:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OASIS - DEFINITELY MAYBE
OASIS - DEFINITELY MAYBE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2004-11-16
OASIS
Definitely Maybe, Oasis’ verpletterende debuutalbum, was het beste verkochte Britse debuut ooit. Dit album luidde het tijdperk in van de zogenaamde Britpop, waar achteraf groepen als onder meer Blur, Radiohead en zelfs Coldplay ook tot deze stroming mogen gerekend worden. Het verhaal doet de ronde dat Oasis ergens in 1992 - één jaar nadat de bandleden elkaar voor het eerst ontmoet hadden - heel zelfzeker een club in Glasgow binnenstapten en de eigenaar duidelijk maakten dat ze niet zouden vertrekken vooraleer gespeeld te hebben. En zo geschiedde. Hun optreden werd zo fel gesmaakt dat Oasis binnen de kortste keren een contract aangeboden kreeg. Memorabele momenten, zeker als je weet dat ze tot dan geen optreden buiten hun thuishaven Manchester op het palmares hadden staan. Tijdens hun vele optredens op festivals en in TV-programma’s bouwde de groep een stevige live-reputatie op. Tickets voor hun concerten waren steevast binnen het half uur uitverkocht. Drijvende krachten achter de groep waren de broers Liam en Noel Gallagher. Liam als zanger, die op het podium ogenschijnlijk veeleer afwezig en onverschillig staat te wezen, en Noel, als songwriter en gitarist. Een muziekrecensent schreef over dit debuut ooit het volgende: "it's a statement of arrogant confidence". Treffender dan dit kan je het haast niet verwoorden. Definitely Maybe mag zeker als één van de belangrijkste (en succesvolste) platen van de jaren negentig genoemd worden. De opvolger (What’s The Story) Morning Glory bevat eveneens een aantal sterke en typische Oasis-nummers, maar evenaarde uiteindelijk het debuutalbum niet. Nadien volgden er nog enkele albums, maar die braken geen potten meer. Tien jaar na datum klinkt hun eerste plaat nog steeds even fris en sterk als toen en heeft het nog steeds niets aan kracht moeten inboeten.

TRACKLIST
1. Rock ‘n’ Roll Star
2. Shakermaker
3. Live Forever
4. Up In The Sky
5. Columbia
6. Supersonic
7. Bring It On Down
8. Cigarettes And Alcohol
9. Digsy’s Dinner
10. Slide Away
11. Married With Children
12. Sad SongBEELD EN GELUID
De technische presentatie op deze dvd-release is zeker geen hoogvlieger. De beeldkwaliteit tijdens de live-optredens varieert nogal en is daarom moeilijker te beoordelen. Het beeld bevat hier redelijk wat ruis en is niet overal even scherp. De optredens tijdens de TV-programma’s ogen al beter met minder ruis, meer scherpte en een beter kleurenpalet. De lange documentaire bevat veelal recente beelden en interviews opgenomen in de studio. De beeldkwaliteit hiervan is merkelijk beter. Wat het geluid betreft, kunnen we stellen dat de Dolby Digital 2.0-track behoorlijk dynamisch en ruimtelijk klinkt om voldoende te bekoren.EXTRA’S
Volgens de officiële Oasis-website is deze release in twee versies beschikbaar: een 1-disc en een 2-disc release met een extra schijfje welke we hier bespreken. Volgens de website is deze 2-disc versie beperkt beschikbaar tot einde 2004. Eerst even vermelden dat het bijzonder jammer is dat de extra’s niet Nederlands (of Engels) ondertiteld zijn. Tijdens de interviews wordt er soms nogal onduidelijk of snel gesproken, wat de verstaanbaarheid niet ten goede komt. Voorts nemen de heren het woordje fuck nogal vrij veel in de mond. Wij zijn eerlijk gezegd de tel kwijtgeraakt.

Over naar de extra’s. Op het eerste schijfje vinden we alle nummers terug uit het debuutalbum Definitely Maybe, met als leuke toevoeging Sad Song dat indertijd enkel op vinyl te verkrijgen was. In het menu kan je de nummers gewoon laten afspelen, maar desgewenst kan je per nummer een andere extra selecteren. Zo is er van elk nummer een liveversie te horen, gespeeld tijdens diverse optredens en festivals (totaal 46 min. 30) gedurende hun eerste tournee in 1994. Heel interessant is de documentaire (59 min.) die aan de hand van interviews met de groepsleden en hun entourage de totstandkoming van het debuutalbum in detail toelicht. Daarnaast kan je voor vijf nummers een videoclip (toaal 23 min.) bekijken met multi-angle en bij enkelen zelfs een audiocommentaar.Op het tweede schijfje vinden we bijkomende featurettes (22 min.) terug die onder meer dieper ingaan op de eerste concertbelevenissen, de moeizame eerste periode van de groep en de confrontatie met succes, de creatie van de coverfoto, anekdotes, enz. Tevens krijgen we nog twee live-optredens van I’m the walrus (9 min.) en Live forever (4 min. 30). Tot slot vind je een boekje met een achtergrondartikel, foto’s, contact sheets en quotes.

CONCLUSIE
Definitely Maybe was in 1994 een debuut dat kon tellen. Nu tien jaar later is er deze prima dvd-release die op het debuutalbum een mooie aanvulling vormt. Een dvd die zeker niet mag ontbreken in de collectie van elke muziekliefhebber en/of Oasis-fan!


cover
Studio: Sony Music

Regie: diverse
Met: Noel Gallagher, Liam Gallagher, e.a.

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2004

Leeftijd:
E

Speelduur:
240 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5055019600609


Beeldformaat:
Divers PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
Disc 1:
• Songs from the album
• Live sets
• Documentary
• Videoclips

Disc 2:
• Featurettes

• Boekje