:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SILENT NIGHT, HOLY NIGHT
SILENT NIGHT, HOLY NIGHT
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2004-11-16
FILM
Bij de kersttijd hoort aangepaste muziek om de opgetuigde boom en de sfeer van vrede op aarde voor alle mensen van goede wil te onderstrepen. Wie uitgekeken is op kerst-cd’s kan dit jaar zijn voordeel doen met Silent Night, Holy Night, de registratie van een kerstconcert in het Schauspielhaus van Berlijn. Leveren hun medewerking o.a. het Tölzer Knabenchor, Het koor van het klooster van Zagorsk, de Staatskapelle Dresden, Jochem Kowalski en Maria Graf. Het repertoire omvat muziek van Prätorius, Haendel, Russisch-Orthodoxe gezangen en heel veel J.S. Bach: fragmenten uit zijn Kerstoratorium, de Air (uit Orchestsuite nr 3) en het O Jesulein Süss (uit het Schemelli Zangboek). De stukken uit het Kerstoratorium smeken om meer. Omdat het hier evenwel gaat om een uitvoering voor groot publiek is de keuze sowieso al een verrassing. Het Jubilate Domino (M.Prätorius) door het Ludwig Güttler Brass Ensemble is misschien wel het pièce de resistance van deze dvd en ook het Andante Allegro (G.F. Haendel) door Maria Graf op de harp en begeleid door de Staatskapelle Dresden is van een immense schoonheid. Siegfried Jerusalem brengt een rustige versie van Ombra Mai fu (G.F. Haendel – Xerxes) en het zwakste nummer op deze dvd is verrassend genoeg de samenzang Stille Nacht, Heilige Nacht dat niet het niveau van de klassieke composities haalt en wel altijd een stroperige melodie zal zijn. De heren van het klooster van Zagorsk krijgen 10 minuten om de kijker onder te dompelen in de serene en onaangetaste sfeer van de hymnes en gebeden uit de oosterse liturgie en het orthodoxe kerstfeest.

BEELD EN GELUID
De opname is van zeer goed kwaliteit. Het Berlijnse Schauspielhaus biedt een mooie omgeving voor filmopnamen en de belichting is er ideaal. Jammer dat de registratie vaak wordt onderbroken voor zgn. sfeerscheppende sneeuwbeelden. Overbodig. Het geluid is stereo 2.0 zoals dat bij klassieke concerten past. De registratie is netjes zonder storende bijgeluiden. De Staatskapelle Dresden zorgt voor een mooi en vol geluid.

EXTRA’S
Geen.

CONCLUSIE
Silent Night, Holy Night is een uitstekend geregistreerde dvd met smaakvolle muziek voor rond de kersttijd. Voor een keer geen Jingle Bells of White Christmas, maar klassieke muziekcomposities van voornamelijk M. Prätorius, G.F. Haendel en J.S. Bach, toegankelijk voor een ruimer publiek van grote en minder grote kenners en liefhebbers, behoorlijk uitgevoerd met respect voor de originele partituur en aantrekkelijk om naar te kijken. Wie meer wil, koopt uiteraard de integrale van het Kerstoratorium van J.S. Bach, voor wie er nog niet aan toe is, is Silent Night, Holy Night een goed alternatief. Aanbevolen.


cover
Studio: Total Film

Regie: Bob Rooyens
Met: Tölzer Knabenchor, Staatsskapelle Dresden, Doris Soffel,Zagorsk Monastery Choir, Maria Graf, Jochem Kowalski, e.a.

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2003

Leeftijd:
E

Speelduur:
62 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
0807280113594


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
PCM Stereo 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij