credits en een dankwoord. Naast de dvd extra’s is er nog een live cd in het pakket voorzien met een ingekorte versie van het concert. Leuk om de sfeer bijvoorbeeld verder te zetten in de wagen, maar geen echte toevoeging aan het concert.

CONCLUSIE
In een tijd waar idolen links en rechts de kop opsteken met commerciële deuntjes, die snel vergeten worden, is het verfrissend een groep als Coldplay aan het werk te zien. Het is er niet velen gegeven om naast opgepoetste opnames ook een sterk live-imago te verwerven. Coldplay slaagt daar toch in en is ongetwijfeld één van de meest succesvolle exportproducten uit Engeland van de laatste jaren. Heb je de groep al live aan het werk gezien en wil je dat herbeleven of kom je er niet toe een optreden bij te wonen dan biedt de dvd de ideale oplossing. Het is een absolute aanrader voor fans en voor liefhebbers van het genre. Kippenvel verzekerd!


cover
Studio: EMI

Regie: Russell Thomas
Met: Guy Berryman, Jon Buckland, Will Champion, Chris Martin

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
2003

Leeftijd:
E

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
724349094796


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees
Extra's:
• Tour Diary,
• Multi-angle,
• DVD-ROM,
• Audio cd

Andere recente releases van deze maatschappij